Евтин влагоабсорбатор. Топ 5 най-добри. Мнения, цени

Кой евтин влагоабсорбатор да изберем от Технополис, Зора, Техномаркет, Практикер и онлайн. Цена и мнения за най-добрия влагоуловител или обезвлажнител

Нека да започнем с това, което може да се вземе от Технополис, с мненията за най-добрите модели влагоуловител, а по-долу ще продължим с по-подробно описание на най-търсените марки онлайн (там предлагането е по-голямо, а моделите са по-евтини и добри).

Влагоабсорбатор за баня, мазе, стая от Технополис

В Технополис този тип машини са записани като „обезвлажнители“. Заредени са 18 модела в ценовия диапазон от 270 лв до 550 лв.

Влагоабсорбатор 01

 • Най-ниска e цената на моделите TAURUS DH1201 и HAIER AG12AA1TAA, които са разчетени за извеждането на 12 литра вода на ден.
 • Правят впечатление някои модели на ROHNSON като  R-91410 за 10 литра и R-91416 за 16 литра, които са с удължена гаранция от 5 години.

Кой евтин влагоабсорбатор си заслужава?

Evtin Vlagoabsorbator 01

Битовите абсорбатори се различават по производителност, интензивност на въздухообмена, нивото на шум и наличието на допълнителни функции.

Производителността показва колко литра вода може да събере за денонощие. Колкото по-голяма е площта на помещението, толкова по-голяма производителност трябва да има машината. За стандартен апартамент е достатъчен показател 20 л/ден.

Има формула за пресмятане на производителността: площта на помещението Х 0.7.

 • Пример: за стая с площ 14 м2 е нужен уред с производителност 10 л/ден. Закупуването на по-мощен би било излишен разход на пари.

Внимавайте, някои производители дават капацитета в друга единица – литри на час.

Мнения за видовете евтин влагоабсорбатор

Минимална цена или минимално ниво на шум – това са критериите, по които се търсят влагоабсорбатори в България. В някои форумни теми се споделя конкретен опит и по двата показателя.

От средния клас абсорбатори се препоръчва Мидеа MDDG-20DEN3, която и сега е в продажба. Според потребител, активно събира 20 литра вода на ден. От по-високия ценови клас препоръките са за Мицубиши. Той е не само ефикасен, но и доста тих, не поражда странични шумове.  Inventor EVA II Pro работи добре и си върши работата.

С най-силни суперлативи се споменава марката Trotec. Дори и старите модели вършат страхотна работа, казва потребител във форума. Той го е закупил на база 8-годишен опит на свой приятел: „Мерцедеса на влагоабсорбаторите“.

Негативни коментари има за TAURUS DH 10M (сега в продажба е по-нов модел DH1201 на 270 лв). След 2-годишно използване потребителят казва, че с времето е станал твърде шумен. Отрицателни отзиви има за You long. „С кеф го изхвърлих“, пише един, бил „дрънкалник безподобен“. „Адски недоволен“, пише друг.

За марката TWE има и добро, и лошо. „Всяка година се разваля“, споделя един собственик.

ВАЖНО: Вижте още мнения за влагоабсорбаторите, оставете своя отзив или попитайте, ако имате въпрос, ТУК, в нашия форум с коментари!

Влагоабсорбатор TWE

Към момента в продажба са 3 битови и 2 професионални модела TWE. За помещение с площ:

 • 40 м2 – TWE DYD-S10A. Той събира 10 литра вода за ден. Водят го енергоспестяващ с потребление от 155 W. Има тих режим за сън на ниво 36 dB и нормална скорост. Резервоарът е 2,6 литра. Стартира автоматично и работата му се разчита до 24 часа;
 • 60 м2 – TWE Alpha Q13. Той събира 13 литра вода за ден. Водят го енергоспестяващ с потребление от 145 W. Има тих режим за сън на ниво 35 dB и нормална скорост. Резервоарът е 2,3 литра. Стартира автоматично и работата му се разчита до 24 часа;
 • 100 м2 – TWE DYD-W20A. Събира 20 литра за ден, като харчи 260 W. Този уред е с голям резервоар от 6.5 литра и с карбонов филтър. Като другите модели стартира автоматично и има таймер до 24 ч. Служи за бързо извличане на влажност.

Evtin Vlagoabsorbator 02 Twe

При висока влажност в помещението стените се покриват с мухъл, тапетите се отлепват, а здравето на обитателите страда. Кардиналното решение е ремонт и елиминиране на слабото място, от което прониква влага.

Абсорбаторите предлагат бързо решение на момента, докато се намери причината и се осигурят време и средства за ремонт. Влагоабсорбаторите са единствен шанс за нови сгради, чиито мазилки не са изцяло изсъхнали.

При всякакви ситуации уредите пазят живеещите в нездравословна среда, като постоянно пречистват въздуха.

Нива на влажност в жилищна среда
Условия съдържание на вода в проценти
зимен сезон 30 – 45%
летен сезон 30 – 55%
поява на плесени и гъбички от 55%
задължително обезвлажняване от 60%
Влагоуловител Тротек TTK 40 E

Влагоабсорбаторите на Trotec TTP 1 Е и 2 E сега са едва 77 лв. Те са ултракомпатктни уреди, които „ловят“ около 220 мл на ден. Идеални са за гардероби, килери и др. до 5 м2. Стават и за по-големи обеми, когато няма сериозни източници на влага.

При площ над 5м2 и наличие на конденз и мухъл, ефективно помагат Trotec от серията TTK. Те са 10 пъти по-мощни от TTP.

Дневната норма на TTK 26 E и 28 Е е 10 литра, на 32 E (15 м2) и 33 Е (18 м2) е 14 литра.

Тротек TTK 40 E също е 14 литра на ден, но е предназначен за пространства с площ до 25 м2.

 • Технически параметри: хигростатът се регулира за поддържане на постоянна влажност, автоматично включване и изключване при достигане на зададеното ниво, цифров дисплей, резервоар и като алтернатива маркуч за оттичане, защита от препълване, 2 степени на работа, миещ се филтър.
 • Харесва се, че шуми колкото климатик и ефективно премахва изцяло влагата от помещенията. За модела са оставени множество положителни ревюта за добра и безшумна работа.

За още по-големи площи са предназначени моделите ТТК 68 E и 64 E. Те са с капацитет от 20 литра на ден и обслужващ помещения от над 45 – 50 м2.
Evtin Vlagoabsorbator 03 Trottec

Обезвлажнител Finlux FDH-20E
 • Технически параметри: обслужва площ от около 35 м2, като извежда 20 литра за денонощие. Разполага с 2 скорости на обдухване, потребява 390W. Снабден е с антибактериален резервоар от 3 литра. Влажността се настройва на 5 нива. Има турбо функция, два филтъра и цифров дисплей за следене на информацията. Шумът е 41 dB.
 • Харесва се заради високата си ефективност и сравнително ниското ниво на шум;
 • Минус на модела е малкия резервоар – само 3 литра при капацитет от 20 литра на ден.

Evtin Vlagoabsorbator 04 Finlux

Влагоабсорбатор с таблетки Церезит

Evtin Vlagoabsorbator 05 Ceresit

Абсорбаторите с таблетки са малки устройства с предпазваща функция. Те събират вода от влажни помещения, за да предотвратят конденз, вмирисване и алергични прояви.

Ceresit Aero 360 е разчетен за 3-месечно действие в стая до 20 м2. След това се закупуват резервни таблетки. Устройството подхожда за бани и кухни.

Влагоабсорбатор с йонизатор (влагоуловител) от Практикер

В Практикер са налични 11 модела абсорбатори, като два от тях са снабдени с йонизатор – Rohnson R-9700 и Tesy AC16EHCI. Това обаче са пречистватели на въздуха, събират прах и замърсявания и после йонизират. Например Rohnson произвежда до 20 млн. йони / см³.

Действително комбирине на влагоабсорбатор с йонизатор виждаме при устройството Dry Digit 13 ion. Той обслужва площи до 130 м2 и събира 13 литра на ден.

Влагоабсорбатор за автомобил от Техномаркет

Веригата сега предлага единствен модел влагоуловител HOMA HDH-20T55. Той е с капацитет от 20 литра и цифров дисплей. Обслужва площ до 35м2.

За автомобил работят добре таблетковите уловители като описаните модели на Церезит.

Как да изберем влагоабсорбаторВлагоабсорбатор 02

 • Предназначение: биват промишлени и битови. Отличават се по производителност и разчетена площ. Домашните поглъщат максимум до 50 литра на ден, промишлените – с хиляди;
 • Разновидности: стационарни и мобилни. Първите се монтират на таван или стена, вторите имат колела за придвижване от стая в стая. Почти всички битови абсорбатори са мобилни;
 • Мощност: за дома са достатъчни уреди до 400 W;
 • Желана степен на влажност: някои уреди позволяват настройване на минимална влажност и изключват, след като я постигат;
 • Размер на помещението, в което ще се използва влагоабсорбатора: за площ 6 – 12 м2 подхождат модели с интензивност до 10 л на ден. За площ 14 – 20 м2 трябват 15 – 20 литра на ден;
 • Въздухообмен: освен площта, трябва да се отчете и обема (помещенията са с различна височина). Купувайте уред, чийто въздухообмен превъзхожда вашата необходимост. Например за 50 м3 подхождат модели с въздухообмен 150-200 м3/ч;
 • Ниво на шума: повечето абсорбатори имат средна производителност, затова нивото на шум е до 40 – 50 децибела. Но по-тихите модели под 40 dB са и по-комфортни;
 • Хидростат (датчик за ниво на влажност): устройствата с хидростат са удобни и икономични. Те отчитат влажността на помещението и не го пресушуват. Икономисват енергия, защото сработват автоматично при поява на влажност;
 • Йонизация: изкуствено създават в помещението висока концентрация на аеройони. Те помагат да се диша приятно и леко;
 • Цената: тя е възможно най-ниска, когато се закупи машина с точните параметри, които са необходими, без излишно да се превишават. Уредите със сходни параметри са в един ценови клас, независимо от марката.
Особености при използването на влагоабсорбатора

Не всеки влагоабсорбатор може да се занесе вкъщи и веднага да се включи. Кондензаторния тип трябва да поседят няколко часа, след като са установени на нужното място. С тези абсорбатори се действа като с хладилник – не се клати прекалено, не се преобръща.

 • Не се стремете да скриете абсорбатора в някой далечен ъгъл. Обратното – отдалечете го от стените и от мебелите, за да му позволите въздухообмен в пълна сила.
 • По време на работа затваряйте вратите и прозорците, за да не изсушавате улицата.
 • Уредите с датчик за влажност могат да бъдат настроени за 45% (златната среда) и да се оставят да работят самостоятелно.
Грижа за влагоабсорбатораВлагоабсорбатор 03
 • Редовно изпразване на контейнера за вода – веднага след запълването му. Ако се остави задълго, водата ще „завъди“ бактерии и плесени;
 • Измиване на контейнера със сапун – това е мярка срещу зеленясване;
 • Редовно почистване от прах и замърсявания, които „задръстват“ механичните компоненти и намаляват ефективността на работа;
 • Реакция и евентуално отремонтиране при първи прояви за неравномерна работа. Например появата на необичайни шумове свидетелства за некоректна работа на някой компонент;
 • Влагоабсорбаторите се съхраняват на сянка. Нагряването им на слънце съкращава техния живот.

Сервиз и консумативи за обезвлажнители

„Влагоуловители“ е фирма, която осъществява сервиз на всякакви видове абсорбатори от най-различни марки – Trotec, Mitsubishi, You long, Tesy, Ebac, TWE, Midea, Delonghi, Rohnson и много други. Извършва се гаранционно обслужване на модели, закупени от фирмата, и ремонт на всички останали, закупени от други търговци. В сайта на сервиза е дадена ориентировъчна цена за ремонт на влагоабсорбатор в границите на 90 до 130 лева.

 • Адрес на сервизната база: София, бул. А. Ляпчев 20, тел за информация 0887245679.

Астралис България предоставя сервиз и ремонт на влагоабсорбери. Оказват пълното гаранционно обслужване на уредите, както и ремонт след срока на гаранцията. Работят с всички модели и марки уловители. Фирмата е с 15 г. опит. Отдава влагоуловители.

 • Адрес на сервизната база: София, бул. Европа 564, тел за ремонт 0879 100 510, за наем 0879 200 520.

„Фростклима МБ“ ООД (vlagorent.com) предоставя сервизни услуги и в същото време отдава влагоуловители. Работи в цялата страна.

 • Адрес на сервизната база: София, ул. 21 век №13, тел.  0884 135 144.

Вижте и ТОВА: Изгодни камини с водна риза. Как и коя да изберем? Мнения за Прити и другите марки.

Видео: реклама на Ceresit AERO 360° за употреба при дъждовно време.

3 мнения за “Евтин влагоабсорбатор. Топ 5 най-добри. Мнения, цени”

 1. Препоръчвам Мидеа, макар че не са от евтините. Имам по-стар модел, работи добре. Изсуши ново строителство апартамент, в който влязохме баш зимата.

  Отговор
 2. Купили сме Юлонг за да си сушим прането в стаята, нямаме място за сушилня. YL 2110 AP е модела, доволни сме!

  Отговор
 3. Намерих един Tarrington House втора ръка, който е евтин и изглежда запазен. Някой има ли мнение за тази марка, едно време са я продавали в Метро?

  Отговор

Вашият коментар