Най-добър зъбен душ. Мнения, цена

Класация за най-добър зъбен душ от Лидл, Технополис, DM и онлайн. Цена и мнения за Philips Sonicare, Nevadent и др. марки. Как се използва зъбен душ? Какъв зъбен душ да си купя?

Зъбен душ (орален иригатор) е уред, който пръска тънка струя вода, която под налягане промива междузъбното пространство от хранителни остатъци и зъбен налеп. Лекува гингивит, промива пародонтални джобове, подобрява хигиената при мостове, протези и брекети.

Различните модели изтласкват водата с различно налягане, имат различно количество пулсации (от 1200 до 2000 импулса в минута), някои съдържат и микробалончета въздух.

От тази статия ще узнаете за какво е необходим зъбен душ, кои са най-добрите модели и каква е тяхната цена през 2024 г.

Видове накрайници за зъбен душ
Накрайник Характеристика
Стандартен права или леко извита форма за регулярно чистене на здрави зъби
Ортодонтски извит под ъгъл от 90° за почистване на брекети, коронки, мостове и др. конструкции
Пародонтски мек накрайник с форма на кука за промиване на джобове във венците
За импланти има четка за почистване на основата на изкуствения зъб
За език мек накрайник за премахване на налеп от повърхността на езика
За зъби изпълнява функцията на четка и се ползва с обикновена паста
Назален конусообразен накрайник за промиване на носа при лечението на УНГ заболявания като ринит, синузит

Мнения за най-добър зъбен душ

В БГ-мама се коментира, че най-добрият зъбен душ е от марката Waterpik, но за жалост тя не се продава в България. Някои ги поръчват от Амазон, въпреки затрудненията с гаранционното обслужване. От наличните в България марки има похвали за Dr. Mayer и Panasonic.

Потребителите във форума повече се вълнуват дали има нужда от зъбен душ въобще при наличието на качествени ел. четки и доколко те заместват конците за зъби. Стоматолог изказва професионално мнение, че уредът е излишен. Други са на обратното мнение, като една част ползватели употребяват душа след конеца, а друга част замества конеца с душ.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добрите видове зъбен душ, дайте отзив за иригаторите или само попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Зъбен душ Philips Sonicare. Модели и функции

Philips означава по-старите си продукти като Power Flosser. В момента сайтът на бранда продава четири модификаци – две от серия 3000 и две от серия 7000. Най-новото и високотехнологично е  AirFloss Ultra – група продукти за междузъбното пространство, които са с индекс 8000.

  • HX3806/33 – отличава се с накрайник Quad Stream за почистване на големи площи с по-голяма ефективност с по-малко усилия. Премахва  99,9% от плаката. От върха излизат на импулси (технологията Pulse Wave) 4 водни струи. Интензивността се регулира на 3 нива, уредът работи в два режима. Цена 158.90 лв;
  • HX3806/31 – възможно е да има отличия между модификациите 33 и 31, но те не са видими от купувача с просто око. HX3806/31 притежава всички функционалности, описани за HX3806/33, включително еднакви резервоари по 250 мл. Видимата разлика е в цената – HX3806/31 е 179 лв;
  • HX3911/40 – той е от следващо поколение и с различен дизайн. Като основно качество се изтъква тихата работа – като шепот. Режимите на почистване са удвоени (4 на брой) –  – непрекъснат поток, импулсно почистване, режим за чувствителни венци и успокояващ масаж. Степените на интензивност тук са 10. Цената е 249 лв;
  • HX3904/30 – данните са идентични с модела HX3911/40. Моделът е описан от philips.bg, но не се намира реално при търговците.
Зъбен душ Philips Sonicare Airfloss HX8438/01 и AirFloss HX8211/02

Новият AirFloss Ultra е уред за здравето на венците. Премахва почти цялата плака (99,9%), като нежно я разпръсква. Справя се с остатъци, пропуснати от четката. Профилактира кариеси в междузъбното пространство.

  • Отличителни черти на серията: ефективен накрайник за обработка на недостъпни области, автоматично впръскване, лесно пълнене през голям отвор, издръжлива батерия (2 седмици), персонализиране на настройките.

Душовете AirFloss работят с чиста вода или антимикробен продукт за уста. Впръскването е автоматично при задържане на бутона, а има и ръчен режим. От накрайника излиза тройна струя, примесена с микроскопични балончета въздух. Производителят гарантира пълно и дълбоко почистване при обработка в течение на 60 секунди всеки ден.

Zaben Dush 01 Philips Sonicare

  • HX8438/01 – уред с два накрайника, литиево-йонна батерия с пълно зареждане за 24 часа, мултистандартно зарядно устройство. Цена 201 лв;
  • HX8211/02 – напълно покрива характеристиките на HX8438/01 с разликата, че е предвиден един накрайник. Цена 159.33 лв.
Орален душ Панасоник

Зъбните душове от тази марка се разполагат в ценовия сегмент от 75 лв до 255 лв.

  • EW1211W845 изхвърля 2 водни струи, като развива 1400 оборота в минута. Снабден е с 2 накрайника. Резервоарът се сваля и се мие машинно. Не събира котлен камък. Цена 88  лв;
  • EW1614W503 е един от най-добрите представители на марката с висока степен на налягане, което се регулира на 10 нива, и с изключително удобен резервоар от 600 мл. Има 4 накрайника, включително ултразвукова дюза. Приложена е патентованата ултразвукова технология. Цена 218 лв.
Зъбен душ Panasonic EW1511W503 и EW1411H845
  • EW1411H845 е модел, който балансира добра функционалност на разумна цена от 116 лв. За този модел има стотици потребителски отзиви, 97% положителни. Критикува се издръжливостта на батерията и малкия резервоар. Хвали се безконтактното зареждане;
  • EW1513W503 е в най-горния ценови клас на марката. Отличава се с ултразвукова технология за формиране на пулсираща мощна струя за премахване на най-упоритата плака. Генерира 1600 импулса в минута при максимално налягане. Създава микроскопични мехурчета. Има поставка и два накрайника. Цена 254 лв.
Зъбен душ Panasonic EW-DJ10-A503 и EW-DJ40-W503
  • EW-DJ10-A503 се отличава с минималната цена за марката. Има 2 нива на интензивност и резервоар от 165 мл. Моделът е безжичен. Разполага с един накрайник. Цена 75 лв;
  • EW-DJ40-W503 е подобрена модификация на запазена ниска цена (125 лв). Накрайникът се удължава телескопично до 14 см. Водната струя се изпомпва на импусни с честота от 1500 броя на минута. Интензивността е регулируема на две степени.

Zaben Dush 02 Panasonic

Вижте и ТОВА: Най-хубавите електрически четки за зъби. Philips Sonicare или Oral B? Мнения. Препоръчайте и вие!

Waterpik зъбен душ

Марката прави впечатление с портативните си модели. Ценово най-изгоден е моделът WP-450 за 145 лв.

  • Преимущества на модела: върхът се върти на 360°, резервоарът покрива 45 сек. почистване. Предвидени са 4 накрайника – ежедневен, ортодонтски, за импланти и за език. Отделно има аксесоари за почистване на джобове във венците и за целенасочено почистване на плака. Всички те са компактно прибрани в кутия за съхранение.

Напредничавите модели Waterpik надхвърлят 400 лв. Sonic-Fusion SF-02 е професионална версия, която комбинира четка и душ в едно устройство. Захранва се мрежово.

Zaben Dush 03 Waterpik

Зъбен душ Dr. Mayer WT3100, WT3500 и WT6000

Моделите на Dr. Mayer се изписват като орален иригатор. Те са в ценовия диапазон от 90 – 150 лв.

  • WT3100 – два накрайника, две резерви и зарядно съдържа комплекта на най-евтиния душ от Д-р Майер. Отличава се с ергономичен дизайн, накрайник с обхват от 360°, пулсова технология с три режима (ежедневна, за чувствителни зъби и пулс режим). Автоматично изключва след 2 минути работи. Контейнерът побира 160 мл вода. Уредът е водоустойчив. Цена 90 лв.
  • WT3500 – покрива характеристиките на WT3100, но няма резерви. Резервоарът е леко увеличен – на 180 мл. Цена 90.23 лв;
  • WT6000 – добър комплект с 6 накрайника (3 стандартни глави, 1 глава за дълбоко почистване, 1 ортодонтен накрайник за масаж на венците при импланти и 1 накрайник за езика) и повишени характеристики. Налягането се контролира на 10 нива, има система за импулсно изтласкване на струята с честота 1400 пулса в минута. Резервоарът е огромен – 600 мл и има място за съхранение на клечки за зъби. Кабел 1.8 м. Цена 120 лв.

Zaben Dush 04 Dr. Mayer

Зъбен душ Nevadent

Зъбен душ само за 29 лв – това е Невадент. В комплекта има два идентични накрайника за използване от двама души от едно домакинство. Интензивността се регулира на три нива – масажно, за ежедневно почистване и мощно за премахване на заклещени остатъци от храна. Пулсов режим с честота 1330 броя за минута. Използвано, това устройство се предлага в сайтовете за частни обяви на цена от 5 лв.

Zaben Dush 05 Nevadent

Зъбен душ Oral B OxyJet MD20

Първият иригатор за зъби и венци е разработен от американски дентист през 1962 г. Този уред влиза в масово производство благодарение на компанията Oral-b, която сега е част от Браун, но все още произвежда едни от най-добрите иригатори – моделът OxyJet.

  • Braun Oral-B Care Oxyjet MD20 се отличава с огромен резервоар от 600 мл и отличната цена от 125 лв. Налягането се регулира. Предвидени са 4 резервни глави ED 17. Използват се пулсация и спираловиден поток за масаж и дълбоко почистване с въздух.

OxyJet започва от 134 лв и достига до 255 лв при най-новите модели. Най-изгодният модел се регулира на две интензивности, изхвърля 2 водни потока и има два накрайника. AquaCare Pro Expert Series 6 работи с ултразвук, водата е примесена с въздух и има по-фини настройки.

Zaben Dush 06 Oral B

Зъбен душ Power floss OEM

Това е най-евтиният душ на пазара с цената си от 17 лв от Емаг. Моделът е механичен, няма акумулатор, батерии. Отзивите на потребителите са предимно негативни в посока, че уредът е слаб и не генерира достатъчно силен поток, за да отмие остатъците от храна.

Zaben Dush 07 Power Floss Oem

Как се използва зъбен душ?

  1. Резервоарът се пълни с чиста вода или с аптечни лечебни разтвори за устна хигиена;
  2. Избира се ниво на налягане, ако уредът предвижда контрол върху интензивността;
  3. Накрайникът се подвежда към зъбите под ъгъл от 90ᵒ;
  4. Заема се удобно положение над умивалник, за да се осигури свободно стичане на течността, без намокряне на дрехите и пода;
  5. Уредът се включва и започва обработка на зъбния ред от задните зъби към предните. Зъбите се мият от вътрешна и от външна страна.
Какъв зъбен душ да си купя?

Зъбният душ е допълнителен уред за устна хигиена. Той не замества четката, а за мнозина потребители не замества и конците за уста. Душът се грижи изключително за междузъбното пространство, за пародонтални джобове и изкуствени конструкции в устата.

Иригаторите са стационарни и мобилни. Стационарните са по-здрави и надеждни. Много модели поддържат до 10 режима на работа, плавно регулират мощността на струята и се зареждат от ел. мрежата. Резервоарите по правило са над 500 мл и стигат за едно почистване без презареждане. При покупка на допълнителни накрайници се ползва от цялото семейство.

Минус на стационарните модели е, че са обемисти, захранват се само от мрежата и са по-скъпи.
Портативните иригатори поправят всички негативи на стационарните – те са леки за носене, хранят се с акумулатор и могат да се ползват след всяко хранене (което е препоръчително при брекети).

За сметка на това портативните модели са с малка мощност, имат едва 1 – 4 режима на работа и най-лошото – малък резервоар за вода.

Няма детски модели. Независимо от надписа, минималната възраст за всяко устройство е 5 години. Някои модели са с опростен дизайн и функционалност, поради което се водят „детски“.

По-интересни са възможностите на душовете и използваните технологии.

  • Водна струя. Елементарните модели работят с една струя. Тези модели са евтини, но отнема повече време за пълно изчистване на устата. По-добри са импулсните иригатори, а най-добри – тези с микробалончета въздух. Последните са най-ефикасни и бързи в работата си.
  • Честота на пулсациите. Тази характеристика е присъща на пулсовите душове. Колкото по-голяма е честотата, толкова уредът е по-ефикасен. Портативните модели са 1000 – 1200 пус8а в минута, а добрите започват от 1600 импулса.
  • Мощност на струята. Зависи от налягането, което започва от 500 – 550 кПа, но за дълбоко почистване трябват минимум 700 кПа.
  • Размер на резервоара – за предпочитане са резервоари от 500 мл, портативните модели са от 150 мл.
  • Накрайници. Функционалните модели имат разнообразни накрайници (дюзи), от които зависи качеството на почистване. За повече информация вижте таблицата горе.

Още по темата ТУК: Най-добрите модели ултразвукова четка за зъби. Разлика между звукова и ултразвукова. Противопоказания.

Вашият коментар