Почистване на бездимни скари. Как се прави?

Бездимните скари се радват на нарастваща популярност заради удобството да се използват на закрито без задимяване. Въпреки това, те също изискват редовно почистване, за да работят ефективно и да се поддържат в добро състояние. Ето няколко съвета специално за почистване на бездимни скари. Също така ще ви дадем и няколко видеа, за да видите с очите си как се прави. На английски са, но всичко си е показано и се вижда добре. Подробностите ще прочетете в текста на български:

Почиствайте скарата след всяка употреба. Не допускайте мазнината и остатъците от храна да се натрупват, тъй като това може да доведе до пушек и неприятни миризми при следващото готвене. Извадете решетките и ги накиснете в топла сапунена вода, докато скарата изстине.

Pochistvane Na Bezdimna Skara 03

Вижте и ТОВА: Кои бездимни скари се чистят най-лесно? Топ 10 на най-добрите модели, които можете да поръчате. Мнения за Делимано и Тефал.

Използвайте правилните инструменти. За почистване на решетките е най-добре да използвате мека четка с найлонов косъм или специална гъба за скари. Избягвайте телени четки и абразивни гъби, които могат да надраскат повърхностите.

Почистете тавичката за вода. Бездимните скари разчитат на вода в специална тавичка, за да улавят пушека и мазнините. Тази тавичка трябва да се почиства и подсушава напълно след всяка употреба. Ако в нея останат вода и мазнина, може да се образува неприятна миризма.

Забършете нагревателния елемент. В повечето бездимни скари нагревателният елемент е разположен над решетката. Трябва внимателно да го забършете с влажна кърпа, за да отстраните евентуални пръски и остатъци. Уверете се, че е напълно изключен от контакта и изстинал преди почистване.

Ползвайте обезмаслител при нужда. Ако по корпуса на скарата или по някоя от тавичките има упорити мазни петна, може да използвате специален препарат обезмаслител. Напръскайте петната, оставете да подейства няколко минути и забършете с влажна гъба. След това изплакнете обилно с вода.

Съхранявайте правилно. Преди да приберете бездимната скара, се уверете, че всички части са напълно сухи. Поставете я в оригиналната кутия или я увийте с найлон, за да я предпазите от прах. Съхранявайте на сухо и прохладно място.

Почистването на бездимните скари може да изглежда малко по-сложно заради допълнителните елементи като тавичката за вода, но с малко организация и редовна грижа, ще поддържате скарата си в отлична форма. Удоволствието от вкусната скара на закрито си заслужава усилията!

Почистване на решетките на скарата

Оцетът и содата за хляб могат да се използват за ефективно почистване на решетките на електрическа скара. Смесете равни части оцет и вода в спрей бутилка и напръскайте обилно решетките. Поръсете ги със сода за хляб, така че да се образува паста. Оставете пастата да подейства около 30 минути, след което изтъркайте добре с телена четка или найлонова гъба. Изплакнете обилно с вода и подсушете. Друг вариант е да накиснете решетките в гореща сапунена вода за поне 30 минути, след което да ги изтъркате и измиете добре. Ако имат упорити петна, може да ги изтъркате с телена четка след накисването.

Pochistvane Na Bezdimna Skara 01

Почистване на вътрешността на скарата

Най-добрият начин да почистите вътрешността на електрическа скара е първо да я изключите от контакта и да я оставите да изстине напълно. Извадете решетките и тавичките за оттичане на мазнина. Изхвърлете остатъците от въглища и пепел. Забършете вътрешността с влажна кърпа или гъба, като използвате малко препарат за съдове, за да отстраните мазните петна. Може да използвате и специален обезмаслител за скари. Изплакнете добре и подсушете. Важно е да почиствате вътрешността редовно, за да предотвратите натрупването на мазнина, което може да доведе до пламъци и неприятни миризми.

Употреба на вода в бездимен грил

В повечето модели бездимни грилове на дъното има тавичка, в която трябва да се сипе около 1-1.5 чаши вода преди готвене. Водата помага да се улавя отделящата се мазнина и остатъци и намалява образуването на дим и миризми. Също така спомага за равномерното разпределяне на топлината. Затова е важно винаги да сипвате вода в тавичката на бездимния грил, за да може той наистина да бъде „бездимен“. Не забравяйте да изливате и почиствате тавичката за вода след всяка употреба.

Поддръжка и съхранение на скарата

За да поддържате електрическата си скара в отлично състояние, е добре след всяко използване да я почиствате основно както отвън, така и отвътре. Уверете се, че е напълно изстинала и изключена от контакта. Използвайте влажна кърпа и малко препарат, за да забършете корпуса отвън. Поставете обратно подсушените и почистени решетки и тави.

Съхранявайте скарата на сухо място, покрита с калъф или найлон, за да я предпазите от прах и замърсявания. Ако я ползвате често, добре е веднъж месечно да правите един по-обстоен преглед и профилактика – да проверявате за повреди или ръжда, да смазвате компоненти, да стягате разхлабени връзки. С добра грижа, вашата електрическа скара ще ви служи дълги години.

Pochistvane Na Bezdimna Skara 02

Още ТУК: Бездимни скари на Делимано и другите им кухненски уреди. Тенджери, яйцеварки. Къде се осъществява ремонт (сервиз)?

Вашият коментар