Кодове и грешки на камини Бурнит. Настройки

Какви проблеми възникват с пелетни камини Бурнит. Кодове, настройки, грешки и как да ги преодолеем. Грешка 02, 12 и другите.

BURNiT произвежда пелетни камини от сериите Advant, Vision, Calor, Trend, Concept, Ambient. Те са ефикасно, сигурно и икономично отопление за големи площи – обширни жилища, търговски и обществени помещения. За безопасността на експлоатацията е нужно спазване на изисквания и ограничения, част от които са дадени в таблица.

Предупреждения за безопасна експлоатация на Бурнит
Проследяване на въглероден двуокис препоръка за монтиране на детектор
Използвани пелети сертифицирани, с диаметър 6 – 8 мм, плътност 600 – 750 кг/м3, калорийност 4,7 – 5,5 kWh/kg, прах до 1%, влажност до 8%
Задължителна профилактика след 800 – 1000 кг, минимално веднъж на сезон
Инсталация и поддръжка от оторизиран инсталатор
Ремонт само с оригинални части Бурнит

Проблеми и грешки на пелетна камина Бурнит

Експлоатационните правила на камините Бурнит предписват профилактични и почистващи действия на определени периоди от време.

Бурнит камина пелетна 02
Ето как изглеждат пелетните камини Бурнит
  • Всеки ден се почиства пепелникът, на 1 – 2 дни се почиства горелката.
  • Всяка седмица се минава горивната камера с прахосмукачка.
  • На 2 седмици се изчистват вътрешното стъкло и вратата + долният пепелник.
  • На 2 – 3 месеца се проверява Т-сглобката на комина.

Останалите елементи се профилактират веднъж на сезон, това са пълно премахване на пепел и сажди от горивната камера, почистване на комина, проверка на помпата, уплътнения, нагревател, за евентуални течове.

Грешките при работата на камината са класифицирани с индекс ER (error – грешка) и с номер от 01 до 42, общо 16 на брой.

Peletna Kamina Burnit Greshki 02

Проблеми с предпазния термостат (ER01, ER06)

Предпазният термостат реагира при висока температура в пелетната камина. Бурнит имат термостат тип STB. Неговата задача е да сигнализира при прегряване и да изключи съоръжението при непосредствена опасност. Когато това се случи, се изписва код за грешка ER01 или Er 0 1.

Кодът ER01 стои изписан и след като камината е изключена защитно, за да разбере потребителят какво е произтекло. Необходимо е впоследствие да се установи защо камината е прегряла. Проверете за запушване на тръбите и каналите за въздух, както и изправността на циркулационната помпа. Ако няма видима причина, но камината продължава да се самоизключва и изписва грешка 01, обадете се на оторизирания сервиз.

След аварийно спиране поради прегряване камината се рестартира чрез бутон P1. Това е бутон за изход. С него се връщаме в менюто. Бутон P1 трябва да се задържи.

Код ER06 (Er 0 6) сигнализира при включване на STB термостата при обратно горене. Обратно горене при пелетните камини означава придвижване на фронта на огъня от зоната на нормалното горене в котлето към пелетния бункер (мястото на съхранение на пелетите). Явлението е достатъчно неприятно, води до авариране на системата за подаване на пелети (шнекът се разваля под въздействие на високата температура), а в най-критичния вариант води до пожар.

Още по темата ТУК: Топ 5 марки пелетна камина с водна риза. Форум. Евтини – втора ръка и нови.

Грешка от сработил пресостат (ER02)

Камините бурнит имат и втори термостат, който е за налягане. В някои упътвания е описан като пресостат, в други – като HV2. При проблем с него на панела се изписва грешка ER02 или Er 0 2. Кодът се визуализира и при работещ вентилатор.

При грешка 02 е необходимо да се установи причината за задействане на уреда. Една от възможните причини е запушване на тръбичката към камерата, чрез която уредът черпи данни за налягането. Неговата задача е да стартира помпата при достигане на нужното налягане и да я изключва при надхвърляне на допустимата стойност. При запушена тръбичка се подава информация за високо налягане, каквото в действителност няма.

Грешки, свързани с горивния процес (ER03, ER04, ER05)
Бурнит камина пелетна 03
Контролен панел на Бурнит

Индикатор на качеството на горивния процес е температурата на димните газове. Тя не трябва да се отклонява прекалено и в двете посоки. Грешка 03 (ER03, Er 0 3) казва, че има спад под допустимата граница. Грешка 04 (ER04, Er 0 4) казва обратното – прекалено загряване. При опасно висока температура камината се изгасва автоматично и това се отбелязва с код 04 (ER05, Er 0 5).

Кодовете от 3 до 5 се причиняват от проблеми с пелетите или горивните елементи на камината. Провокират се от замърсяване на горелката или камерата, при недостатъчна тяга на комина. При изписването на някой от визираните кодове се проверява наличието на пелети (и тяхното качество), чистотата на горелката, камерата, пепелника и комина. В димоотвода да няма сажди. Ако след изчистване и осигуряване на достатъчно качествени пелети камината не възстанови работа, извикайте оторизиран техник.

Повреди в енкодера на вентилатора

Вентилаторът контролира въздуха, който постъпва и участва в процеса на горене. Той регулира прецизно потока с помощта на енкодер. Когато това устройство се повреди или разкалиброва, тогава се задейства грешка с код ER07 и ER08. Едната показва липса на връзка (сигнал) от енкодера, а другата – неуспешно регулиране.

При изписване на грешки Er 0 7 и Er 0 8 не правим нищо саморъчно, обръщаме се към сервиз. Неизправен вентилатор създава условия за нарушено горене в камерата.

При прекъсване на електрозахранването

Камината се нуждае от електрозахранване, за да функционира. Липсата на ток прекъсва работата й. Това се маркира с код ER15 (Еr 15).

След дълга липса на електрозахранване (на ток) часът и датата искат сверяване. Некоректните данни се сигнализират с грешка ER11 (Er 11). Тя се активира при липса на ток над 1 седмица.

Производителят препоръчва осигуряване на резервно захранване за 30 минути работа при прекъсване на тока. Резервата дава възможност камината да се изгаси контролирано, след като вече подадените пелети се изгорят.

Грешки при липса на гориво

Липсата на гориво се означава по друг начин – с код 18 (ER18). На прост език това означава, че няма пелети, бункерът е празен. Производителят препоръчва бункерът да се дозарежда преди пълното му изпразване. Така камината се пази от внезапно прекъсване на горивния процес поради липса на пелети.

Проблеми със запалването на горивото (ER12)

Неуспешното запалване на камината се дължи на разни причини, например на баналната – липса на пелети, но също така на задръстване на шнека или авария на нагревателя. Без значение от причината, липсата на запалване се сигнализира с код ER12 (Er 12).

При грешка 12 най-напред проверете бункера за пелети и подаването им (шнека). Рестартирайте камината. Ако кодът се изпише отново, проблемът трябва да се търси в нагревателя, като за това се извиква специалист.

Непременно вижте и ТОВА: Мнения: Турски пелети. Цена на тон и откъде? Продавам сръбски пелети.

Сензорни грешки при въздушния поток

Контролерът на камината постоянно следи за състоянието на въздушния поток. Четири кода за грешки са свързани с негови аномалии. Er 17 казва, че въздушният поток не е регулиран успешно. Er 41 казва, че не е осигурен минимално нужния въздушен поток, а Er 42 алармира за обратното – че е надскочен максимално допустимия въздушен поток. Ако сензорите за проверка на въздушния поток не работят, кодът е Er 39.

Бурнит камина пелетна 07
Новите серии на Бурнит

При излизане на кодове, свързани с въздушния поток, изключете камината. Потърсете проблема самостоятелно или с помощта на оторизиран техник и възстановете работа, едва след като се отстрани евентуалната повреда. Дефектиралите сензори се подменят. Понякога грешката е в свързващите кабели.

Грешки, свързани с водната риза и налягането (ER09, ER10)

Някои камини имат в списъка с кодове за грешки и означенията ER09, ER10. Те показват налягането на водата в системата. ER09 значи ниско налягане или липса на вода, ER10 показва високо налягане. Тези кодове важат за модела PM Comfort Plus.

Peletna Kamina Burnit Greshki 03

Настройки на пелетна камина Бурнит

Инсталирането и настройването на пелетна камина Бурнит е работа са професионален инсталатор, който е оторизиран от производителя. За някои настройки са необходими уреди (например за горелката – газ-анализатор). Лошата настройка може да причини изхвърляне на неизгорели пелети, образуване на шлака, дим в бункера и др.

Някои процеси могат да бъдат ръчно регулирани от потребителя. За целта от Бурнит са заснели няколко видеа с указания като това:

Резервни части за пелетни камини Бурнит

Компанията BURNiT и Sunsystem разполага с официален сайт на адрес burnit.bg. В него има каталог на продуктите и отдел за резервни части.

Каталогът с резервни части за пелетни камини се намира на burnit.bg/bg/rezervni_chasti_kamini/. Там артикулите са класифицирани по номер и е посочена единична цена. Налични са десетки елементи, на практика всичко необходимо за поддръжка и ремонт на съоръженията Бурнит.

От сайта на Бурнит се намира мрежата от сервизни центрове, като системата е на принципа на заявката за сервиз, профилактика или въвеждане в експлоатация. Единният информационен номер на производителя е 0700 17 343. Има връзка и през имейл service@burnit.bg.

Вижте и ТОВА: Тайните на камина Прити с водна риза. 35 кв. и другите. Камини на дърва.

Видео указание за настройване на температура.

Вашият коментар