Камини с водна риза на дърва. Мнения, видове, недостатъци

Кои са популярните модели камини с водна риза на дърва. Мнения. Плюсове и минуси на Прити, Хорват Феникс и Balkan Energy Розана Керамик, цена

Как да изберем и откъде да купим онлайн камини с водна риза на най-добра цена? Разглеждаме четирите най-популярни модела с техните предимства и недостатъци, както и техническите им подробности.

Видове камина Прити с водна риза на дърва

Камините PRITY са производство на частната компания от Горна Оряховица Прити 95 ООД. Както сочи името, тя е основана през 1995 г. Специализира се в производството на домашни камини и други уреди на твърдо гориво.

Търговската марка е Prity. Под нейно име се произвеждат също пелетни камини и горелки, готварски печки и градински уреди за готвене и още няколко артикула. Затова след името стои буквен код и номерация.

Тук ще разгледаме няколко модела Прити на твърдо гориво и с водна риза.

Камина с водна риза и фурна Прити FG W18 R, 23.4 kW

Камина с водна риза и фурна Прити FG W18 R, 23.4 kW

Камините с буквен код FG D са нов модел от 2020 г. Представляват комбинация от камера и фурна. Прити FG е свободно стояща камина, предназначена за отопляването на жилищни помещения. Предвидена е за дървени брикети и сухи дърва. Произвежда се с мощност от 14.2 до 23.4 kW.

Какво представлява

Прити FG W18 R е уред с мощност от 23.4 kW. Предвидена е за отопляването на около 350 куб. метра. Това се равнява на жилище с площ от около 130 кв. м. Снабдена е с водна риза за захранване на централна отоплителна система – работи само с монтирани радиатори или конвектори.

Какво ни харесва?

Номиналната мощност на водната риза е 18 kW, максималната топлинна мощност на уреда е 23.4 kW. Корпусът е стоманен, като плочата е с дебелина от 3 – 4 мм. Горивната камера е покрита с термошокова стъклокерамика, а фурната – със закалено стъкло. Температурата се следи обективно от термометър. Интензивността на горене се регулира с клапа, монтирана от предната страна на камината. В комплекта има чугунена скара и декоративна облицовка.

Какво не ни харесва?

Не е предназначена за горене на въглища, дори има изрично предупреждение от производителя. По мнения на потребители, изразени във форумите, камината иска регулярно подаване на дърва. Топли около 1 до 2 часа след последното зареждане.

Технически данни
 • Консумация на гориво – 4.6 кг на час;
 • Енергийна ефективност – клас А;
 • Сезонна ефективност – 67%
 • Мощност на излъчване -14.2 кW;
 • КПД – 75.5%;
 • Температура на димните газове – 330°С;
 • Диаметър на комина – 150 мм.

Габаритните размери на Прити FG W18 R са ширина 57 см, дължина 53 см и височина 93 см.

Камина с водна риза Прити 17+5 kW (23 kW)

Камините с буквен код W са модел от 2020 г. Имат горивна камера, не са оборудвани с фурна. W17 е свободно стояща. Отоплява жилища с дърва, чиято влажност не надвишава 20%.
Камина с водна риза Прити 17+5 kW (23 kW)

Какво представлява

Прити W17  е уред с мощност от 23.1 kW. Предвидена е за отопляването на около 354 куб. метра, по което е съизмерима с предходния модел. Справя се с отопляването на жилищна площ от 131 кв.м. Моделът е с водна риза за централно отопление. Подава топлина към разположени в помещенията радиатори.

Какво ни харесва?

Номиналната мощност на водната риза е 15.9 kW, максималната топлинна мощност на уреда е 23.1 kW. Корпусът е стоманен, като плочата е с дебелина от 3 – 4 мм. Горивната камера е покрита с термошокова стъклокерамика. Интензивността на горене се регулира с клапа, монтирана от предната страна на камината. В комплекта има чугунена скара и декоративна облицовка.

Ниша под горивната камера (място, което при други модели се оползотворява с фурна) е пригодена за съхранение на дърва, при което те изсъхват допълнително.

Какво не ни харесва?

Този модел не разполага с някои малки екстри на предходния като термометър за обективно следене на температурата. Мощността й е по-ниска от FG W18 R, макар че е предвидена за същия обем и жилищна площ. По мнение на потребители, развива температура в отопляните помещения до 24°С. Въпреки това има почти двойно по-голяма консумация на гориво от предходния модел.

Технически данни
 • Консумация на гориво – 7.5 кг на час;
 • Енергийна ефективност – клас А;
 • Сезонна ефективност – 67%
 • Мощност на излъчване – 7.2 кW;
 • КПД – 76.2%;
 • Температура на димните газове – 181°С;
 • Диаметър на комина – 130 мм.

Габаритните размери на Прити W17 са ширина 65 см, дължина 55 см и височина 116 см.

Други видове камина с водна риза на дърва

Интересни са камерите за вграждане на Прити, които са около 30 разновидности. Работят със сухи дърва и дървени брикети. Те са с енергийна ефективност клас А, като мощността им е различна.

Например Prity C W35 е с мощност от 40 кW, отопляемата площ е от 246 кв. м с отопляем обем от над 600 куб. м. Тя работи не само с дърва, но и с лигнитни въглища. Моделът за вграждане с водна риза 3C W35, 40kW е разчетен за отопляване на 227 кв. м. площ.

Всички изделия Прити – свободно стоящи и за вграждане, имат чугунена скара, вратичка за зареждане с гориво, пепелник, декоративна тухлена облицовка и клапа за ръчна регулация на тягата на комина.

Камина на дърва с фурна и водна риза Balkan Energy 15.26 kW

Камина на дърва с фурна и водна риза Balkan Energy 15.26 kW

Balkan Energy е марка български камини, които се правят в Петрич. Производството е от 2012 г. В продуктовия каталог има пелетни камини, котли с водна риза, сухи камини, камини с водна риза и готварски печки на твърдо гориво.

Изделията се отличават с модерен дизайн, който се вписва в интериори от който и да е стил. Отличителна черта е екологичността на моделите – камините освобождават безвредни газове. Коефициентът им на ефективност е максималният за класа уреди – 92%.

Какво представлява

Камините с водна риза Балкан Енерджи са с мощност от 8 kW до 35 kW, за да покрият нуждите на жилищни площи с всякакви размери. Моделът Energy 15.26 kW е изработен от качествени материали, които гарантират дълга експлоатация.

Възможности

Камината е с номинална мощност от 15.26 кW и максимална 25.5 кW. При работа на водната риза номиналната мощност е 9.76 кW, максималната – 20 kW. Уредът безпроблемно отоплява жилищна площ от 100 кв.м. Работи със сухи дърва.

Какво ни харесва

Моделът притежава врата, която се затваря сама. Корпусът е от висококачествена стомана. Горивната камера е покрита с термошокова стъклокерамика и обезопасена с тухли. Те допълнително увеличават отоплителната способност.

Камината е комбинирана с фурна и котлон.

Какво не ни харесва

Достигането на желаната мощност зависи от субективен фактор – доколко добре ползвателят ще регулира въздуха – първичен и вторичен, както и тягата на комина.

Технически данни
 • Тегло на изделието – 142 кг;
 • Необходим комин – 150 мм;
 • Необходима дистанция отстрани и отзад – 40 см;
 • Необходима дистанция отпред – 100 см.

Габаритни размери височина 105 см, ширина 60 см, дълбочина 53 см.

Камина на дърва с фурна и водна риза Horvat Feniks RNE 26 kW

Horvat Feniks RNE е свободно стояща камина, която работи на дърва и дървени брикети.

Камина на дърва с фурна и водна риза Horvat Feniks RNE 26 kW

Какво представлява

Уредът е комбиниран – с фурна, без котлон. Корпусът е стоманен. Оборудвана е с пепелник, клапа за регулиране на тягата, вграден термометър. Отоплява жилищни помещения с площ от 75 кв. м.

Възможности

Номиналната мощност без водна риза е 26  kW, на одната риза е 18 kW.

Какво ни харесва

Корпусът е подсилен, стоманен, но общото тегло на уреда не е високо – 105 кг. Екстра е вграденият термометър. Защитната дистанция отпред е сравнително малка – 80 см. Приятно допълнение е системата за измиване на стъклото на горивната камера с въздух, за да се наблюдава огънят. Има две клапи са регулиране. Дръжките са хромирани.

Какво не ни харесва

Моделът не е оборудван с декоративна облицовка. Мощността зависи от регулирането на въздуха и тягата.

Технически данни
 • Ефективност – 78%;
 • Комин – 150 мм;
 • Размери на фурната – 37 x 41 x 20 в см;
 • Температура на газовете – 236°С.

Камината се продава с гаранционно обслужване от 2 години.

Камини с водна риза на най-добра цена
Камини Прити с водна риза на дърва Камини с водна риза на дърва
Камини Прити с водна риза на дърва Мултикукър Rosberg RP51985D5
Виж цена Виж цена

Камината е символ на домашен и семеен уют. Мнозина издигат в идеал живия огън, който топли душата. Но традиционните камини не са достатъчни за пълноценното и икономично отопляване на съвременните домове.

В тази задача прекрасно се справят техните усъвършенствани наследници – камините с водна риза. Те отопляват удобно и безопасно, при това всички помещения – едновременно или избирателно. Същевременно съхраняват всички интериорни достойнства на традиционната камина.

Преимущества на камините с водна риза
Параметър Качества и плюсове
Коефициент на полезно действие без вода КПД е 60 – 80%, при традиционните камини – максимум 50%
Коефициент на полезно действие с воден оборот 92%
Задимяване и пожарна безопасност Пламъкът е затворен в камера, наблюдава се, но не задимява и не застрашава със запалване
Малки габарити, ниско тегло позволява да се разположи върху слаб под, например гредоред
Димоотвод при камината е прав, при уредите с водна риза има сложна конструкция, за да се оползотвори и тази топлина – това повишава ефективността

Има ли оторизиран сервиз?

Сервизът на изделията Прити се осигурява от производителя, който е на адрес в град Лясковец, ул. Райкович №33. Има обявен телефон на потребителя 0898258801. Сервизът има имейл адрес
support@prity-bg.com.

Компанията Балкан Енерджи също осигурява сервизно обслужване. Адресът на BalkanEnergy е в Петрич, на ул. Места №22. Телефонът на производителя е 074599114. За запитвания е предназначен и имейл адресът sales@balkanenergy. Гаранцията на уредите е от 6 мес. до 5 год. според моделя и вида изделие. Гаранцията се уважава само при монтаж от квалифициран монтажник.

Вижте и ТОВА: Мнения: Кои са най-добрите рецепти за мултикукър под налягане?

Видео за камините Прити.

4 мнения за “Камини с водна риза на дърва. Мнения, видове, недостатъци”

 1. Взех тази дървена печка-камина с водна риза и фурна Prity модел FG W18 R миналата зима, за да отоплявам къщата си от около 200 квадратни метра. Много съм доволен от закупуването, топлинният ѝ капацитет е повече от достатъчен за нуждите ми. Зареждам я с дърва вечер и тя поддържа огъня за 6 или повече часа. Използвам фурната няколко пъти седмично за готвене с отлични резултати. Единственият минус беше свързването ѝ към комина, което се наложи да възложа на специалист.
  Като цяло топло препоръчвам тази камина на всеки, който търси възможност за отопление на голям дом с дърва. Мога да отговоря на допълнителни въпроси, ако имате.

  Отговор
 2. Каквато и да е камината, по-важното е кой ще ти прави парното, как ще ти навърже системата. Но да, първоначалната инвестиция не е малка.

  Отговор
 3. Имам добър опит с Прити, над 10 години съм с такава, сега съм решил да я сменявам с по-модерен модел и по-мощна ми трябва.

  Отговор
 4. Четох някъде, че Прити са възможно най-евтините камини, но и така са бая парички. Нещо още по-евтино дали ще се намери?

  Отговор

Вашият коментар