Мнения: Проточен бойлер за кухня или баня (за душ) | Идеи, цена

Мнения: Най-добрият проточен бойлер за кухня. Делимано за баня – проточен бойлер за душ. Цена и класация

Проточните бойлери имат повече позитиви, отколкото слаби места. Процесът на нагряване протича моментално, не се налага чакане за топла вода. Електричество се харчи само по време на работа на устройството. Бюджетните бойлери имат слабо място – нагревателните елементи бързо се покриват с накипи, но и тук има плюс – те се сменят лесно и евтино.

Видове от проточен тип 
Вид конструкция Технология на работа
Без налягане индивидуален – включва се към отклонение (кран) на водопровода, има неголяма мощност, подава вода само в точката на монтиране
Под налягане системен – включва се към централния водопровод, има голяма мощност и осигурява няколко точни за използване на гореща вода

Проточните бойлери без налягане са най-елементарните и нискобюджетни конструкции. Някога единственият им представител беше бойлерчето Юнга. Сега има голямо разнообразие под формата на смесителна батерия или отделно устройство.

Мнения: Видове проточен бойлер за кухня

Проточните бойлери са по-мощни от тези с резервоар, но накрая сметката за ток намалява. Това се коментира в БГ-мама и няма противоречие относно икономичността. Предпочитат ги още заради лесния монтаж без къртене.

Като марки се хвалят бойлерите на Аристон, критикуват се конструкциите тип Делимано. За тях се твърди, че топлят вода само през лятото.

За конструкциите тип Юнга има противоречиви мнения – работят добре, но капацитетът (дебитът) им е ограничен.

ВАЖНО: Вижте още мнения за марки проточни бойлери, напишете своя отзив или попитайте, ако имате въпроси, ТУК, в нашия форум с коментари!

Проточен бойлер за кухня за стена

Най-разпространения модел проточни бойлери се монтира върху мивката. Те заместват смесителната батерия, като съвместяват нейната функция със затопляне на протичащата вода. Наричат ги „тип Делимано“, по името на устройството от тази марка. Търговците ги изписват още като нагревател за чешма, електрически кран, водонагряваща батерия.

Проточен бойлер препоръчай
Конструктивни варианти на проточни бойлери

Това са най-евтините варианти за точково затопляне на вода. Цената започва от 35 лв за имитации на Делимано без марка и стига до 240 – 270 лв за батерии с метални корпуси като Cascada и Tavalax.

На стената над мивката се монтират проточни бойлери, от безнапорен тип. Тяхната конструкция е тих Юнга – компактна пластмасова кутия с нагревател, окомплектована със собствена батерия. От този тип са бойлерите от марките Теси, Елдом, Relax, чиято цена е в средния ценови клас – от 139 лв за Елдом до Heckermann 185 лв и Аристон 375 лв.

Проточен бойлер за кухня под мивка

В този клас често се вписват малолитражните бойлери с резервоари от 10 – 15 литра. Те са достатъчно обемисти, за да има нужда да се скрият в шкафа под мивката, но и достатъчно компактни, за да се поберат в него. Като принцип на работа заемат междинно положение – затоплят бързо малки количества вода. За пример Тези 5 литра и 10 литра 1500 W струват 173 лв – 175 лв,  10 л, 2000 W – 179 лв,  Atlantic Nanto – 15 л, 2000W струва 239 лв.

Проточен бойлер за баня

Този тип бойлери са с висока мощност, за да осигуряват голямо количество вода с по-висока от обичайната температура. Те са два типа.

 • Единият е тип Юнга, но към корпуса се свързва душ слушалка (а не смесителна батерия). Такава конструкция захранва само точката на душа.
 • Другата конструкция е с независим монтаж. Бойлерът захранва няколко точки едновременно, като една от тях е банята / душа. Този тип устройства са с много висока мощност, но крайно икономични по мнение на потребители.

Висок клас от последния тип е Kospel PPE2 с три степени на мощност 18/21/24 kW. Способен е да захрани и вана, заедно с дух и няколко мивки. За него е нужен трифазен ток. Мощността се управлява от микропроцесор. Размерите му са компактни – 44 Х 25 см, с дебелина от 13 см. Цената на посочената мощност е 1008 лв.

Най-търсените марки

Българските потребители са привързани към конструкциите тип Юнга и тип Делимано. Те са най-търсените модели проточни бойлери. Попадат в бюджетния ценови клас. Дори да се развалят, те се отремонтират евтино или се сменят направо, отново евтино.

Проточен бойлер Делимано

Protochen Boiler 01 Delimano

Търговският разпространител на Делимано напусна България и вече не продава продуктите си. Но при електронните търговци изобилства от модели, които са неразличими от Делимано. Те наподобяват батерията както визуално, така и като качества. Впрочем, за Делимано няма суперлативи. Потребителите ги харесват защото са евтини и бързо подменими при проблем. В момента тип Делимано струват 35 – 60 лв.

 • Примерен модел: Проточен бойлер DOMDRIVE, загряване от 30 до 60°С, мощност от 3 кW, подава 2 литра топла вода в минута. Подходящ за кухня. Екстра: температурен дисплей.
Проточен бойлер Елдом

Protochen Boiler 02 Eldom

С цена от 139 лв до 199 лв Елдом предлага 10 модификации проточни бойлери – 8 вида за кухня, един за баня и един комбиниран с изводи към батерия и към душ слушалка. Съществената разлика между моделите е мощността. Тя варира от 3.5 кW до 6.5 кW.

 • Мощност 3.5 кW – Елдом 72485, E41, E42;
 • Мощност 5 кW – Елдом Е51, Е52 с керамична батерия. Те са с два нагревателя, като основният от 3,5 kW е подсилен с още един от 1.5 kW. Екстра: светещ двоен ключ;
 • Мощност 6.5 кW – Елдом 72486, 72486В,  72486С, Е71, Е72. Те са със защита против прегряване и двоен ключ. Особеност: потребление клас А. Модел 72486 е с мембранен клапан. 72486С е комбиниран за мивка и за душ.

Всички бойлери са окомплектовани с елементи за монтаж.

Проточен бойлер Теси

Protochen Boiler 03 Tesy

С цена от 149 лв до 315 лв Теси предлага 8 модификации проточни бойлери – 6 вида за монтаж над мивка (единият е с извод за душ) и два вида за монтаж под мивка. Съществената разлика между моделите е мощността. Тя варира от 3.5 кW до 8 кW.

 • Най-мощните модели са TESY IWH 70 X02 BAH 7 kW и TESY IWH 80 X02 IL 8 kW. Първият цитиран е най-популярният модел – с извод за душ слушалка.

Теси предлагат бойлери за монтаж в шкафа под мивката. Те са с малки резервоари, в които стои затоплена вода, и за сметка на това – ниска консумация. TESY GCU 3015 G01 RC е с обем 30 л и мощност от 1500 W.

Проточен бойлер Елит

Protochen Boiler 04 Elite

Продуктите от тази марка са тип нагряваща (електрическа) смесителна батерия – много компактни модели, в които нагревателният елемент е в цилиндричен контейнер. Струват в диапазона от 61 до 66 лв. Имат приятен дизайн и стандартна мощност от 3 kW. Те са за монтаж на мивка – кухненска и в баня.

Моделите ELITE EHW-1556S и EHD-3003S имат дебит от 3 литра топла вода за минута. Студената се подава със скорост от 3.5 литра.

Проточен бойлер Дипломат

Protochen Boiler 05 Diplomat

За захранване на една точка: водонагревателят QF-99S е смесителна батерия с нагревателен елемент от 3 – 3.6 kW. Разполага с дисплей и два струйники. Единият е фиксиран от неръждаема стомана, а другият е силиконов – гъвкаво допълнение за удобство на ползвателя.

За захранване на множество точки: Diplomat INTENSE, DFF-FAM 8,8S е проточен бойлер с мощност от 8.8 kW. Той е снабден със 7 режима на работа и неръждаем нагревател. Индикаторите за действието му са LED. Това изделие се монтира на удобно място, възможен е скрит монтаж, и подава топла вода към кухнята и банята едновременно. Има възвратно-предпазен клапан и възможност за регулиране на водния дебит.

Проточен газов бойлер на пропан бутан

Собствениците на газифицирани жилища имат възможност да поставят проточен бойлер на газ. Търговците ги описват като „моментален нагревател“.

Аристон имат газова модификация под името FAST EVO X ONT 14 NG EU. Той е с дебит от 14 л затоплена вода за минута. Управлява се електронно, има сензори за безопасност. Максималната му мощност е 27 kW.

Бойлери OEM имат леко по-слаби показатели – мощност от 20KW, дебит от 10 литра в минута. Конструкцията е издръжлива, от стомана.

 • Монофазен проточен бойлер: повечето модели електрически бойлери са предвидени за стандартни домашни условия и захранване от монофазна ел. система. Такива са всички продукти тип Делимано и тип Юнга;
 • Трифазен проточен бойлер: изделията с висока мощност, примерно над 18 kW, са предвидени за захранване от трифазна ел. мрежа. Този параметър е изрично записан в описанието и инструкцията. Марката Stiebel Eltron има енергоспестяващи трифазни модели с мощност от 11 kW до 27 kW.

Сервиз, консумативи и обслужване

Сервиз бойлери София (sofia-el.com) обслужва марките Теси, Дипломат, Елдом, Елдом Инвест, Аристон, Стибел елтрон и още няколко от най-известните производители на изделия с резервоар и без такъв. Осигуряват и резервните части. За спешни случаи имат дежурен тел. 02 444 34 54. Обслужват района на столицата, като предоставят услугата на място в дома на клиента. Ремонти се заявяват на тел. 0889/ 556 787.

БойлериБГ (boileribg.com) сервизира всички марки бойлери. Техниците работят без прекъсване 24/7. След позвъняване на тел. 0885629421 се обещава реакция до 40 минути. На адрес жк. Хаджи Димитър, София, ул. Ильо Войвода 27 фирмата продава нови бойлери.

Отделно производителите имат свои сервизни мрежи. 

Теси работи в София със Скайтех Сервиз, Ибис-Електроникс, ЕТ „Христех – Севдалин Лилов“, ЕТ ПИЛ. Партньор в Пловдив е „Етика Сервиз“. Във Варна: Лилтех, Елтор и Сонийо. Има сервизи и в други големи градове. Информация за сервизната услуга се предоставя на общ телефон 070020166.

Вижте и ТОВА: Какви видове нагревател за вода се продават в Кауфланд и кой да изберем? Поръчка онлайн. Смесители в Технополис и Техномаркет.

Видео: Сравнение между бойлери с резервоар и проточен (за марката Ринай и по принцип).

3 мнения за “Мнения: Проточен бойлер за кухня или баня (за душ) | Идеи, цена”

 1. За баня минимумът е 7 кW по-малко абсурд, но пък наистина се спестява доста и от вода, и от ток. Напълно съм доволен, аз имам Сименс, сега идва време да го сменям и разглеждам за нещо по-модерно.

  Отговор
 2. При стабилно потребление за захранване на цял апартамент или къща бойлерът е Стибел Елтрон, над 20 киловата. Много високо качество!

  Отговор
 3. Имам Делимано, освен за вилата да си измиеш две чинии и ръцете, за друго не стават, много слаба струйка вода!

  Отговор

Вашият коментар