Турски пелети. Цена и мнения. Откъде?

Цена на турски пелети в София, Пловдив, Варна, Бургас и др. От Турция. Цена за 1 тон и 15 кг. Откъде се купуват изгодно? Мнения. Слънчогледови пелети и др.

Струва ли си пътуване до Турция за закупуване на пелети и въобще струват ли си турските пелети – темата периодично се обсъжда във форумите и социалните мрежи. Има защитници на двете крайни мнения. В БГ-мама се твърди, че на място тонът е с около 200 лева под цената в България. Други потребители го опровергават – цената е същата и не си струва горивото.

Цена на турски пелети, 1 тон, 15 кг.

КМД – Кладово са сръбски пелети, Керпи и Кастамону са български, Ахира сда румънски, Кавъ и Алтън са турски. За произхода на пелетите не винаги се досещаме по опаковката, защото често пелетите се опаковат в България.

 • В София Топливо продава турските марки Kavi pellet на 9.60 лв за 15 кг, в промоция с -42% отбивка от цената. Първоначална цена 18.12 лв. ALTIN pelet в чували по 20 кг струва 24 лв. За покупки под 400 лв покупката се оскъпява с цена за доставка около 20 лв.
 • Във Варна цените на Топливо са същите. Турски пелети при други търговци почти не се намират в морската столица. Варненци могат да си поръчат от частните обяви на 500 лв – 700 лв на тон или дистанционно от други градове. Например Топливо доставя във Варна на цените, цитирани по-горе за София. Продавачът на турски пелети на 700 лв за тон пояснява, че са иглолистни;
 • В Пловдив Топливо продава KAVI pellet на редовната цена от 18.12 лв за чувал от 15 кг, като начислява и доставка 18 лв. Алтън по 20 кг е без промяна в цената. Пловдивчани могат да закупят от частните обяви пелети от Турция на цена от 500 лв за тон и да поръчат от Хасково пелети от Анталия на същата цена;

 • В Русе потребителите могат да закупят пелети от Топливо на цената, цитирана за София. Друг търговец е Строителният маркет в с. Сандрово, където турските пелети са на 550 лв за тон. В областта доставят срещу заплащане на транспорта. В с. Николово до Русе струват 600 лв;
 • В Бургас отново основната опция е Топливо, но и тук като в Пловдив KAVI pellet на редовната цена от 18.12 лв за чувал от 15 кг. Вносител от Айтос доставя турски пелети от бор или бук под марката FBF BİO ENERGY. Пелетите са в 15-кг торби. Цената се съобщава преди покупката. Деплан ООД, Андрал и Бургас Комерс се посочват като дистрибутори на пелети MAXPEL Голд, но в момента няма налични;
 • В Пазарджик Топливо не прави отбивка от цената на турските пелети. Другите възможности за закупуване са като за пловдивчани;
 • В Перник се продават широколистни пелети на 580 лв и иглолистни на 600 лв, без да се уточнява произходът им. На торби по 15 кг цената излиза 620 – 650 лв за тон.
 • Другаде – турските пелети не преобладават сред множеството марки, продавани в България. Но цената е почти еднаква – около 600 лв за тон, около 10 лв за чувал.
Вносители. Внос на пелети от Турция

„Лина“ е официален представител на турските пелети Maxpel, които се отличават с висока горивна ефективност. Те присъстват на пазара от 4 години, след като са доказали качеството си. Калоричността им е 95%. „Лина“ търгува на едро и не обявява в сайта си цени, но има мрежа от дистрибутори, чрез които могат да се поръчат Maxpel. За информация е тел. 0887 304 030.

Турските пелети Maxpel са опаковани в чували по 15 кг. Тяхната влажност е 9%, калоричност 5100 kcal/kg. Произведени са от широколистни и иглолистни видове. Размерът на гранулата е 6 мм.

В Айтос е ситуиран директният вносител на турски пелети ФБФ ЕООД. Фирмата се намира на Провадийско шосе, за връзка 0888113939. Пелетите са опаковани в чували по 15 кг под марката FBF Bio Energy.

Пелетен център Стара Загора се концентрира върху търговията с пелети. Сред марките периодично се появяват и турски. Адресът е в кв. Железник, за запитвания за турски пелети тел. 0877143700.

Купуване на пелети от Турция в Одрин

Тази година не е модерно да се закупуват пелети от Одрин и да се превозват в личните автомобили. До 2022 г. това беше хит сред населението, което живее по-близо до границата.

В последните десетина месеца цената на турските пелети в Турция се повиши значително и вече няма изгода да се пазарува с личен автомобил, който има малка товароносимост. Интересът рязко спадна, след като търговци масово започнаха да предлагат пелети за български цени.

Пелетите са топливо на гранули, пресовани цилиндри до 25 мм, най-често до 10 мм. Те позволяват да се автоматизира захранването на горивните котли. Заради това пелетите станаха основен вид компресирано гориво в Европа.

Характеристиките на пелетите зависят от суровината. Те се произвеждат от дървесни отпадъци, от растителни люспи, въглищен прах, торф, твърди битови отпадъци. Сред тях дървесните имат известни преимущества като екологична чистота, малко отпадъци, по-малко чистене на котела, лесно съхранение, високо КПД на котела в пределите на 96%

Характеристика на висококачествените дървесни пелети
Суровина изцяло от дървесина без примеси и лепила
Калоричност над 4,8 kWh/kg
Влажност под 10%
Пепел под 0.5%
Плътност 650 kg/m³
Размери 5 – 6 мм/ 8 – 30 мм

Мнения за турски пелети и вносители

Струва ли си пътуване до Турция за закупуване на пелети и въобще струват ли си турските пелети – темата периодично се обсъжда във форумите и социалните мрежи. Има защитници на двете крайни мнения. В БГ-мама се твърди, че на място тонът е с около 200 лева под цената в България. Други потребители го опровергават – цената е същата и не си струва горивото.

Друг коментиран аспект е качеството. Някои предпочитат турските пелети заради цената, но за качеството няма толкова отзиви. Изгодни са най-ниското качество палети от маслиново кюспе (остатък от производството на зехтин), които обаче не са така калорични. Натежава мнението, че хубавите пелети са от иглолистна дървесина и са българско производство.

ВАЖНО: Вижте още мнения за турските пелети и техните вносители и непременно оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За колко купувате на тон и откъде? Пишете! Нека бъдем полезни!

Къде са добрите обяви „Продавам турски пелети“?

 • В Ало.БГ потребител от Пловдив продава турски пелети 8 мм на 500 лв за тон (0888910299). На същата цена друга обява предлага пелети от Анталия (0887975775), като продавачът е в Хасково. Търговец от Варна определя цена за турски пелети 700 лв (0878604163).
 • В ОЛХ обявяват, че в промишлената зона на Русе има кафяви пелети смес по 580 лв (088 726 6241). Пелетите Макпел са на 600 лв с адрес Пловдив (088 530 4049).
 • В Базар.БГ към момента няма активни обяви за турски пелети. Марки от други страни са в диапазона на 600 – 680 лв за тон.
Как търговците внасят от Турция и свалят цената

С такова твърдение излиза 24chasa.bg през 2022 г. Информацията е актуална, когато пелетите струват около 400 лв. И към момента турските пелети са с около 100 лв по-евтини от българските иглолистни клас А1, които са висококачествени. Специалисти твърдят, че разликата е логична при явната разлика в калоричността на внасяното от южната ни съседка топливо.

Заобикаля ли Турция санкциите с руски пелети?

Друга любима тема за „кибиците“ във форумите, които обсъждат защо постъпват стоките в България. Твърдението е, че Русия заобикаля наложеното й заради войната ембарго като изнася пелети за Турция, където те се преопаковат и изнасят повторно, вече като турски.

money.bg излиза със статистически данни, че износът на турски пелети се е покачил 8 пъти.

Слънчогледови пелети и другите видове

В действителност най-евтините пелети не са дървесните с произход Турция, а слънчогледовите и оризовите пелети или пелетите от люспи. Те се правят от кюспе – отпадни растителни материали от различни производства. Аналог на този тип пелети са турските от маслиново кюспе. Средната им цена е 320 – 380 лв за тон и не случайно – те имат много малък топлинен капацитет.

Най-качествените са белите дървесни пелети. Специалистите издават един трик за разпознаване на качеството. Най-много топлина отдават при горенето плътните пелети. Лесно ще проверим плътността с чаша вода. Когато се пусне гранулата във водата:

 • Остава на повърхността, ако е рехава и без съдържание – това не се препоръчва за покупка;
 • Потъва на дъното, ако е плътна и качествена.

Вижте и ТОВА: Кои са най-добрите пелетни камини с водна риза? Цени и модели, мнения, форум.

Видео за пелети, произведени в България – Земен.

Вашият коментар