Пелетна камина с водна риза. 5+ идеи, форум

Форум за пелетни камини. С водна риза. Класация за най-добрите видове пелетни камини – нови и втора ръка. Бурнит 25. Мнения за Голдън Файър и Прити.

Пелетните камини са продукт на съвременни технологии за ефективно отопление. Те се отличават с автоматизация, висок капацитет на полезно действие и ниска загуба на топлина. Конструктивно се различават два типа камини.

Конструктивни типове пелетни камини
Тип Капацитет за отопление
С въздушна циркулация отоплява едно помещение и трябва да е монтирана в него
С водна риза отоплява целия дом и се монтира на удобно място

Мнения за пелетни камини с водна риза

Пелетните камини активно се коментират във форумите от 5-6 години насам. Тъй като са по-скъпи от други варианти за отопление, много от дискусиите се превръщат в убеждаване, че има по-икономично зимно отопление. Не се отказват потребители, които държат на комфорта и минималното обслужване.

Конкретни марки камини се коментират във форума „Мастор Плюс“. Монтажник на пелетни камини споделя, че неговите клиенти са доволни от Diecotec Аlaska и Alfa plam Dino. Двата модела се изтъкват като икономични и лесни за обслужване и почистване.

Други участници спомената марките Екоспар, Термолукс, Аурига, Грейко, Виктория Б. Предпочитанията клонят към българските продукти.

ВАЖНО: Вижте още мнения за пелетни камини с водна риза, дайте и вие своя отзив или попитайте, ако имате въпроси, ТУК, в нашия форум с коментари!

Пелетна камина с водна риза Бурнит (Burnit)

Peletna Kamina S Vodna Riza 01 Burnit форум за пелетни камини

BURNiT е български производител на пелетни камини. Произвежда 6 серии за отопляване на различни по обем площи – от жилищни до обширни хотели и ресторанти. Някои от сериите са пригодени за монтаж на балкон или в избени помещения. Други се разполагат в жилищните площи и придават уют с живия огън.

Камините Бурнит се отличават с компактност, лесен монтаж и опростена инсталация. Горивните камери са обвити с водна риза, чиято площ е голяма и това осигурява висока ефективност на работа.

Модели според термичната мощност:

 • 13 кW – Burnit Vision с резервоар от 18 литра и КПД 87.5%. Модерен дизайн, избор на цветове. Микропроцесорен контролер управлява горенето, като се програмира на дневна или седмична база. Възможно е добавяне на WI-FI контрол. Работи с пелети 6 – 8 мм. Снабден е с датчици за стайната температура и изгорелите газове.
 • 18 кW – Burnit Vision и Burnit Calor с резервоар от 23 литра и КПД 89%. BURNiT Calor се различава по заобления силует и гланцираните повърхности. Като функционалност и ефикасност не се отличава от Burnit Vision. Този тип камини отопляват без затруднение до 145 кв.м.
 • 25 кW – Burnit Vision с резервоар 35 литра и КПД 91.2%. Има всички разширени функции на контролера за максимално удобство.

Пелетна камина с водна риза Голдън Файър (Golden Fire)

Peletna Kamina S Vodna Riza 02 Golden Fire пелетна камина с водна риза втора ръка

Серията камини GF PS се произвежда в четири мощности – 13, 18, 24 и 30 кW. Серията GF ONYX е със същите мощности + една малка от 12 кW. Серията GF PRIMAVERA предлага 18 и 24 кW.

Отличават се с вградено интелигентно управление и минимална поддръжка. Пелетите се запалват от керамичен нагревател, който се задейства на секундата. Всички процеси се контролират със сензори. Горивният процес е организиран чрез иновативна технология, която осигурява висока ефективност и минимално отделяне на вредни емисии. Камините отговарят на европейските стандарти за безопасност.

Пелетна камина с водна риза Прити (Prity)

евтини пелетни камини с водна риза Prity

Производителят предлага 13 модификации пелетни камини с мощност от 11 кW до 31 кW.  Отличават се с КПД от 92.7%. Снабдени са с интелигентна циркулационна помпа. Горивната камера има функция самопочистване. Програматорът се наглася на седмична база. Горенето се управлява по данни на външен термостат и система от датчици вътре в камината. Има защита от прегряване в различни точки от горивния процес. Страниците са отваряеми за бързо обслужване. Разходът на най-мощната Прити е от 3 до 6 кг пелети на час.

Пелетна камина с водна риза Да Винчи (Da Vinci)

камина на пелети с водна риза Da Vinci

Камините Da Vinci се сглобяват в България, но частите и компонентите са произведени в Италия. Отличават се с инфрачервено дистанционо управление, вграден LCD дисплей, 9-степенен контролер за всички фази на процеса. Камерата се зарежда лесно благодарение на малкия размер на пелетите. Da Vinci разполагат с всички нужни датчици за проследяване на температурата на водната риза и на помещението. Не се отделят вредни газове и се отделя много малко количество пепел.

Пелетна камина с водна риза Грейко

пелетна камина бурнит 25 мнения Greyko

Грейко Бижу и Грейко Бижу Дизайн са двата модела пелетни камини на Грейко Инженеринг, Горна Оряховица. Те се произвеждат с номинална мощност от 10 kW, 16 kW и 25 kW. Обемът на водната риза е съответно 28, 30 и 45 литра. Бункерът за пелети събира константно 45 кг. Ефективността на отопление е 92.09%.

Посочените параметри важат и за двата модела камини Грейко. Различието е в дизайна на отоплителното съоръжение.

Избор на пелетна камина с водна риза

Мнозина започват процеса на избор на камина от цената. Без съмнение при диапазон на средния клас от 3 000 до 7000 лева, това е важен фактор.

Производителите насочват вниманието към по-съществени параметри. Най-важният е отоплителната номинална мощност. Правилното изчисляване на необходимата мощност спрямо площта е залог за правилна работа на камината, за ефективно отопление, икономичност и дълга служба без повреди.

Изборът на пелетна камина започва от изчисляване на мощността спрямо обитаемата площ, която ще се отоплява. Така се гарантира, че камината няма да корозира след конденз, няма да изпада в неправилен режим с неефективно горене, няма да се гаси и пали често, което поврежда запалката.

Още важни параметри:

 1. Размери на камината – тези съоръжения са обемни и се нуждаят от достатъчно място. Повечето от тях са част от интериора, така че могат да се подберат спрямо мебелите по цвят и дизайн;
 2. Размер на контейнера на пелети – от него зависи колко часа камината ще работи самостоятелно, без да е необходимо зареждане. Проверете колко часа без зареждане ви удовлетворяват, а след това питайте търговеца дадения контейнер колко часа горене осигурява. Това е необходимо, защото бързината на изчерпване на контейнера зависи от мощността на камината. Маломощните камини могат да работят няколко дни с 40 кг пелети, а други ги изхарчват за часове. Закупуването на по-голям от необходимото съд също е излишно, защото той заема място;
 3. Дистанционно управление – някои камини се управляват чрез интернет и мобилен телефон. Тази функция струва допълнителни пари, а не всички потребители реално се нуждаят от нея;
 4. Автоматични функции – обемът от автоматизирани процеси създава облика на конкретната камина. Качеството на горенето зависи и от качествените датчици, и от софтуера на контролера. Камините с повече екстри струват и по-скъпо, затова преценете какво реално ще ви ползва.
 5. Създаван шум – да, пелетните камини са шумни. Вентилирането на топлината поражда шум. Някои камини обаче използват естествена конвекция, което ги прави по-тихи.
Видео: какво представляват камините DaVinci (+упътване за експлоатация).

Инсталация на пелетна камина (монтаж)

Инсталирането на локално отопление с пелетна камина е сериозно и скъпо мероприятие. То трябва да се обмисли и планира – място на отоплителните тела, тяхното захранване и т.н.

Има фирми, които са специализирани в проектирането на отоплителни системи на пелети. Някои от тях предоставят пълната услуга –от доставянето на камината и нужните за нея материали през монтажа до въвеждането в експлоатация.

Ето някои такива изпълнители:

 • Стема (stema.bg) проектира, монтира и поддържа разнообразни отоплителни и климатични системи, продава камини, котли, термопомпи и др. Работи с множество производители. Има електронен магазин, а за поръчки е телефонът 0882 522558. Компанията е базирана в Русе, на ул. Трети март 46;
 • Балкан Енерджи монтира пелетна камина с водна риза, като обявява базова цена от 220 лв. Услугата в този обхват предвижда изградени колектори на разстояние до 1 метър и комин. Монтажниците пълнят и обезвъздушават системата, след което я задействат и я настройват според наличните пелети. Адрес Петрич, ул. Места 22, тел. 073530521;
 • Пъмп Систем дистрибутира камините Бърнит за региона на Велико Търново и осигурява монтаж и сервиз. Изготвят проекти за отоплителни инсталации и за други марки камини. За връзка е тел. 0894 955 900. Адрес в Бургас: „Чаталджа“ 52, във В. Търново: ул. Н. Габровски 67 Г;
 • Термосолар продава и монтира пелетни камини в София. Извършва услугата и на изплащане. Осигурява сервизна поддържка и обслужване на различни модели камини с водна риза. За консултации е даден тел. 087 884 6652. Фирмата е ситуирана на ул. „Железопътна“ 27;
 • Рувитерм оперира в района на Пловдив. Предоставя цялостно проиктиране на отоплителни инсталации, като продава нужните елементи за нея. Адрес ул. Брезовсо шосе 147, тел. 0898 691 809;
 • Булгартерм монтира пелетни камини в района на Варна. Пелетната техника е на категорично най-ниските цени в морската столица, се твърди в интернет сайта на компанията. Булгартерм има мострена зала в София, на ул. Хр. Вакарелски 19, но изпълнява монтажни работи само във Варненска област (ул. Св. Св. Кирил и Методий 47, Варна). Тел. 0886494177.
Откъде да купим камина втора ръка? Цени

Използвани пелетни камини, както и части за тях, намираме в сайтовете за частни обяви.

Например в ОЛХ сега се предлага камина Дея на 1200 лв. Тя е българска марка, самата камина е използвана 1 година, се твърди в обявата.

Пелетна камина Бърнит 13 кW се предлага на 1400 лв. Тя е използвана по-дълго, но е профилактирана всеки сезон.

Пелетна камина Версо е предложена на 1300 лв. Тя е с мощност от 10kW, още в гаранция. Често камините се продават заради преминаване към друг тип отопление, например климатик.

Вижте и ТОВАКак да изберем добра камина с водна риза на дърва на изгодна цена и откъде да я купим? Мнения.

Видео: Списание Жилища показва как камините на пелети се вписват в интериора.

3 мнения за “Пелетна камина с водна риза. 5+ идеи, форум”

 1. Ако ти се дават парички, La Nordica Extraflame! Невероятна красота! Могат да се видят наживо в Пловдив.

  Отговор
 2. Препоръчвам от моя опит ALFA PLAM LUCA възможно най-евтината камина е, а е много добра.

  Отговор
 3. Миналата зима купих за вилата Прити втора ръка, супер съм доволен!

  Отговор

Вашият коментар