Пържени картофи в еър фрайър

Рецепти за най-добрите пържени картофи в еър фрайър, различни марки и модели. Бланширани картофи в Делимано, Тефал и airfryer Филипс

Собствениците на нов еър фрайър обикновено изпробват придобивката с пържени картофи. Качеството на картофките много говори и за качеството на уреда, смятат мнозина. Да станат „като пържени“ е въпрос на майсторство, на добра рецепта и на правилно конструиран уред.

Универсална рецепта за пържени картофи
Продукти картофи в готов за пържене вид (бланширани или сурови), олио, сол
Предварителна подготовка накисване на нарязаните картофи в студена вода за 30 минути
Как да ги сложа в уреда картофите се измиват, подсушават се и се объркват със сол и олио
Колко олио 1 супена лъжица, максимум 2 за един обем (едно пържене)
Пържене 20 – 30 минути, зависи от количеството и то мощността на уреда; първите пъти се наглеждат, докато се установи зависимост
Разбъркване минимум 1 по средата на времето

Пържени картофи в еър фрайър. Тънкости и трикове

  • Сорт на картофите – майсторите твърдят, че най-хубави стават кафяво-червеникавите сортове;
  • Нарязване – идеалният за пържене размер е дебелина на резена 8 мм;
  • Накисване – за около 30 – 60 минути във вода пада нишестето от картофите, което ги прави по-вкусни и не се залепват един за друг;
  • Подсушаване – картофите не се слагат в уреда мокри. Подсушават се ръчно с кърпа, като се предпочита да останат в кърпата за 15 – 20 минути, за да се получи не само повърхностно подсушаване. Другият вариант е подсушаване с еър фрайъра, като за целта го нагласяме на 120 – 150 градуса за няколко минути;
  • Мазнина – еър фрайерите се рекламират като уреди за готвене без мазнина, но картоф без мазнина не става вкусен. Трябва поне 1 с.л. олио, за да се овкуси и омазни картофчето, а повърхността да стане блестяща и хрупкава.
Бланширани картофи в еър фрайър

Бланширани картофи, закупени в опаковки от магазин, се изваждат от фризера и без размразяване се изсипват в кошницата. Не се посоляват, нищо не слага мазнина. Фритюрникът се включва на максимална температура и пърженето започва. След около 5 -7 минути се отваря. Картофките се посоляват и леко се омазняват. Пърженето се довършва, като общо отнема 13 – 15 минути.

Пържени картофи
Пържените картофки демонстрират ползата от еър фрайерите

По-малко време отнема приготвянето на бланширани картофи за пържене (така е изписано на етикета, специална разновидност). Такива се продават бързо замразени. Те са предварително изпържени и е необходимо само да се „досготвят“. Изсипват се в кошницата и се пържат на максимална температура за около 10 минути.

Бланширани незамразени картофи се овкусяват, омазняват и се изпържват с 2 разбърквания междинно за около 15 минути. Бланширането съкращава времето за пържене с около 5, максимално до 10 минути.

Замразени картофи в еър фрайър

Дълбоко замразените картофи, които си набавяме от супермаркетите, се пържат във фритюрник незабавно, без размразяване. Технологията зависи от това дали имат или не добавена мазнина (прочетете това на етикета).

Картофите с мазнина се изпържват наведнъж, с едно – две разтърсвания на кошницата, като накрая при готовност се посоляват.

Картофите без мазнина се пържат 7- 8 минути и по време на първото разбъркване (разтърсване на кошницата) им се добавя мазнина. За предпочитане е те да се извадят от кошницата в купа, където да се омазнят, и да се върнат обратно за доизпържване.

Пресни картофи в еър фрайър

Пресните картофи не се белят. Измиваме ги добре, нарязваме на пръчици и поставяме в купа с вода за 30 минути. Подсушаваме, овалваме в подправки и мазнина и пържим. Времето до пълна готовност е около 25 – 30 минути, като варира според количеството и степента на напълване на кошницата.

Втора рецепта за пресен картоф: измиваме картофите и ги потапяме във вода, както са цели, небелени и ненарязани. След 1 час ги подсушаваме ръчно с кърпа или на 150°С във фритюрника. Нарязваме на пръчици и изпържваме по обичайната технология.

Непременно вижте и ТОВА: Мултикукър и еър фрайър в едно. Мнения за еър фрайър Нинджа. Цена и рецепти.

Пържени сладки картофи

Бататът е прекрасна гарнитура и полезно ястие, пълно с витамини. Той се приготвя в еър фрайър по технология, която напълно съвпада с тази за обикновените картофи. Овкусява се с като минимум със сол и се омазнява със зехтин или олио. Подхождат му всички видове пипери, мащерка, индийско орехче, куркума.

За колко време се пържат картофи в еър фрайърПържени картофи 5

Времетраенето зависи от количеството картофи на първо място. Количеството в повечето случаи е ограничено от обема на еър фрайъра. Малките порции се изпържват за около 15 минути, а такива за четири или 6-членно семейство отнемат до 35 минути.

Друг параметър от значение за времетраенето е мощността на уреда. Например Филипс ХХЛ с мощността си от 2225 W се афишира като най-мощният фритюрник. Той готви 1.4 кг пържени картофи наведнъж за 20 минути. Филипс обаче има и маломощен модел 1450 W, в който наполовина порция картофи се изпържва за 25 – 30 минути.

Калории на пържени картофи в еър фрайър

Фабрично подготвените за пържене картофи са с добавена мазнина в количество 3%. При такъв разчет калоричността на 100 г възлиза на около 97 – калории, като 18 – 20 калории от тях се дължат на мазнината. За сравнение – традиционно изпържените картофи в мазнина имат калоричност от 197 кал на 100 г.

Различни марки и модели, особености на пържене

Различията в рецептите за отделните марки еър фрайъри идва от обема на кошницата и мощността на нагревателя. Ще забележим, че порция от 500 г отнема около 15 минути, порция 800 – 1000 г отнема 20 – 25 минути, порция над 1000 г отнема към 35 минути. Този принцип важи за всички уреди, без значение от тяхната марка. Малко варира от разликата в мощността на нагревателите. „Големите“ Тефал и Филипс например са много бързи, а „малките“ варианти изискват да се готви на малки порции, за да не се чака дълго.

  • Относно температурата: винаги пържим на максимална температура, каквато позволява уредът. Стандартният максимум при повечето модели е 200 °С. За ефект на задушаване (за гарнитура) може да намалим на 180°С.
В Делимано

В уредите Делимано се приготвят наведнъж 4 до 5 средни картофа. Подготовката е стандартна. Фрайърът се наглася на 180 °С и отнема 15 минути (поради по-малкото количество).

Повече инфо ТУК: Еър фрайър от Лидл. Мнения за Силвър крест. Цена и откъде?

Във Филипс

В уредите Филипс се приготвят наведнъж 4 – 5 средни или големи картофа, зависи от размера на кошницата. Пържи се на максимална температура за 25 – 30 минути.

В Тефал

В уредите Тефал се приготвят наведнъж 5 средни или големи картофа, според размера L, ХL или ХХL. Необходима е максимална температура и времетраене от 15 до 25 минути, зависимо от количеството.

Още по темата ТУК: Еър фрайър Тефал 4.2 литра. Рецепти. Известният модел Tefal FW606810.

В Инстант пот

Картофите се приготвят по посочените в началото рецепти. Когато са овкусени, включваме Инстент Пот на програма „еър фрайър“, избираме 197 градуса и времетраене – 30 минути за пълна кошница (5 – 6 големи картофа, около 1 – 1.5 кг). Картофите се добавят след звуковия сигнал за готовност. Разбъркват се един път.

Видео за пържене на картофи в Инстант пот.

Вижте и ТОВА: Какъв еър фрайър да си купя? Мнения от БГ Мама, за и против.

Вашият коментар