Перяща прахосмукачка. Мнения, цена. Бош или Керхер?

Мнения за перяща прахосмукачка. Сравняваме модели на Бош и Керхер. Коя е добра за кола? А за дивани? Коя цена е приемлива?

Най-изгодната перяща прахосмукачка, която успяхме да открием, е моделът Crown WVC 1220, която в Емаг е на 210 лева. В магазини „Зора“ този модел е на редовна цена от 199.99, а през януари 2024 г. на промоция е струвала 159.99, намалена с 20 процента. В Жар компютърс ограничени количества от същия модел се намират на цена от 185.01 лева

Емаг предлагат и мултифункционална прахосмукачка Limpio LWD-12P на много интересната цена от 123.05 лева. Бихме били любопитни да получим отзиви от закупилите този модел дали изобщо върши някаква работа.

Перящи прахосмукачки на най-добра цена
Перящи прахосмукачки в Зора Перящи прахосмукачки в Емаг
Перящи прахосмукачки в Зора Перящи прахосмукачки в Емаг
Виж цена Виж цена

Нека сега да минем към описанията, плюсовете и минусите и крайната ни оценка за двете най-търсени  перящи прахосмукачки:

Мнения за перящи прахосмукачки

Рейнбоу е всеизвестната прахосмукачка, която мие, пере и не само. За нея има хвалебствия и отрицателни мнения, главно заради цената и заради нуждата от сглобяване и разглобяване.

Потребители във форумите, които търсят бюджетна алтернатива на Рейнбоу, се насочват към Зелмер. Това е най-хвалената марка допреди няколко години, когато я придобиват Бош. Сега по-често се препоръчват Керхер като марка и отделни модели на Бош.

Перяща прахосмукачка 01
Типични конструкции на перящи прахосмукачки

Общо недоволство пораждат габаритите и теглото на перящите прахосмукачки. За мнозина е неприятна нуждата от почистване на контейнера след всяко ползване и невъзможността уредът да стои в готовност за следващо чистене.

ВАЖНО: Вижте още мнения за перящи прахосмукачки и оставете и вие своя ценен отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Коя е най-добрата според вас? От кои модели не сте доволни? Пишете! Нека бъдем полезни!

Появата на миещи / перящи прахосмукачки е логична стъпка в развитието на тези уреди. Събирането на сухия прах се оказва недостатъчно за съвременния дом. Конструкторите намират място и за резервоар, който да пуска дозирано вода. Прахосмукачката събира мръсната вода и я прибира в друг съд.

Препоръчителни качества на перяща прахосмукачка
Критерий Препоръчителни параметри
Мощност
на всмукване
средна мощност 300W,
при домашни животни – 400 – 450 W
Обем на резервоара 4 – 5 литра за 3-стаен апартамент
Накрайници стандартно трябват 4 – 5 профила
Дължина на кабела над 7 метра
Перяща прахосмукачка Bosch BWD421PRO, 2100 W

Описание: уред за стандартно сухо и за мокро почистване, като включва съответните четки и аксесоари. Пере килими, тапицерии, мокет, изсмуква течности от твърди и меки повърхности. Има въртяща се четка за косми и козина. Водният резервоар е подвижен. Филтърът се мие.

Технически параметри: технология Wet & Dry, тегло 10.4 Kg, мощност 2100 W, капацитет на резервоара 5 литра, миещ се HEPA, торба от хартия. Комплектът включва четка за паркет, за течности и за тесни пространства.

01 Peryashta Prahosmukachka Bosch Red 421pro

Кое ми харесва: Прахосмукачката е пригодена за почистване на всички възможни материи и материали в стандартен дом. Резервоарът е с големина, която осигурява почистване на около 100 кв. м. без ново пълнене. Кабелът е достатъчно дълъг и със система за автоматично прибиране.

Кое не ми харесва: в БГ-мама обръщат внимание, че резервоарът е черен и не се забелязва ограничителната черта за максимално ниво. Основна забележка е високото ниво на шум. Потребителка разказва за скъсване на маркуча след по-малко от 2 г. употреба и е разочарована, че част не се покрива от гаранцията.

Перяща прахосмукачка Bosch BWD421PET, 2100 W

01 Peryashta Prahosmukachka Bosch Red 421pet

Описание: този модел на Bosch в много отношения прилича на гореописания BWD421PRO. Разликата на тази модификация е, че тя е ориентирана към собственици на домашни любимци. В комплекта са включени аксесоари за тях, както турбо четка и накрайник за пране на матраци. наличието на аксесоари за домашни любимци.

Технически параметри: технология Wet & Dry, тегло 10.4 Kg, мощност 2100 W, капацитет на резервоара 5 литра, миещ се HEPA, торба от хартия. Комплектът включва четка за матраци, за течности, за косми и козина.

Кое ми харесва: Притежава присъщите за модела BWD421 качества, включително електронно регулиране на мощността.

Кое не ми харесва: Няма специфични оплаквания към модификацията, защото разликата с основния модел е набора от аксесоари за животнии.

Перяща прахосмукачка Karcher SE 6.100 Premium Q, 1400 W

03 Peryashta Prahosmukachka Karcher Se 6.100 Premium Q

Описание: перяща SE 6.100 е предназначена сухо почистване и за пране на текстилни повърхности. Разтворът на миещ препарат се впръсква в дълбочина под налягане и се изсмуква обратно, заедно с разтворената мръсотия. Уредът се препоръчва на страдащи от алергии, астма и за домове с животни. Прахосмукачката изсмуква разлети течности.

Технически параметри: сухо и мокро почистване, резервоари за чиста и замърсена вода, дюзи за миене с накрайници за твърди повърхности, меки мебели, фуги, тапицерии. Тегло 7.7 Kg, мощност 1400 W, капацитет на резервоара 4 литра, плосък филтър, текстилна торба.

Кое ми харесва: интегриран маркуч за впръскване и събиране на течности, лесно транспортиране и лесно изваждане на филтъра, практично съхранение. Уредът е с ниско тегло.

Кое не ми харесва: не е предвиден HEPA филтър, резервоарът е под средното – 4 литра.

Перяща прахосмукачка Karcher SE 4002, Многофункционална, 1400 W

04 Peryashta Prahosmukachka Karcher Se 4002

Описание: прахосмукачка за сухо почистване и за измиване. Пере килими и тапицерии, изсмуква. Дюзите са подобрени спрямо предходните модели. Включена е дюза за почистване в дълбочина. И тук маркучите за чиста и за мръсна вода са интегрирани в една тръба.

Технически параметри: сухо и мокро чистене, резервоари за чиста и замърсена вода, дюзи за миене с накрайници за твърди повърхности, меки мебели, фуги, тапицерии. Тегло 7.8 Kg, мощност 1400 W, капацитет на резервоара 4 литра, плосък филтър, текстилна торба.

Кое ми харесва: има система за съхранение на аксесоарите, ергономични ръкохватки. Резервоарът се сваля и се закача на контейнера. Измитите повърхности изсъхват с 50% по-бързо.

Кое не ми харесва: единствената забележка във форумите е относно цената, която е минимум 1.5 пъти повече от разгледаните модели на Бош.

Нашият избор

Представените прахосмукачки, а и присъстващите на пазара още около 70 модела от 8 – 10 марки, имат своите преимущества и негативи.

Идеален модел не съществува. Модификациите с повече функции и накрайници са по-тежки и изискват повече време за сглобяване и разглобяване. По-скромните модели са леки и удобни, но не предоставят пълния обем от възможности.

Мнозина избират според цената. Минимумът е около 200 лв, например марката Cecotec 1400 W. Достатъчно мощните перящи модели с миещи се филтри започват от 330 лв, например Hausberg 2400 W.

На „върха“ са модели с цена от 2200  – 2800 лв. Например Polti Unico с петстепенна система за филтриране и професионален миещ Karcher.

Най-добрата перяща прахосмукачка

Във форумите натежават гласовете за Karcher, в предишните години – за Zelmer. Ако не се обсъжда цена, суперлативите са за Rainbow.

Препарати за перяща прахосмукачка

Немските (Topperr) и италианските (Whirpool) течности за перящи прахосмукачки се смятат за най-добрите, доколкото тези страни имат високоразвита химическа промишленост. Не по-малко популярни са шампоаните за пране от марките Astonish, Vanish, Magic Power, Vax.

Перяща прахосмукачка 02
В прахосмукачката се зарежда вода, налива се препарат; разтворът се впръсква в тъканта и се изсмуква обратно

В действителност потребителят не го интересува такава класация, след като вече е закупил прахосмукачка. Производителите на перящи прахосмукачки произвеждат и миещи средства за тях. Те не допускат уредите да се ползват с други марки препарати.

Какво се продава в Техномаркет, Технополис и др.
 • Техномаркет продава 7 модела перящи прахосмукачки на цена от 445 лв (BOSCH BWD41740) до 679 лв (KARCHER SE 5.100). В асортимента присъстват само тези две марки.
 • Технополис: подобна ситуацията и в тази верига. Налични са 4 модела на BOSCH и 2 модела на KARCHER.
 • Зора: 4 модела на BOSCH и 1 на KARCHER.

И трите водещи вериги в битовата техника предлагат почти еднакви модели на близки цени.

Как да изберем добра перяща прахосмукачка (критерии)

Основните критерии за перяща прахосмукачка представихме горе в таблица. Ще ги допълним с още някои съществени параметри:

 • Тегло и габарити: независимо от конструкцията, перящите прахосмукачки са по-тежки от обикновените. „Леките“ модели са 7.5 – 8 кг;
 • Система на филтрация: при миене прахът се разтваря във вода и тази вода се всмуква обратно, минавайки през аква-филтър. Но най-малките частици не попадат във водата и могат да проникнат обратно в помещението. Това се предотвратява от филтъра за фино почистване HEPA, който отделя най-малките частици и не им позволява да се върнат в стаята. Наличието на такъв филтър е задължително условие за качествено почистване. HEPA филтрите са миещи се и еднократни.
 • Обслужване – колко време трябва за сглобяване и разглобяване. Този параметър е основна причина за оплаквания и негативни отзиви за някои перящи модели;
 • Ниво на шума – качествените модели не създават шум повече от 65 − 70 децибела.
Какво можем да почистваме с перяща прахосмукачка

Текстилните материи в дома са прерогатив на перящите прахосмукачки. Те се справят с килими и мокети, наред с твърдите настилки. С тях се почистват тапицерии и тапицирани мебели – дивани, столове, табуретки, тапицерията на колата. Специално преимущество е способността за пране на матраци, за което някои модели са снабдени с отделни накрайници.

Сервиз, резервни части, аксесоари

Сервизното обслужване на домакинските уреди Bosch се осъществява чрез сайта им bosch-home.bg, от който се прави заявка за ремонт. За въпроси е отделен телефон 0 700 20 817;

Сервизно обслужване на KARCHER се осъществява от сервизни партньори. Такива има в София, Бургас, Варна, Русе, Пловдив и още други градове. Керхер център в София е на Ботевградско шосе 489, за запитвания 024393003.

Вижте и ТОВА: Вертикална прахосмукачка. Мнения. С кабел или безкабелна?

Видео ревю на Bosch от типа Aqua Wash & Clean.

4 мнения за “Перяща прахосмукачка. Мнения, цена. Бош или Керхер?”

 1. Проблемът на всички перящи прахосмукачки е, че тежат. Поне да бяха мощни, но не всички са такива. Моята е Бош 41720. Смуче през маркуча като звяр, но като добавя тръба и приставка, вече се затруднява. Прането е средна хубост, иначе лесно се сглобява, независимо от ужасното упътване. Бива, но не бих я купила пак.

  Отговор
 2. Няколко роднински семейства си купихме отделна перяща прахосмукачка, която ползваме всички, когато излезе нужда. Марката е Bissell много сме щастливи от нея без забележки.

  Отговор
 3. Много полезно нещо за дома! Имам 100 годишен Зелмер сега се оглеждам за по-модерна.

  Отговор
 4. Благодаря за съветите. Избрах си миеща прахосмукачка на оптимална цена, което не успях да направя на място в магазин. Изборът ми е Karcher SE 4001 за 400 лв.

  Отговор

Вашият коментар