Вертикална прахосмукачка Ровента, Филипс или Dyson? Мнения

Мнения за вертикална прахосмукачка. Коя е най-добрата? А най-евтината? Представяме модели на Бош, Ровента, Керхер, Електролукс, Дайсън, Филипс, с кабел и безкабелна

Нека разгледаме описанията, плюсовете и минусите и крайната ни оценка за най-добрата вертикална прахосмукачка.

Евтина вертикална прахосмукачка

Ако търсим възможно най-ниска цена, то минимумът е 30 – 50 лв. Веригата Кауфланд периодично пуска такава прахосмукачка на стойност трийсетина лева. Уредът е слаб като мощност и доста шумен, но има своето място например в кухнята.

В търсене на възможно най-ниска цена неизбежно опираме до прахосмукачките с кабел. Наличието на батерия / акумулатор вдига стойността към горен ценови клас.

Най-евтините безкабелни прахосмукачки са Fakir Lucky 110 лв, Heinner SunsetRed 170 лв. Ние вярваме, че когато хората казват „евтина вертикална прахосмукачка“, те имат предвид все пак безкабелна. И тя трябва да е качествена, защото иначе си даваме парите напразно. След обстойно проучване открихме, че Ровента има бюджетна серия акумулаторни вертикални прахосмукачки. Един от моделите, който особено привлече нашето внимание със своите характеристики, е:

Rowenta RH1129WO X-NANO ESSENTIAL

Впечатлява прекрасната цена от 219 лева в Зора и в Техномикс в брошурата от 12 януари 2024 г. Но и редовната ѝ цена от 279 лева пак я нарежда сред най-евтините безкабелни прахосмукачки.

Какво получаваме за тези пари? Ровента си е признат лидер в производството на такива уреди и за тяхното качество не можем да имаме големи съмнения.

 • Тя достатъчно добре обира и от килими, и от плочки, и от ламинат. Справя се съвсем прилично.
 • Лесна е за сглобяване. Инструкциите са изцяло във вид на снимки, което е много удобно за възрастни хора. Няма да затрудни никого.
 • Има приставка за фуги и четка за животни.
 • Обемът на резервоара е сравнително малък, но пък изпразването му става буквално с две щраквания.

Може да се ползва и като ръчна прахосмукачка. Спокойно може да се управлява с една ръка, не тежи. (Не е от най-най-леките, но не може да мине и в графа „тежки“.)Rowenta Rh1129wo X Nano Essential

 • Има миещ се филтър, който трябва веднъж седмично да се мие на чешмата.
 • Пълното зареждане отнема три часа, батерията издържа около 40 минути на стандартен режим, което е достатъчно за изчистване на едни 100 квадрата жилище.
 • Сравнително тиха е, което за много домакинства е важен фактор.

И ако някой си търси просто прахосмукачка, която да му върши работа и да му е под ръка, това е един от най-добрите избори, предвид цената.

Вертикална прахосмукачка Дайсън Dyson

Марката Дайсън сега е на пазара с 22 модела вертикални безкабелни прахосмукачки. Сред тях дългогодишен фаворит е V8 Absolute – сравнително маломощен модел, работи 40 минути с едно зареждане, но на максимално най-добра цена от 860 лв. Прахосмукачката е лека, държи се с една ръка, макар че двигателят е на дръжката. Отпадъкът се освобождава с едно издърпване на бутон, без да се докосва с ръце.

За този модел има много похвали от потребители, защото „пасва“ на българския традиционен размер на жилищата. Като евтина модификация, той не разполага с много аксесоари и специални накрайници, но има базово необходимото – стандартна четка за твърд под, четка против завиване на косми, коляно за сгъване на стика (за чистене под мебели), четка за тапицерия и четка за точково изсмукване.

Vertikalna Prahosmukachka 07 Dyson

По-високият клас прахосмукачки Дайсън са за големи жилища. Те издържат повече и имат по-голяма мощност. Също така наборът от аксесоари е примамлив. Сега са модерни Absolute V10, V11 и V12. Последната е наречена „Детект“, защото има сензор за прах и осветява с лазер невидимите с просто око частици.

Като цени, Dyson V12 Slim Detect Absolute е около 1500 лв, Dyson V15 Detect Extra е около 1700 лв.

Принципно прахосмукачките Dyson са мощни (над 500 W), а отделно имат и турбо режим. Приятен момент за потребителя е наличието на докинг станция, на която прахосмукачката се „закача“ за постоянно пребиваване, заедно с аксесоарите.

Мнения за вертикални прахосмукачки

Чуждестранни класации за безжични вертикални прахосмукачки поставят Дайсън на второ, трето място и то най-скъпите му модели. В България марката е безспорен фаворит. Ако можеш да отделиш пари, това е изборът, обобщава потребителка на БГ-мама. Който веднъж е бил с Dyson, няма да се върне назад, добавя друга. Дамите коментират, че Дайсън е на различен принцип от другите прахосмукачки, макар да не разбират докрай какво е отличието.

Високата цена на Дайсън оставя място и за обсъждането на други модели. Xiaomi Jimmy е със същата специфична конструкция на около 2/3 от цената. Перфектно съотношение на цена към качество дава Бош седма и осма серия. Хвалятсе Bosch BCH3ALL25 и Bosch BCS711EXT Unlimited 7.

Вертикална прахосмукачка 01
Съществено различие в конструкцията на вертикалните прахосмукачки

Четем оплакване от Roborock H7. Безуспешно се търсят мнения за PHILIPS, MIELE, ROWENTA. Виждам, че повечето сте с Dyson, пише една бг-мама, като не намира мнения в нейния бюджет до 700 лв.

По-нататък ще разгледаме плюсовете и минусите на актуалните марки и модели в маркетите у нас

ВАЖНО: Вижте още мнения за вертикални прахосмукачки и оставете и вие своя ценен отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Коя е най-добрата според вас? От кои модели не сте доволни? Пишете! Нека бъдем полезни!

Безкабелните вертикални прахосмукачки са удобство и облекчение за домакинята. Те са предпочитани за ежедневно почистване и за малки домове. С тях се „бърка“ в недостъпни пространства. Но не трябва да се заблуждаваме, че са перфектни. За да не се разочароваме, започваме със 5 слаби места в таблица.

За какво да внимаваме при вертикалните прахосмукачки
Особеност Харастеристика
Място на двигателя колкото по-нагоре по стика е разположен, толкова по-удобен е уреда. Прахосмукачките с мотор до четката се управляват трудно и не достигат до всякъде
NiMh батерия евтини батерии с ефект „памет“, които не трябва да се зареждат преди пълно разреждане, иначе губят от обема си; в бързото темпо на ежедневието това ограничава
Време за автономна работа по-малко от 40 минути не позволяват цялостно почистване с едно зареждане, марки като Samsung вече продават с две батерии
Несменяема батерия след изчерпване на годността на батерията тези уреди стават паметник или се подлагат на скъп ремонт
Невисока мощност производителите обичат да афишират потребляемата мощност (колко ток гори), а нужният параметър е мощност на всмукване; отличният параметър е около 150 W и със сигурност над 100 W
Вертикална прахосмукачка с кабел

Vertikalna Prahosmukachka 01 S Kabel

Цените на тези прахосмукачки започват от 30 лв и причините за това са две – мрежовото захранване и ниската мощност. При ограничен бюджет това е правилният уред. В Емаг виждаме 27 модела с мрежово захранване и те предоставят избор в диапазона до 200 лв. Например Star-Light ACTS-606B струва 55 лв и предоставя мощност от 600 W, всмукателна 150 W.

Ще сгрешим, ако приемам, че „жичните“ уреди са само евтини. Bissell Hydrowave достига горната граница за този тип уреди от около 900 лв, Karcher е 700 лв.

Важното при жичните прахосмукачки е да имат добра всмукателна мощност и достатъчно дълъг кабел. Удобни са уреди с над 7 м дължина, останалите са ограничаващи.

Рядко кабелните прахосмукачки са от нашумелите марки производители. Те повишават своята конкурентоспособност с екстри. Например Shark HZ500EU е 450W, но е приложена технология против увиване на косми. Ariete, 2759 Handy Force RBT се разглобява до ръчна прахосмукачка. Bass е със сгъваема дръжка. Deerma съвместява с парен моп.

Принципно вертикалната прахосмукачка с кабел е удобна за почистване на конкретно ограничено пространство. Във всички останали случаи наличието на кабел обезсмисля цялата идея на вертикалните прахосмукачки. Те обикновено не са достатъчно мощни и ако имат и кабел, тогава просто какъв смисъл има от тях? Идеята е да си мобилен и да можеш да почистиш бързо и лесно всяко избрано място. Един такъв уред е предназначен да се ползва като метла, кабелът само би пречил.

Безкабелна прахосмукачка (вертикална)

Vertikalna Prahosmukachka 02 Bezkabelna

При акумулаторните прахосмукачки водещ параметър е качеството на батерията и времето за зареждане. Тези моменти показват колко дълго ще чистим, преди прахосмукачката да спре, и колко време ще изчакваме, преди отново да е готова за работа. Например моделът ECG VT 6220 се зарежда 4.5 часа и работи 30 мин.

Конструкцията на безкабелните прахосмукачки е от значение за удобството на държане и за досега до тесни пространства. Прахосмукачките с ниско разположен двигател не могат да влизат под мебелите и употребата им е ограничена. Пример за такава конструкция е Gorenje SVC216FGD.

Къде се събира боклука: още един съществен момент при избора. Има модели с торба, някои са с хартиени торби като Makita DCL182Z.

Следващите неща, които са интересни за потребителя, са специалните технологии и екстри, какви аксесоари са включени и колко функции предоставя прахосмукачката. Например сега са модерни уредите с накрайници за събиране на животински косми, защото масово в домовете се гледат любимци. Екстрите ще разгледаме при конкретните модели.

Вертикална прахосмукачка Бош Bosch

Vertikalna Prahosmukachka 03 Bosch

На нашия пазар физически и онлайн търговци предлагат 58 модела вертикални прахосмукачки на Бош. Те са разделени в 8 серии. Ценовият им диапазон е грубо от 230 лв до 2450 лв. Виждаме, че подобен „разкрач“ в цената не можем да говорим обобщаващо за качествата на прахосмукачките Bosch. Производителят предлага варианти и за малък бюджет, и за потребители с високи изисквания.

 • Сфера на приложение: BBH3ZOO25 и BCHF220B чистят и външни пространства. Unlimited 7, BBH3ZOO25, BBH32551 и BCHF220B чистят матраци. Шест модела като BCS82MAT14 чистят тапицерии. Преобладаващият брой модификации са стандартни за почистване на подове и килими.
 • Времето на работа с едно зареждане на батерията също е различно при Bosch. BCS61BAT осигурява 30 мин., Athlet ProAnimal – 60 мин.

Като минус на прахосмукачките Бош е ниското разположение на двигателя. Много от моделите подхождат за ежедневно, неосновно почистване. Има модели и с двигател на дръжката, но пък прави впечатление твърде масивната глава на четката за засмукване.

Като цяло уредите Bosch са добри. Към тях се насочват потребители с бюджет за прахосмукачка около 500 – 600 лв.

Вертикална прахосмукачка Филипс Philips

Vertikalna Prahosmukachka 04 Philips

Физически и онлайн търговци предлагат 22 модела вертикални прахосмукачки на Филипс. Те са в ценовия диапазон от 377 лв до 1920 лв. За тази марка също е невъзможно да се обобщава, защото производителят обхваща търсения във всички ценови сегменти.

 • Сфера на приложение: няма модели за външни пространства и за матраци. Моделът PowerPro Duo FC6168/01 чисти тапицерии. Всички модели на Philips са за стандартните повърхности.
 • Време на работа с едно зареждане на батерията варира от 30 минути като при SpeedPro FC6723/01 до 60 мин. като при XC3131/01.

Интересни са прахосмукачките от Аква серията. Те имат система за пестене на батерията и издържат 80 мин. Специална всмукателна глава PrecisionPower Smart осигурява максимално прахоулавяне. Светлини на четката разкриват скрития прах. Aqua модула унищожава бактериите. Този модел струва 1060 лв.

Повечето модели на Филипс са с конструкция, при която двигателят е близо до дръжката на прахосмукачката. Едва 3-4 от предлаганите сега модели са с ниско разположение. Този факт прави прахосмукачките Philips принципно удобни, гъвкави и с голям диапазон на приложения.

Вертикални прахосмукачки на най-добра цена
Вертикални прахосмукачки в Зора Вертикални прахосмукачки в Емаг
Вертикални прахосмукачки в Зора Вертикални прахосмукачки в Емаг
Виж цена Виж цена
Вертикална прахосмукачка Керхер Karcher

Марката Karcher е доказана в сферата на домашното почистване, но няма сериозно присъствие на пазара на вертикални прахосмукачки. Сега се предлагат 5 модела. Всички те са с удобния тип конструкция и достигат до тесни и неудобни за чистене места.

Най-евтиният Керхер е 359 лв, моделът VC 4 Cordless myHome 140 вата и работа на 2 степени. Той радва потребителя с лесно изпразване на контейнера, ниско ниво на шум и Power Lock, който държи бутона включен без натискане.

Vertikalna Prahosmukachka 05 Karcher

Най-висока цена 892 лв държи моделът VC 4s Cordless 220W и три нива на мощност. Още ТУК: Идеи за най-подходяща прахосмукачка Керхер. Видове, цени и откъде да купим?

Вертикална прахосмукачка Електролукс

Прахосмукачките от вертикален тип Electrolux са разделени на серии с вариации в качествата си. Ценовият им диапазон започва от 275 лв за ES31CB18SH от серия 300 и достига до 1277 лв за  Pure F9 PF91-Anima. Към момента на пазара има 24 модела.

Повечето модели на Електролукс са със стандартна конструкция. Двигателят и торбата за боклук е на стика, по-близо към четката. „Качен“ горе двигател виждаме на моделите от 700 лв нагоре, макар че и във високия ценови клас има класически силует на машината.

Vertikalna Prahosmukachka 06 Electrolux

Плюс на по-евтините модели на Електролукс е продължителната работа с едно зареждане. Минимумът е 45 минути, напълно достатъчни за обстойно почистване на малко жилище и по-общо почистване на голямо.

Нашият избор

Как да изберем? Действително е трудна задача да се съобразят десетки параметри – мощност, конструкция, екстри, технологии, цени. Някои държат на марката, други на ниската цена. Нашият избор е изключително индивидуален.

Най-добрата прахосмукачка

Най-добра прахосмукачка не съществува. Всяка марка и модел има свои плюсове и минуси. Остава да намерите най-добрият уред за вас лично, според личния ви бюджет.
Видео ревю на вертикална безкабелна с измиване Philips PowerPro Aqua.

Какво се продава в Техномаркет, Технополис и др.

В Техномаркет има 93 вертикални модела. Най-евтина е ROHNSON R-1214, която струва115 лв. Предлага се MIELE TRIFLEX 11333430 на 1690 лв.

В Технополис се продават 101 модела. DEERMA DX118C е 80 лв, това е минимумът като цена. На максимум отново са прахосмукачките Дайсън и PHILIPS AQUATRIO CORDLESS XW938 на 1600 лв.

Как да изберем добра вертикална прахосмукачка (критерии)

Няколко важни параметри извън цената.

 • Тип почистване – повечето прахосмукачки чистят „сухо“, но има варианти за влажно убиране на праха и за миене;
 • Контейнер за прах – обем под 0.4 литра подхожда за еднократно почистване на жилища под 35 – 40 м2. Обем от 0.6 – 0.8 литра се смята за оптимален за жилище от 60 м2;
 • Регулиране на мощността – това е хубава екстра, но е неприложима при технологиите циклон;
 • Ниво на шума – за този параметър се сещаме у дома, когато „гръмне“ прахосмукачката. Ако имате деца и домашни животни, проверете нивото да е около 70 децибела. Уредът не трябва да издава остри звуци, да свисти или да бучи;
 • Комплектация – често сравняваме цената, без да вземаме предвид аксесоарите и допълнителните четки в комплекта. Добре е да се прецени точната нужда, защото всяка приставка е добавка към цената на прахосмукачката.
Сервиз, резервни части, аксесоари

БГ- Сервиз ООД е оторизиран гаранционен сервиз на Dyson, Miele, Electrolux, AEG, и някои други производители. Рекламации се предявяват на адрес във Варна, улицата е „Трети март“ №36, телефонът на справки и насочване е 0700 10 218.

Прахосмукачките и други уреди Bosch са обезпечени от дъщерна компания на производителя. Заявките се правят на 0 700 11 494.

Оторизираният сервиз на Philips е Ретел Сервиз ул. „Г. М. Димитров“ БЛ 60, 1172  в столицата и с поделения по градовете, тел. 02 962 4916.

Вижте и ТОВА: Мнения за прахосмукачка Rosberg. Модели и цени. Нашият избор.

Видео: Тест ревю на български език за вертикална безкабелна Xiaomi Dreame XR.

3 мнения за “Вертикална прахосмукачка Ровента, Филипс или Dyson? Мнения”

 1. Дайсон си е Дайсон – лека, всеки аксесоар пасва, влиза и се сглобява без бутане и нагласяне, хем имам евтината. Чисти идеално.

  Отговор
 2. С цяло сърце ще похваля Hoover Rhapsody, но си е бая пари, над 1000. Като космически кораб е, невероятна!

  Отговор
 3. Аз съм с Torrnado Red само за 140 лв и съм хепи. Самият факт, че няма кабел ми е стига. Зарежда се само 2 часа.

  Отговор

Вашият коментар