Мнения: Най-добрите нагреватели за вода в Технополис

От кои нагреватели за вода в Технополис сте доволни? Предимства и недостатъци. Проточен бойлер или смесител за мивка? Омекотители за вода

ТЕЦ-овете смятат, че през лятото по-лесно се минава без топла вода и планират за топло време своите ремонти и подобрения по системата. Периодите на профилактика са достатъчно продължителни, за да се потърси алтернатива.

За топлофицираните потребители покупката на бойлер не е рентабилна – ползваш един месец, а „виси“ в банята цяла година. По-удобно и евтино е закупуването на нагревател.

Нагревателят е решение за селски къщи и вили. Те осигуряват топла вода в точки, които са далече от бойлера. Големият плюс на нагревателя е, че е евтин и харчи ток само в момента на употреба.

Видове нагреватели на вода
Вид Как работи
Обемен бойлер Нагревател загрява резервоар, напълнен с вода
Проточен бойлер Нагревател загрява протичащата през него вода
Нагревател за батерия Тип проточен бойлер, който се монтира на батерията

Мнения за най-добри нагреватели за вода в Технополис

Бързозатоплящи малки бойлери и нагреватели за вода – под тези имена се дискутират най-малките и евтини изделия за монтаж на батерия.

Мненията за тях са два вида. Една група потребители ги обявява за „пълен боклук“. Критикуват се тяхната ефективност и хигиеничност. Другата група много ги харесва и е напълно удовлетворена от службата им. Причината е, че нагревателите са евтини и с безплатен монтаж.

Нагревател за вода 01
Видове уреди за моментно затопляне на вода

Във форумите най-често се цитират марките Теси, Елдом и Юнга. Най-харесвани са Делимано. Марката вече не присъства на българския пазар, но подобни на нейните нагреватели още се продават под името „тип Делимано“.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добрите нагреватели за вода в Технополис, оставете и своя компетентен отзив ТУК или просто попитайте, в нашия форум с коментари!

Нагреватели за вода Bosch в Технополис

Бош произвеждат пълноценни проточни бойлери, които захранват всички точки на потребление в дома. В Технополис има 11 техни модела в ценовия сегмент от 248.39 лв за TR1000 4 T до 1029 лв за  TR8501i. Всички модели, освен най-евтиния, могат да се закупят на изплащане на 22 равни вноски с 0% оскъпяване. Сега изгоден е BOSCH TR1000 4 T, който е с 8% намаление.

  • Технически параметри на TR1000 4 T: мощност 3.5 KW, енергиен клас А, височина на бойлера 23.50 см. Дебит на водата 1.8 L в мин. Ен. ефективност 38%. Макс. входяща Т°C : 20°C.
  • Плюсове: автоматично управление според натоварването с възможност за работа на половин мощност при слаба струя вода. Следи за възможно най-нисък разход на ток. Много здраво изделие с тръбен нагревател. Устойчив на котлен камък и твърда вода. Лесен монтаж.

Technopolis Nagrevateli Za Voda 01 Bosch

Защо хората търсят повече нагреватели Делимано?

Нагревателите Делимано са за монтаж на батерия, по-точно те заместват батерията. Това ги прави подчертано изгодни – батерия с нагревател в едно за цена от около 35 – 50 лв. Конструкцията е малка, лека. Има дисплей за температурата на водата. Дизайнът е приятен и най-вече тези нагреватели не заемат място.

За самите Делимано са останали противоречиви мнения – има и положителни, има и критики. Но сега се продават „тип Делимано“ – нагревателни батерии със същия дизайн. Те продължават да бъдат търсени заради същите плюсове на оригиналния Делимано.

Technopolis Nagrevateli Za Voda 06 Delimano

Още нещо интересно ТУК: Делимано, нагревател за вода от Кауфланд. Вертикален нагревател за мивка или проточен бойлер?

Нагреватели за вода Clage в Технополис

Марката Clage е представена в Технополис от пълноценни проточни бойлери, 8 модела. Ценовият обхват е от 330 лв за MBH 4 до 1130 лв за DEX NEXT. Всички модели могат да се закупят на изплащане на 22 равни вноски с 0% оскъпяване. Сега най-изгоден е CLAGE MBH 4, който е на 330 лв.

  • Технически параметри на MBH 4: Монофазен, Мощност 4,4kW. Хидравличен контрол. Затопля за 3 секунди. Дебит – 2.5 л/мин.
  • Плюсове: Икономичен бойлер – енергоспестяващ (клас А) + технология за икономична консумация на вода. Съвместим с всички стандарти за батерии. Малък размер 18.6 см x 13.5 см.

Technopolis Nagrevateli Za Voda 02 Clage
Всички нагреватели за вода в Технополис се купуват от ТУК.

Нагреватели за вода Eldom в Технополис

Продуктите на Елдом са възможно най-компактните и бюджетни в разглежданата търговска верига. Заредени са 5 модела на цени от 106 лв за модела E42 до 126 лв за модела Е41. Те са от две конструкции – заместващи батерия и заместващи душ за баня.

  • Технически параметри на Е 42 (тип Юнга): мощност 3.5 KW, размери 23 см Х 15 см. Механичен терморегулатор. Батерия с керамична глава. Предназначен за монтаж над умивалник.
  • Технически параметри на Е 32 (тип Делимано): мощност 3.3 KW, размер на стандартна батерия, цифров дисплей. Предназначен за монтаж в кухня в ролята на единствена батерия.

Technopolis Nagrevateli Za Voda 03 Eldom

Нагреватели за вода KTN в Технополис

Технополис продава два модела KTN на еднаква цена от 66 лв. Като дизайн те са пълно копие на нагревателите Делимано. В момента KTN HD7480 е в намаление на 54 лв.

  • Технически параметри на KTN HD7480: нагревател за монтаж вместо батерия (дизайн на батерия). Мощност 3.0 kW. Размери 26.5 см Х 23 см. Свободно изтичане, монофазен. Енергиен клас В.
  • Технически параметри на KTN HD7479: има абсолютно същите параметри на модел HD7480. Сравнение между уредите, предложено от сайта на Технополис, не открива различие в никой параметър, а визуално батериите изглеждат еднакво.

Technopolis Nagrevateli Za Voda 04 Ktn

Нагреватели за вода Tesy в Технополис

От богатата продуктова гама на марката Теси, в Технополис са представени 4 модела (към април 2023 г). Те са в ценовия диапазон от 120 до 160 лв. Конструктивно са еднакви (тип Юнга), различават се в частта батерия и ръкохватката към нея.

  • Параметри на TESY IWH 50: класическа батерия с две ръкохватки за топла и студена вода. Предназначена за монтаж над кухненски умивалник, замества батерията. Мощност 5.0 KW. Размер 20 см Х 13 см.
  • Параметри на TESY IWH 35: отличава се от предходния модел по смесителя – той е едноръкохватков с керамична глава. Мощност 3.5 KW. За монтаж над умивалник, замества батерията.
  • Параметри на TESY IWH 70: модел за монтаж в баня с добавена душ слушалка. Мощност 7.0 KW.

Technopolis Nagrevateli Za Voda 05 Tesy

Критерии за избор на нагревател

  • Мощност и дебит. Те определят количеството гореща вода, която ще се произвежда за минута, както и температурата, до която е възможно загряване. Стандартно нагревателите за умивалник се правят с мощност 3.0 – 5.0 KW, като в горния диапазон има възможност за по-голям дебит. Дебитът се мери в литри в минута и обикновено е в диапазона 2.5 – 4 литра. Проточните бойлери за баня ги правят с мощност 6.5 – 7 KW и регулатор на дебита.
  • Обем (за обемните бойлери). Проточните бойлери не събират вода, а нагряват преминаващата струя. Другият конструктивен вариант е обемен бойлер. При него водата се събира в резервоар, загрява се цялата наведнъж и се използва при нужда. За тези бойлери са важни обема на резервоара (правят ги от 10 л до 200 л), както и качеството на изолацията му за запазване на топлината за по-дълго;
  • Енергиен клас – той показва доколко икономичен е уредът. Най-високият енергиен клас се бележи с буква А, като има четири варианта – от нула до 4 плюса. При проточните бойлери рядко се отчита енергиен клас. Всички продукти на Теси са от клас А.
  • Монтаж – за мивка/над мивка/за стена. При избор на нагревател отчитаме мястото на употреба – в кухня или баня, има разлика в моделите за двете функционалности. Другият параметър е място на монтаж – над умивалника вместо батерия или скрит монтаж в шкаф под умивалника, което изисква наличието на класическа батерия.
  • Допълнителни функции като дисплей и регулиране на температурата. По-обикновените и евтини модели загряват водата на една степен, без регулиране. Някои имат цифров дисплей за визуализиране на моментната Т°С. Такива са уредите тип Делимано – те показват температурата, но нямат терморегулатор за задаване на желана стойност. За регулиране на Т°С е необходимо да се закупи уред с термостат (такива модели са рядкост).
  • Цена. Нагревателите и проточните болери за моментно затопляне се разполагат в широк ценови диапазон от 30 лв до 1200 лв. Причината за толкова голяма разлика не се крие в качеството, мощността или използваните материали. Продуктите са от три конструктивни групи и включват както най-елементарни устройства (тип Делимано), така и модерни системи, които захранват всички точки на водочерпене в един дом.

Топ модели, предимства и недостатъци

  1. Най-евтини са конструкциите тип Делимано, заместващи батерия без термостат. Ориентировъчно струват 34 лв – 84 лв. Има луксозни модели, достигащи 300 лв. Например иноксови и стоманени батерии Tavalax са 234 лв – 284 лв. Търговците ги описват като „нагревател за вода“. Предимството на типа Делимано е ниската му цена. Недостатък – уредът захранва само точката на монтаж. Като конструкция това са най-слабите и нетрайни нагреватели.
  2. По-горен ценови клас са конструкциите тип Юнга. В търговските сайтове са описани като „проточен бойлер“. В тази група попадат моделите на Теси и на Елдом. Цената ориентировъчно е между 140 лв и 200 лв. Те също захранват само една точка на монтаж, като има вариант за кухня и за баня. Първите са снабдени с батерия, а вторите – душ слушалка. Най-скъпи са комбинираните модели с батерия и душ слушалка. Те са с най-висок дебит и мощност.
  3. Най-висок ценови клас са проточните бойлери, които захранват всички точки на консумация в един дом. Това е разликата им от предходната група проточни бойлери, които се монтират в точката на използване и захранват само нея.

Различават се визуално по това, че към тях няма монтирана батерия. Водата се отвежда по водопроводни тръби към кухня и баня. Такива са моделите на Аристон, Bosch, Clage, Heckermann и др. Обикновено са с дигитален контрол, термостат. Има бойлери на ток и на газ. Цената на електрическите е в диапазона 230 лв – 1200  лв.

Допълнителни аксесоари, ремонт

  • ГамаТерм в София е специализирана в монтаж и ремонт на проточни бойлери. Предлагат диагностика и ремонт на място, без сваляне на уреда. Адресът на сервиза е ул. Плачковски манастир № 14А, за връзка 0882 285 230;
  • ЕлвиДом е професионален сервиз за всякакви бойлери с локация София. Диагностицира проблема на място за цената от 58 лв без ДДС. В сумата е предвиден демонтаж и след това монтаж на отремонтирания уред. За поръчки се дава тел. 0895012345;
  • ВН СЕРВИЗ извършва същата услуга на територията на Пловдив. Предлага запазване на час през онлайн форма на адрес plovdiv.vn-serviz.com или контакт на тел. 0893887027;
  • Елремонт Варна ЕООД обслужва Варненска област. Работи с всички налични на пазара марки. Обикновено ремонтните работи се провеждат по домовете. Сервизът е на ул. „Георги Бакалов“ 17 вх. 5 в морската столица, за контакт 0878308936.

Подобни специализирани сервизи се намират във всички по-големи градове.

Отделно производителите има свои сервизни вериги за гаранционно обслужване. Например на адрес tesy.bg ще видите сервизната мрежа на компанията в 63 града в страната. Елдоминвест покрива приблизително същия брой населени места. Ще намерите най-близък сервиз на адрес eldominvest.com.

Сервизите осигуряват необходимите резервни части. Отделно такива се продават в специализирани магазини – физически и онлайн, например на apogee99.com, elektroresurs.com и др.

Омекотители за вода и филтри

Омекотителите за вода удължават живота на бойлера, но не винаги защитата на уреда си струва поставянето на омекотител. Причината е, че повечето устройства срещу твърда вода и котлен камък струват в пъти повече от проточен бойлер.

Например разпространеният омекотител Keman Soft D с капачитет 1500 литра в час (работи с йонообменна смола) струва 919 лв. Той осигурява потреблението на апартамент или къща със среден размер или на 4-членно семейство. Омекотява 25 м3 вода на месец.

Омекотителите премахват варовика от водата, който се отлага върху техниката (и бойлерите), водопровода, връзката, батериите и други повърхности и ги уврежда. Омекотителите удължават живота на ел. уреди с ползване на вода – от пералнята през кафемашината до бойлера.

Филтрите за вода са по-евтиният вариант за подобряване на качеството на водата и предпазване на бойлера (и другата техника на вода). Те се монтират след водомера и пречистват водата на целия дом. Различават се по дебит и капацитет. За пример ще вземем 9″3/4 RLA 80 микрона, който има дебит 3500 литра на час и струва 47 лв. Комплект филтър с повишена ефективност (премахва и най-миниатюрни частици) 10″ FRN 10 микрона с манометри струва 90 лв.

Гъвкави връзки и маркучи

За монтаж на бойлер се ползват гъвкави водопроводни маркучи. Някои производители ги предвиждат в комплекта, други – не. Търсят се и за подмяна, тъй като се случва да се скъсат.

Гъвкави (меки) връзки за бойлер се продават във всички магазини за водопроводни части и в строителните хипермаркети.

Има два важни параметъра за избора на маркуч. Единият е неговия вътрешен диаметър F (фи), дава се в цолове или милиметри. Другият е дължината на маркуча в см.

Technopolis Nagrevateli Za Voda 07 Za Banya

Вижте и ТОВА: Проточен бойлер за баня. Мнения. Проточен бойлер за кухня и за душ. Какъв бойлер да си купя? Елдом или Теси?

Вашият коментар