Делимано. Нагревател за вода

Делимано. Нагревател за вода от Кауфланд. Какъв вертикален нагревател за мивка да изберем. Проточен бойлер за кухня от Технополис или онлайн е на по-добра цена? Заместители: Crown, Емона, Sapir

Смесителният нагревател Делимано е от малкото продукти на марката, които все още са в продажба след оттеглянето на производителя Студио Модерна от българския пазар. Сайтът на Делимано е закрит, но батерията се намира при електронните търговци в emag.bg.

делимано нагревател за вода кауфланд
Оригиналният Делимано

Нови смесители се предлагат в сайта за частни обяви ОЛХ, като към момента има две конкретни обяви, които не са за единична бройка. Над 20 обяви за нови уреди виждаме в alo.bg и bazar.bg. Навсякъде се подчертава, че стоката е оригинална и неразопакована.

Делимано нагревател (смесителна батерия) в Кауфланд?

През 2021 г новият дигитален модел на нагревателя е пуснат едновременно в сайта на Делимано и в три вериги супермаркети – Кауфланд, Т-Маркет и Метро. Промоцията е приключила и стоката е била изчерпана. Към момента не са известни физически магазини с наличности. Продават се само онлайн.

Компактни, красиви, нескъпи смесители на момента подават топла вода. Те са разновидност на т.нар. проточен нагревател, който се харесва за кухни, гаражи, вили, бунгала, каравани.

Предимства на водонагревател – смесител
Функционалност комбинирана, замества смесителя
Икономичност затопля само необходимото количество вода
Бързина затопля в момента на използване
Евтино не се загубва енергия по тръбите
Практичност регулиране на температурата

Проточните нагреватели – смесители имат и недостатъци. Те са мощни, затова харчат много електроенергия и натоварват ел. мрежата (което е от значение за вилни зони, някои селски райони). Горещата вода е достъпна само в една точка, без възможност за присъединяване на второ място за използване, например на втора мивка.

Има ли разлика: Нагревател и проточен бойлер?

Нагревателят е тип проточен бойлер. Технологията е еднаква – водата минава през нагряващ елемент, затопля се и изтича гореща. За разлика от стандартните бойлери, проточните нямат резервоар. Затова се и наричат проточни – водата тече през тях, без да се задържа нито за секунда.

Проточните бойлери са с различна конструкция, като видимата разлика е обвързаността с батерията, от която тече водата. Един вид като Делимано заместват батерията, а по-мощните (и скъпи) уреди са независими от батерията.

Нагревателите за смесител имат ограничен дебит и сравнително ниска мощност. Дори да се монтират на душ, с тях не е възможно изкъпване. Проточните бойлери за баня са два и повече пъти по-мощни – 6 – 8 кW срещу 3 kW при Делимано.

Какво представлява нагревател Делимано?

нагревател за вода crown кауфланд мненияСистемата за нагряване Делимано представлява смесител с контейнер в основата, в който е поместен нагревател.

Към тази елементарна установка е добавен датчик, който показва температурата на подгрятата вода. Така не е необходимо да се опипва с ръка и по този начин се предотвратява изгаряне. Температурата се регулира чрез въртене на ръкохватката на смесителя.

 • Технически характеристики: корпус от пластмаса и метал, мощност 3KW, налягане при работа до 6 бара, височина на тялото 36 см, капацитет 2 литра вода за минута. Кранът е с отвор 30 мм. Варианти за монтаж на стена и на плот, подвижен чучур.
 • Плюсове на модела: загрява първоначално за 3 – 5 секунди, като нататък подава непрекъснато топла вода в рамките на определения й дебит. Красив дизайн, опростен монтаж.
 • Минуси на модела: нисък дебит от 2 литра за минута – количеството достига за измиване на ръце и на малко на брой съдове. Не замества пълноценно душа. Затова се препоръчва и като краен спасителен вариант при неочаквано спиране на водата. Необходимост от контакт в близост до смесителя.
Как работи електрическият нагревател Делимано?

С помощта на ръкохватката смесителната батерия се задейства. Водата потича, но в първите 3 – 5 секунди тя е студена, хладка, по-топла, а след 5 секунди става гореща. Докато смесителят е отворен, нагревателният елемент работи и преминаващата вода се загрява.

вертикален нагревател за вода делимано
Имитации на конструкцията и дизайна на Делимано

Мнения за нагревателите Делимано от БГ Мама и др.

Нагревателят Делимано се радва на отлични отзиви. В БГ-мама го хвалят, че върши чудесна работа и че е с отлична цена. Изказват се няколко ползватели на уреда, на които се е наложил гаранционен сервиз. Повредата е отстранена веднага и няма забележки. След оттеглянето на „Студио Модерна“ обаче не е много ясно къде ще се осъществява гаранционната поддръжка на уредите и дали те въобще ще имат някаква гаранция. Но пък и те не са толкова скъпи между другото, поне в сравнение с много други марки.

Хубави отзиви за Делимано се публикуват до 2022 г. През тази година се появяват имитации на уреда на по-ниска цена, горе долу наполовина. Някои стоки визуално наподобяват Делимано, а други – не. Според ревютата, моделът в Емаг сега не е Делимано, а е „ТИП Делимано“. Батерията пристига в кутия без марка и производител, а надписите са на руски. Но там ситуацията е динамична, защото постоянно се появяват нови търговци и трябва периодично да се проверява, ако искате да попаднете на находка.

Уреди „Делимано“ се внасят и от чужбина, където „Студио Модерна“ още поддържа магазини. Но те се предлагат на малко по-висока цена. И въпреки това хората си ги купуват, защото са хубави.

За имитациите на Делимано има много положителни отзиви – без забележки. Има и негативни. Например ползвател пише, че дисплеят се замъглява при загряване. Особено неприятно е, че кабелът на смесителя е много къс и трябва да има контакт над умивалника.

ВАЖНО: Вижте още мнения за нагревателите Делимано и обезателно и вие дайте своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Нагреватели за вода, алтернативни варианти

делимано нагревател за вода за монтаж на плот или на стена (хоризонтален или вертикален)Делимано не е единствената марка проточни нагреватели за смесител. На пазара има разнообразие от такива уреди. Някои са в същия нисък ценови клас, а други са скъпи изделия от производители с име.

 • Смесител с нагревател в Технополис. В тази верига продуктът е описан като „проточен бойлер“. Към днешна дата има 6 модела, като два напълно възпроизвеждат дизайна на Делимано. Те са на цена от 75 лв и са означени като KTN HD7480 и KTN HD7479. Мощността им е 3 киловата;
 • Нагревател за мивка в Практикер. Тук тези уреди са описани като „смесител с нагревател“. Има 10 варианта, като два напълно повтарят дизайна на Делимано. Това са разновидностите на KTN, само че на цена от 90 лв. Има такива батерии на Елдом и на Теси, които са по-скъпи – максимум 150 лв;
 • Нагревател за вода в Зора. Веригата работи приоритетно с марка Crown и предлага два негови модела. IWH-D3W е стенен, 3 кW, 50 лв.  IWH-D3SHW е стоящ, 70 лв;
 • Проточни смесители в Техномаркет. Тук уредът е описан като бойлер. Има едно предложение – SAPIR SP7100KYTO 3 киловата, към момента е изчерпан и се чака зареждане.
Нагревател за вода Crown

Освен посочените по-горе модели, които са налични в Зора, интерес представлява вариантът с душ приставка. Нарича се Crown IWH-D3SHW. Мощността му е 3000W. Предвиден е за монтаж на плот. Обемът на загряваната вода е малко над параметъра на Делимано и неговите имитации – 3 литра в минута.

Нагревател за вода Емона

нагревател за вода crown кауфланд

Българският производител Емона със седалище в Пловдив се е специализирал в сферата на решенията за топла вода в бита. Той произвежда няколко модела смесители – нагреватели, които визуално повтарят дизайна на Делимано. За разлика от него, те са с по-голяма мощност, която достига до 9 кW. Тези устройства са снабдени напълно оправдано с душ приставка, защото са способни да подадат нужната за изкъпване вода.

 • Плюс на Емона е не само високата мощност, но и металният корпус. Това прави изделията по-надеждни и и ги кара да изглеждат добре.

Най-обикновените модели водонагревателни батерии Емона от 3.3 кW струват 55 лв в сайта на производителя. Тези за стенен монтаж са 63 – 70 лв. Има разновидности с флексова лебедка за 75 лв. Най-новите модели от 2023 г. с ръчна термозащита и подвижно рамо са 3.5 кW и струват 80 – 85 лв.

Sapir Нагревател за вода

SAPIR SP 7100 CEF е с мощност от 3000W, нагрява водата до 55°С. Предвиден е за монтаж върху стена. Дизайнът е оригинален, не наподобява типичния за този тип уреди. Има гъвкав чучур.

делимано нагревател за мивка
Нагреватели – смесители с различна визия и дизайн

Технически характеристики

Повечето водонагряващи смесителни батерии на пазара имат идентични параметри. Всички те са с мощност от 3000 W, нагряват водата до 55 – 60°С, осигуряват напълно загрята вода за 3 – 5 секунди. Вграденият дигитален панел вече не е рядкост.

Ще разгледаме някои налични марки и на какви цени са техните модели.

За монтаж на стена (вертикален)

Най-евтината батерия – нагревател е Benzer BR-4803-THD за 34.80 лв. Има дисплей за температура и мощност от 3000 W. Вертикален монтаж с душ минимум струва 37.20 лв. Производителят е неизвестен, а дизайнът е тип Делимано.

Най-скъпият продукт от този вид е нагревателят Tavalax, изцяло изработен от хромиран метал. Той е с обичайната мощност от 3 000 вата, но загрява до 75°С. Цената му е 237 лв.

За монтаж на плот (хоризонтален)

делимано нагревател за мивка ценаСред батериите за монтиране върху плот (умивалник) най-изгодни са Elite EHW 1557S. Мощността е отново 3000 W. Цената е 36 лв. Най-евтиното решение на батерия с душ хоризонтален монтаж е 36 лв. Изделието е в раздела „без бранд“ и отново е тип Делимано.

Най-скъпият продукт от този раздел е нагревателят Tavalax SS за монтаж върху умивалник. Той загрява водата до 75 градуса и има впечатляващия дебит от 18 литра в минута. С тази батерия е възможно комфортно изкъпване. Дизайнът също е впечатляващ. Цената е 234 лв.

Колко ток хаби такъв нагревател?

Стандартните нагреватели са 3 киловата за час. Този разход се прави само в момента на включен смесител, докато нагревателят работи.

Вижте и ТОВА: Видове кухненски уреди на Делимано и мнения за тях. Къде се намират? Цена и технически показатели.

Видео: Ето как изглежда оригиналния нагревател Делимано в рекламния клип на производителя.

4 мнения за “Делимано. Нагревател за вода”

 1. Купих си нагревателя Делимано преди около година за вилата ни в планината. Монтира се лесно и е доста компактен. Загрява водата бързо, обикновено за 3-5 секунди, което е удобно. Дебитът от 2 литра в минута стига за миене на ръце и малко съдове, но не очаквайте да си вземете душ с него. За целта си е малко дебитен. Панелът с температурата е полезен, няма опасност от изгаряне. Като цяло съм доволен, защото е евтин вариант да имаш топла вода на вилата, но си има ограничения.

  Отговор
 2. Тези батерии, които сега се продават, не са Делимано, но какво е значението, вършат абсолютно същата работа. То пък щото делимано голямата марка!

  Отговор
 3. Навремето си купих нагревателя Делимано, но бързо ми се развали. Сега се оглеждам за нещо с дълга гаранция, но максимумът намирам 3 години.

  Отговор

Вашият коментар