Какъв еър фрайър да си купя? Мнения

Мнения за видовете еър фрайър от БГ Мама и др. Какъв еър фрайър да си купя? Кой е най-добрият фритюрник с горещ въздух? Цени на air fryer и марки: Филипс, Делимано, Тефал, Силвър крест

Фритюрниците, които заместват олиото с въздух, се продават от 2010 г. В началото бяха твърде скъпи и малцина експериментираха. Днес те са достъпни до евтини и масово се намират в домовете. За мнозина са първа необходимост като печката и пералнята.

За еър фрайер накратко
Оригинално наименование air fryer
Технология циркулация на сгорещен въздух (конвекция)
Управление механично, електронно
Регулиращи се параметри температура на въздуха, време на пържене
Нерегулиращи се параметър обем на работната чаша, мощност
Алтернатива на… фурна с вентилатор и тиган с олио

Еър фрайър. Мнения от БГ Мама и др.

Има обширна група домакини, които са възхитени собственици на модерния фритюрник. Те се събират в социалните мрежи, обменят рецепти, показват ястия в готов вид, измислят нови начини за готвене и разширяват обхвата на продуктите, подходящи за пържене на въздух.

В тези групи се дават мнения за различните марки и модификации фрайъри, в тях кандидат-собствениците се ориентират при избора на капацитет, мощност, използвани материали.

Кои марки се визират в отзивите: Тефал и Cosori се чистят най-лесно, Филипс са „кошмарни“ за почистване. Rohnson се критикуват заради напукване и ръждясване на кошницата.

СилвърКрест са добрият избор сред евтините фритюрници. Ако цената не е фактор, марката е Ninja.

Най-голямо разочарование към днешна дата е Делимано, след като дистрибуторът на марката се оттегли от България, без да оповести опции за гаранционен сервиз.

Еър фрайер еър фрайър. Какъв еър фрайър да си купя
Във фрайъра всичко става много бързо

ВАЖНО: Вижте още мнения, питайте и оставете отзив и вие ТУК, в нашия форум с коментари! Пишете! Нека бъдем полезни!

Най-добрите еър фрайъри. Цена, за и против

Всяка марка и модификация на еър фрайър има своите защитници и критикари, само към Тефал XXL няма забележки. Всяка марка се препоръчва от някого. Причината е, че собственикът свиква с особеностите на уреда, приспособява рецептите си към него и го овладява в пълна степен. Остава фраерът да се чисти лесно и кошницата да е със здраво покритие. По тези параметри водещото име отново е Тефал.

Еър фрайър Тефал

мнения бг мама Tefal еър фрайър

Не минава ден без да го включа. Всичко става много добре, пишат доволни собственици във Фейсбук. Те не само пържат традиционните картофи и кюфтета, но вършат нетипични за фритюрника неща – варят яйца, пекат крем карамел и тутманик.

Фритюрниците на Тефал са в две линии –  ActiFry и Easy Fry, които се различават конструктивно. ActiFry се отличават от останалите фраери по това, че имат централна бъркалка. Тя се върти и позволява храната да се сготви равномерно с 1 лъжица мазнина. Easy Fry са с класическа конструкция на перфорирана кошница, през която циркулира въздух. Най-добри са отзивите за големите, означени като XXL модели.

 • Tefal ActiFry Genius FZ760030, AH760030 и др. модификации са уреди с мощност от 1350W, 9 автоматични програми и с капацитет от 6 порции наведнъж (1.2 кг храна). Съдът е с добро покритие, сваля се и се мие в съдомиялна. ActiFry позволява да се готвят течни рецепти. Цената му към момента е 398 лв;
 • Tefal Easy Fry XXL EY701D15 е представител на най-големите и мощни уреди. Той е 1850 W, капацитетът е 8 порции (1,6 кг храна). Има 8 амвтоматични програми и пулсова технология. Работи и без мазнина. Нагревателният елемент е отгоре, а технология Hot Air насочва въздушния поток прецизно през храната, така че да се получи коричка отвън и крехка сърцевина. Цената в момента е 300 лв. Тези фритюрници на Тефал най-често се пускат промоционално на половин цена.
Еър фрайър Филипс

еър фрайър raf мнения, Air Fryer Mnenia 03 Philips

Филипс предлага на българския пазар над 20 модела и модификации на фритюрници с горещ въздух. Ценовият диапазон е от 162 лв за HD9200/90 с капацитет от 0.8 кг до 1532 лв за супермощния Combi XXL HD9880/90 с 8.3 литра, 2200W.

 • Philips Airfryer XXL HD9650/90 е предпочитан модел от марката заради големия си обем (7.3 литра) и цифровото управление. Има 5 автоматични програми. Афишира се като единственият фрайер, който отстранява мазнините от храната (Twin TurboStaг). Към момента цената му е 504 лв.
 • Philips Airfryer HD9200/10 от основната колекция е представител на маломощните модели, които са подходящи за самотноживеещи и двучленни семейства. Мощността е 1400W, събира 0.8 кг храна. Има просто механично управление с регулатори на температура и време. Затова пък цената му е минимална за Филипс – 164 лв.
Еър фрайър Делимано

мнения за еър фрайър Delimano

Делимано беше най-противоречивата марка на пазара ни. Имаше много, наистина много доволни собственици, но не бяха малко и оплакванията, и гаранционните претенции.

Сега собствениците на уреди Делимано остават в неведение кой ще обслужва новозакупените им прибори. Дистрибуторът на марката Студио Модерна оттегли бизнеса си от България, като императивно закри сайта, от който продаваше тези уреди.

Няма да представяме модели, тъй като Делимано вече са само вторичния пазар, а и за употребяваните уреди няма желание за покупки, тъй като не е ясно дали ще се зареждат резервни части.

Еър фрайър Силвър крест

за и против еър фрайър Silvercrest

Silvercrest® се продава главно във веригата Лидл. Мнозина ги познават като „лидълските еърфраери“. Зареждането не е постоянно. Периодично се пускат различни модели с два обема от 6 литра и от 8 литра. Уредите се харесват и се препоръчват активно. Техният най-голям плюс е качественото покритие на кошницата и лесното измиване.

 • Silver Crest ZP056 е с обем от 6 литра. Впечатлява с рядката при фраерите мощност от 3000 W. Управлението е механично – регулират се температурата и времето. Има защита от прегаряне;
 • Silver Crest Extra Large е по-икономичен с мощността си от 2400 W. Има същото добро вътрешно покритие, но механичната регулация на горния модел тук е заменена с електронна. Въведена е технология за пълно циркулиране на въздуха за равномерно печене;
 • Silver Crest S-18 е усъвършенстван модел. Той е с по-голям обем от 8 литра и мощност 2400 вата. Управлението е електронно. Тук в добавка има 8 автоматични програми за готвене. Освен това пази сготвената храна топла.

Какъв еър фрайър да си купя?

Няма марка и модел, която да отговори на всички търсения. Потребителят избира според личните си нужди.

 1. Единият ключов параметър е обемът (брой порции на едно готвене). Правилно избраният обем на уреда ще позволи готвене наведнъж за всички.
 2. Другият ключов параметър е мощността. Уредите с голям обем изискват и голяма мощност, иначе готвенето продължава по-дълго време. Мощността не трябва да е прекалена, защото се вдига консумацията на ток.
 3. Третият ключов параметър е качеството на покритието. От него зависи колко удобен и лесен за обслужване ще бъде закупеният еърфраер. Някои уреди се чистят с едно движение на гъбата, а други искат накисване, стъргане и пак не задоволяват като краен резултат.
Еър фрайър или мултикукър? Мнения

еър фрайър или мултикукър мнения

Еър фрайърът не може да замени мултикукъра, докато някои мултикукъри имат функция еър фраер и елиминират нуждата от закупуването на втори уред. Ако фраерът е алтернатива на тигана с олио и фурната, то мултикукърът е алтернатива на цялата готварска печка. В него се правят супи и варива, подквасва се мляко и т.н.

Пример за комбиниран уред е Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER, впрочем марката е сред много харесваните за мултикукър. През ноември 2023 г се продава на супер ниската цена от 340 лв за малкия обем и 350 лв за големия.

За и против фритюрник с горещ въздух
 1. Допреди 3-4 години в социалните мрежи се спореше има ли смисъл да се притежава еър фрайер. Натежа мнението, че има.
 2. Спореше се достатъчно добра ли е храната в еър фраера и доколко наподобява пържената в олио. Надделя мнението, че е добра, макар да не повтаря 1:1 вкуса на традиционните пържени картофи.

По онова време уредите бяха достатъчно скъпи, за да се гледат под лупа и да се подхожда разумно към покупката.

Днес те са се доказали. Вече няма разумни доводи срещу еър фрайъра. Той стана незаменим в забързаното ежедневие, защото няма друг уред, който за 10 – 15 минути да сготви нещо топло и вкусно, например пържола.

 • Предимства на еър фрайърите: вкусна храна тип фастфууд, без да е мазна (вредна) като фастфууда, икономия на мазнина, икономия на ток и време, функция подгряване;
 • Недостатъци на еър фрайърите: висока стойност, ограничен брой порции, риск от неравномерно приготвяне на храната при препълване.
Еър фрайър или класически фритюрник?

Вкусът на пържени в олио картофки и кюфтета е незаменим за по-възрастните поколения. Той е символ на апетитна храна.

Но вкусът се променя, не без участието на новите уреди – еър фраерите. По-младите вече не издигат в култ пърженото и панираното, защото са закърмени с предупреждението за тяхната вреда.

Стремежът към чиста храна, пазене на здравето и премахване на опасните продукти води до отпадане на истинските картофки и възприемане на тези от еър фрайера. Новите уреди са здравословни, значително редуцират мазнината, а днешният „застоял“, нетрениран човек се нуждае от това. Така че фрайърите имат бъдеще, а фритюрниците са на доизживяване. Няма друга възможна тенденция.

Вижте и ТОВА: Мнения за еър фрайърите, които се продават в Лидл – Силвър крест, 6 или 8 литра? Цена, рецепти за air fryer, упътване за Silver Crest.

Видео ревю на еър фрайъра Tefal Easy Fry & Grill XXL EY801D.

4 мнения за “Какъв еър фрайър да си купя? Мнения”

 1. Преди няколко месеца реших да си купя фритюрник с горещ въздух RAF DELUXE PRO. След като го използвам вече известно време, мога да споделя впечатления.
  Първото нещо, което ме разби, е колко лесен е за употреба. Управлението е ок, а функциите като таймер и настройка на температурата си ги бива.
  Въпреки това забелязах, че понякога на фритюрника му трябва малко повече време, за да се загрее и да сготви храната равномерно, дори с мощните си 1500 вата. Освен това уредът заема доста място в кухнята ми. Цената също е височка в сравнение със стандартните фритюрници, обаче според мене допълнителните възможности си заслужават.
  Почистването на незалепващата кошница изисква някакво все пак немалко внимание, за да се избегне надраскване, но като цяло поддръжката не е ужасно сложна.

  Отговор
 2. Все едно е пържено, но не е! Малко компромис и минава! Всичко за здравето! Аз имам големия Тефал, готви вкусно и бързо.

  Отговор
 3. Много съм притеснена за Делимано, моят има още почти 1 година гаранция. Иначе добре готви, нямам забележки.

  Отговор
 4. Имам малкия филипс, който продаваха в Кауфланд с точки. Толкова противно се чисти, че почти не го използвам. Кошницата задържа всичко.

  Отговор

Вашият коментар