Катерушка за котки и драскалка. Топ 10. Отзиви, цена

Евтини катерушки за котки. Класация Топ 10 за най-добрите видове. Драскалка, къщичка за котки, кът за игра и катерушки за монтаж на стена. Килимчета и подложки за драскане

Какви драскалки и катерушки обичат котките? Едно изследване ни ориентира във вкусовете на тези претенциозни любимци (таблица).

На какво се радват котките
Тип съоръжение процент на одобрение
Комбинирани конструкции с повече от една функция 83%
Килими и постелки 61%
Драскалки с въжета и сизал 58%
Картонени изделия 42%
Дървени точилки 15%

Младите животни предпочитат конструкции, наподобяващи дърво с две и повече нива. Котките над 10 години предпочитат килимчета и вертикални драскалки със стълби.

Евтини катерушки за котки

Драскалките и игралните комплекти за котки започват от 9 лв за най-елементарните конструкции, изработени с неособено трайни материали. Техен плюс е цената, която позволява да бъдат заменяни често с различни модели за разнообразие на домашния любимец.

Минималната цена за катерушка е 25 лв. Най-евтините съоръжения представляват прът за драскане с площадка на върха. Минус на този тип е неговата нестабилност. Той е удобен за леки (непораснали) животни.

Добавянето на втори елемент за игра, например полутунел, изпраща цената на катерушките над 40 лв. Това също е изгодна цена предвид разликата с предходната категория. Съоръженията с множество разнообразни елементи за игра, почивка, криене, катерене и др. се описват като „игрален комплект“. Тяхната цена е в широкия диапазон от 300 до 1000 лв.

Площадка за котки „HAMBURG BLUE“ 30x30x55 см
 • Какво представлява: тапицирана конструкция с драскалка от сизал. Невисоко съоръжение – 55 см, идеално за една котка.
 • Преимущества: Не заема място (основа 30 см Х 30 см); място за криене на котката и почивка на спокойствие; площадка за наблюдение.
 • Негативи: сравнително елементарно съоръжение, което не предоставя големи възможности за катерене, скачане и игра.

Katerushki Za Kotki Draskalki 01

Игрален комплект за котка Zola, 90×31 см
 • Какво представлява: игрален комплект, който включва драскалка, тунел за криене и игра, хралупа за спане и две площадки за наблюдение.
 • Преимущества: добра организация на елементите; подходящо пространство за две котки; обширно място за почивка с площ от 31 Х 31 см; практичен сив цвят.
 • Негативи: малка площ на основата спрямо значителна височина от 90 см създава риск от падане и преобръщане.

Katerushki Za Kotki Draskalki 02

За монтаж на стена

Катерушките със стенен монтаж са прекрасна възможност за котките да живеят според своята природа, да имат недосегаемо място, да се катерят и скачат на големи разстояния (вместо по пердетата). За жалост такива модели рядко се намират, защото не са достатъчно популярни.

Катерушка за котки за монтаж на стена TRIXIE, дърво и сизал, 150х30 см
 • Какво представлява: конструкция от дърво, покрита със сезал. Три платформи с обща дължина от 150 см. Ширина на съоръжението от 30 см (за да не пречи в помещението). Компонентите са свързани подвижно с въжета, което подобрява изживяването.
 • Преимущества: здрава повърхност от дърво с изключителна издръжливост. Неутрален цвят за вписване в интериора. Лесно съчленяване с други драскалки и катерушки от същата марка. Увеличава жизненото пространство на котките и им предоставя възможност за игра и почивка на височина.
 • Негативи: компонентите за монтаж не са включени в комплекта.

Katerushki Za Kotki Draskalki 03

Драскалки от пресован картон и сизал

Сега ще разгледаме някои модели от дъното на ценовия диапазон. Такива аксесоари за драскане могат да бъдат придобити буквално за 10 – 20 лв, а те спестяват повреди по мебели и тапицерии за стотици и хиляди левове.

Дъска за драскане Gepard, 43x22x3.3см
 • Какво представлява: основа от велпапе, покрита с текстилна грапава тапицерия, която провокира котката да точи ноктите си. Придружава се с трева мате в специална торбичка, която привлича любимеца и го насочва за използване.
 • Преимущества: ниска цена, която позволява незабавна подмяна при изхабяване.
 • Негативи: неиздръжливи материали.

Katerushki Za Kotki Draskalki 04

Игрален комплект за котка, Croci, 30x30x42, котешко дърво
 • Какво представлява: основа от MDF, тапицирана с плюш и драскалка от сизал. Основа 30 Х 30 см, височина 42 см. Издържа тегло до 10 кг. Една платформа. Топче за игра.
 • Преимущества: комбинира драскалка с платформа за скачане и наблюдение от високо и играчка за поддържане на инстинкта за преследване и хващане. Лесно разглобяване с цел транспортиране.
 • Негативи: за цената си – няма (дава максимално разнообразие за минимална цена).

Katerushki Za Kotki Draskalki 05

Високи катерушки за котки с драскалки

Във форуми и групи за домашни любимци четем мнения, че най-добрите катерушки за котки имат ниска конструкция. Твърди се, че високите съоръжения се преобръщат и се разклащат в течение на употребата.

Истина е, че има неиздръжливи модели, обикновено в ниския ценови клас. Добре направените игрушки са стабилни и здрави, дори когато височината им надвишава 150 см.

Катерушка за котки Kerbl Creativ, 150 cм с котешко дърво
 • Какво представлява: конструкция от дърво, тапицирана с плюш и обвивка от сизал на елементите за драскане. Две основи и три стълба. Елементи: 5 платформи, тунел, люлка, хралупа за сън, открито легло, стълб за игра с три топки. Най-високата платформа е на височина от 150 см. Съоръжението е разчетено за 5 и повече котки.
 • Преимущества: разнообразна игрушка, която покрива всички базови нужди на котката – от скачане, катерене, криене, игра с подвижни цели, почивка и наблюдение от високо. Според потребителски отзиви, съоръжението е изключително здраво и устойчиво с двете си основи и баланса между три стълба.

Katerushki Za Kotki Draskalki 06

Котешко дърво със сизалени стълбове vidaXL, 147х35х250 см
 • Какво представлява: многоетажен център за игра, разчетен за минимум 5 котки. Широка стабилна основа, от която се издигат 6 стълба за съоръжения във височина. Две хралупи, три хамака, открито легло. 7 платформи, най-високата от които е на 140 см. Конструкцията е с максимална височина от 147 см.
 • Преимущества: луксозно изживяване за котките, което задоволява всички техни инстинкти – драскане, скачане и катерене, наблюдение от високо, игра с подвижни цели, криене и почивка на закрито, точене на нокти. Четири варианта за разполагане на котката – в открито легло или хралупа, на платформа или в хамак. Лесно сглобяване на иначе масивната конструкция.
 • Негативи: сравнително малък диаметър на стълбовете от 5 см, покритие от плюш.

Katerushki Za Kotki Draskalki 07

Килимчета и подложки за драскане

Всеизвестно е, че котките обичат да точат нокти по грапави повърхности. В дома ги намират върху диваните и меката мебел, превръщайки тапицериите в парцали.

Проблемът се решава с подвижни подложки за драскане (килимчета). Те пазят мебелите от надиране и накъсване и създават уникално преживяване на любимеца. Грапавите подложки покриват любимите места за драскане на котката – върху облегалки и подлакътници, както и на седящи места, които котката предпочита.

Комплект от 2 постелки за игра на котки PawHut, 130×45 см
 • Какво представлява: комплект от две постелки с площ от 130 см Х 45 см, върху които има по-малка зона за заточване на нокти с размер от 42.5 см x 42.5 см. Постелката е дебела 3 мм, изработена от полиестер и сизал.
 • Преимущества: Предназначена е за дивани, фотьойли и столове. Точно покрива облегалките и подлакътниците. Сив и бежов цвят за синхронизиране с всякакъв интериор.
 • Негативи: ограничена функционалност – предоставя само възможност за заточване на нокти.

Katerushki Za Kotki Draskalki 08

Къщички за котки – външни и вътрешни

Дългогодишните стопани знаят колко много котките обичат кашони. Нито една луксозна драскалка или катерушка не се конкурира с обикновен кашон или кутия за обувки. Ето защо дизайнери разработват устойчиви и издръжливи къщички, които наподобяват кашон, но не се разпадат и не правят боклуци като кашоните.

Картонена къща за котки, Relaxdays, 46 x 36,5 x 48 см
 • Какво представлява: къщичка от картон с височина от 46 см и обширно вътрешно пространство в площ 36 см Х 48 см. Материалът е привлекателен за котките. Конструкцията е разчетена за игра и гонитба на две – три котки. Отвътре е инсталирана стреч дъска за заточване на нокти. За приятното впечатление на стопаните съоръжението е с дизайн на истинска къща – разполага с прозорци, врата и дори с комин.
 • Преимущества: къщичката тези 670 г; лесно се дислоцира на друго удобно за момента място.
 • Негативи: сравнително нетраен материал (картон).

Katerushki Za Kotki Draskalki 09

Котешка къща Eli Kerbl, 57х45х43 см
 • Какво представлява: стабилна къща от трайни материали, която е разчетена за постоянно обитаване от котка. Височина 43 см и вътрешна площ 57 см Х 45 см. Предназначена за външно инсталиране на открито (градинска къща). Добра изолация срещу мразовито време. Устойчива на намокряне – не позволява проникване на дъжд и влага. В горещините пази от UV лъчи, напичане и запазва нормална температура във вътрешността. Подвижна врата срещу вятър. Отварящ се покрив за лесно почистване.
 • Преимущества: доставя се в разглобен вид. Лесен монтаж по инструкция (предварително пробити отвори). Гладки повърхности, които предпазват козината. Добра изолация на използваните материали. Осигурява безопасност за котката, докато си почива. Отворът е минимален (16 см Х 18 см) и не позволява проникване на кучета. Устойчива на гниене, на вода и на огън.

Katerushki Za Kotki Draskalki 10

Вериги зоомагазини (физически)

 • Д-р Стефанов – верига зоомагазини и онлайн търговия със стоки за домашните любимци. Заредени над 30 хил. продукта за котки, кучета, птици, коне, малки животни, риби, влечуги. Разполага със 17 обекта в София (напр. в комплексите Джъмбо, Технополис, Бизнес център Хемус, София МОЛ); 3 магазина в Пловдив (Коматевско шосе, Тракия, Младежки хълм); по 2 магазина в Перник, Варна и Стара Загора, по един обект в Русе, Бургас, Пазарджик, Шумен и Велинград. Отделно има 10 щанда в магазините Фантастико в София. Онлайн аптеката отговаря на тел. 0895552807.
 • Maxi Pet – верига физически магазини и онлайн търговия със стоки за животни. Има над 160 обекта под името Макси Пет, в България са 5 – два в София (Технополис, Джъмбо Плаза), по един във Варна (Ритейл Парк), Пловдив (Технополис) и Шумен (Практикер). Магазините се отличават с обширна площ 500 – 600 кв. м. Предлагат се специални и лечебни храни за животни със здравословни проблеми и лекарства. Централният телефон за информация е 0700 300 64.
 • Petmall – верига зоомагазини в София, отскоро отвори един обект в Пловдив (МОЛ Плаза). В столицата има 13 магазина на удобни локации. Единен телефон за информация 0700 19 519.
 • Зооцентър – София, верига от 13 магазина в различни квартали на столицата. Заредени над 10 хил. артикула за всякакви любимци, оглеждани в дома (вкл. таралежи и влечуги). При липса на търсената стока се изпълняват индивидуални поръчки. Храната е от всички популярни и престижни марки. Единен телефон за запитвания 0876 65 12 52.

Вижте и ТОВА: Безкабелна прахосмукачка Бош. Мнения за Ровента и Rosberg. Прахосмукачка робот. Сервиз за Филипс и др.

Видео: съоръжения за безопасно обитаване на котката на открито.

3 мнения за “Катерушка за котки и драскалка. Топ 10. Отзиви, цена”

 1. В Зооплюс има държачи за стена. Всяка дръскалка се захваща с това нещо стабилно и няма мърдане. Изпробвано!

  Отговор
 2. Купих катерушка от един човек във фейса, който ги изработва сам вкъщи. Изглеждаше добре, беше супер евтина, но се оказа нетрайна с лоши материали. Вече най-евтино – не!

  Отговор

Вашият коментар