Най-добър раклет грил. Какво е? Мнения

Какво е раклет грил. Мнения и рецепти. Какъв евтин парти грил може да се вземе от Лидл и Кауфланд? Или пък фондю? Уред за сирене Klarstein.

Какво е раклет грил? Класическият грил за раклет е измислен за топене на сирене. Сиренето се е захващало със скоба и се е обработвало на нагревател.

Сега се произвеждат модели с отделни малки тигани, в които се поставя нарязано сирене. Така е по-бързо и чисто.

На отделна плоча се пекат меса и зеленчуци. Въпреки че има особено предназначение и конструкция, раклет-грилът се числи към семейството на гриловете.

Какво е раклет грил?

Мнения за раклет грил от БГ Мама и др.

Раклетът се слага на масата и храната се пече по време на купона. Тази част не се харесва на българския потребител. Някои отбелязват, че от кюфтетата пръскат и че големите парчета месо пушат.

В БГ-мама съветват да се набляга на гъби, тиквички, чушки, патладжан, а месото да е на парченца до 3 см. Най-добрата основа на раклета за варените картофи, те биха могли да се поддържат топли на горната плоча.

Всичко в раклета става супер вкусно, защото се готви бавно, минимум за 30 минути, отбелязва една от БГ-мамите.

ВАЖНО: Вижте още мнения и препоръки за раклет грил и дайте и своя отзив или попитайте, ако имате въпроси ТУК, в нашия форум с коментари!

Уреди за печене
Разновидност Технология
Барбекю плоча / скара, загрявана от дървени въглища, газ
Грил плоча, загрявана от ел. ток
Еър фрайър директно въздействие на горещ въздух
Скара директно въздействие на топлина от ел. реотан, огън и др.

Най-добрите модели раклет грил

Грилът за раклет е проектиран на два „етажа“. На единия има малки формички за топене на сирене и кашкавал. Всяка от формичките (наричат ги и тигани) е разчетена за една порция и поема около 200 г сирене раклет – специална разновидност, податлива на топене.

На второ ниво е разположена класическа грил плоча, на която се готвят сурови месо и зеленчуци или се поддържа топло ястие, сготвено на друго място (например варени картофи).

Важният момент при раклет гриловете е качеството на покритието. Категорично е необходима незалепваща способност на тиганите. От това зависи доколко добре ще се „излее“ стопеното сирене върху базовата храна. Не случайно водеща марка при тези грилове е Тефал.

№5. Мини раклет грил Livoo DOC156RC, 350 W

Raclette Grill 01 Livoo Doc156rc

Основен параметър на раклет грилове е брой индивидуални порции. Livoo DOC156RC е най-малката разновидност – готви за двама души. Той е икономичен, едва 350W.

 • Технически параметри: плоча 30 x 10 см; покритие на плочата – гранит, комплект от 2 тигана и една скара, мощност 350 W. Една степен на печене;
 • Харесва се компактността на модела, незалепващото покритие и добре премерената му максимална мощност;
 • Не се харесва, че няма регулиране на изпичането, скарата работи само на една степен.
№4. Плоча за грил/раклет H.Koenig RP418, 4 в 1

Raclette Grill 02 H.koenig Rp418

Този модел е с капацитет от 8 души, противоположност на преди това разгледания. H. Koenig RP418 е за професионална употреба. Мощността му е от 1500 W, за да „смогне“ на голямото количество храна.

 • Технически параметри: плоча 40 x 200 см, подвижна, с гранитно покритие (лесно се чисти), защита от прегряване и от плъзгане, тигани с пластмасови ръкохватки, мощност 1500 W;
 • Харесва се големият капацитет, позволяващ приготвянето на храна за гости, и качеството на покритието;
 • Не се харесва високата консумация на електричество.

№3. Раклет грил Princess Piano Black 162925, 1200 W

Raclette Grill 03 Princess Piano Black 162925

Моделът е разчетен за 8 души.

 • Технически параметри: плоча с размери 40 Х 20 см, ккара от лят алуминий и повърхност с гранитено покритие. Термостат за задаване на желаната темп. на готвене, светлинни индикатори за достигане на избраната Т°С. Висока мощност от 1200 W за бързо загряване;
 • Харесва се възможността за регулиране на температурата – за бързо и за бавно приготвяне на ястията според нуждата. В комплекта има и 8 шпатули за изваждане на разтопеното сирене.
 • Не се харесва високото енергопротребление.
№2. Електрически раклет грил Rommelsbacher, 795W, RC1600

Raclette Grill 04 Rommelsbacher, 795w, Rc1600

Този модел е със среден капацитет – позволява приготвянето на 4 индивидуални порции. Мощността е прецизирана спрямо капацитета и възлиза на 795W.

 • Технически параметри: RC1600 дава среден вариант между малките и големите раклети. Плочата е дълга като при големите модели и тясна като малките;
 • Харесва се: мощността е достатъчна за бавно приготвяне на порции за четирима, без да прави голям разход на електроенергия;
 • Не се харесва: Видът на покритието не се посочва никъде в описанията, което показва, че купувачът трябва специално да се поинтересува преди да закупи.
№1. Електрическа скара 3в1, HAEGER GR-FRG.016A, Раклет, Фондю и Грил

Raclette Grill 05 Haeger Gr Frg.016a

Мултифункционален модел, разчетен за 8 души.

 • Технически параметри: плоча с размери от 42 Х 23 см; мощност от 1400 W, корпус от неръждаема стомана, задаване на желана температура;
 • Харесва се мултифункционалността на скарата и възможността да се приготвя фондю; наличието на 8 шишчета в комплекта, добавка от съдове с незалепващо покрити (купа, тиган и чиния).

Как да изберем добрия раклет грил?

Раклет грилът е не толкова готварски уред, колкото уред за забавление. Идеята е да се съберат много хора и всички да участват в приготвянето на вечерята. Докато се консумират ордьоври или аперитиви, храната става под погледа на компанията.

Затова добрите грилове са с нужния капацитет, което е индивидуален параметър. Производителите предлагат варианти от 2 тигана до 12 тигана (от най-големите модели е Livoo DOC234, 1650W, 1.6 L). За над 12 гости се поставят две скари.

Добрите раклет грилове не са мощни, те позволяват храната да се готви бавно, докато компанията си пийва и си говори. Някои производители залагат прекомерна мощност, за да отговорят и на търсенето за бързина, типична за съвремието ни. Добрите модели раклети са с регулатор на температурата. Така потребителят ще реши сам дали да готви бързо или бавно, според случая.

Добрите модели не пушат, не пръскат и не вмирисват помещението. Негативните ефекти са следствие от некачествени материали. Покритието на тиганите е ключово за изливане на разтопеното сирене. Нискокачествените грилове припичат сиренето, а не го разтапят, което противоречи на идеята на раклетите.

Какво е раклет сирене (кашкавал)? Откъде? Цена

Раклет сирената тръгват от Швейцария и Франция, където технологията за топене се тачи от векове. Двете държави спорят коя е измислила раклет грила. Швейцарското Вале и френската Савоя са известни производители на сирена с повишена способност за топене.

За българския потребител раклет сирената приличат на кашкавал – те са твърди и с типичния кашкавален оттенък. Не се зареждат постоянно в търговските вериги, но периодично може да се попадне на такъв артикул.

 • Веригата „Дар от боговете“ предлага раклет постоянно. Продуктът се приготвя от сурово мляко в деня на закупуването. Килограмът се продава на цена от 54.90 лв, а закупуването на малък грамаж не оскъпява.
 • На фермерски пазари са излагали български раклет, приготвен от наше мляко по швейцарска рецепта.
 • Ресторант Фондю в Банско сервира истински швейцарски раклет. Ако почивате там, може да опитате, преди да инвестирате в скара.
Какво е раклет грил?

Редът на готвене на раклет грил ни разкрива особеността на тази технология.

 1. Пускаме скарата да се загрее за 10 – 15 минути;
 2. Намазваме плочите и тиганите с масло;
 3. Нареждаме на грил плочата сурови зеленчуци и месо, нарязани на парченца;
 4. Нарязваме парчета сирене и ги зареждаме в тиганите (по 200 – 250 г на човек);
 5. Запечените меса и зеленчуци от грила пренасяме в чиниите;
 6. Междувременно сиренето в тиганите се е разтопило. С помощта на недраскащите лопатки го изгребваме и разпределяме върху грилованите храни.

  Разстройство, диария 01
  Раклет сирената често се продават нарязани на порции

Традиционно раклет се готви с картофи. Картофите леко се сваряват и след това се нареждат върху грил плочата, за да се запекат. Още топли, те се поливат със сиренето. Готовото блюдо идеално върви с тиквички, патладжани, кисели краставички, колбаси, маслини. Киселият вкус добре балансира мазното раклет сирене.

От напитките класически избор за ястия от зеленчуци и сирена е бялото вино.

Какво предлагат в Лидл, цена

Раклет грил за 60 лв предлага към момента веригата Лидл. Грилът е кръгъл, разчетен за 6 души. Съдържа 6 тигана и 6 шпатули. Грил плочата е от алуминий и се сваля за измиване. Нагревателят от неръждаема стомана.

 • Преимущество: скарата е с мощност от 800 W. Нейният диаметър е 29 см;
 • Негатив: За жалост производителят е предвидил захранващ кабел с дължина от едва 1 метър. Не е ясно как този раклет би могъл да бъде поставен в средата на масата.

Рецепти за раклет грил

 1. Картофено-гъбен раклет за 4 порции: 750 г картофи, 750 г сирене, 500 г гъби, 6 домата, 2 варени яйца, по 2 с.л. семена от мак, слънчоглед и сусам, сол и подправки по вкус. Сваряваме картофите. На дъното на тиганите слагаме нарязани яйца и домати. На следващ слой са картофите, смесени с гъбите и подправките. Посипваме със семена и отгоре парченца сирене. След като сиренето се стопи, поднасяме. Раклет грил с мощност от 1400 W ще доведе блюдото до златиста коричка за 20 – 30 минути;
 2. Колбасен раклет: 150 г пресни колбаси, 200 г сирене, 2 чушки, 1 – 2 корнишона, зелен лук. Запичаме разполовените чушки на грила, заедно с нарязаните колбаси и краставички, посипваме с лук. Пренасяме в чиниите и изливаме отгоре стопеното в тиганите сирене;
 3. Рибен раклет за 4 души: предварително мариновани 500 г скариди, 1 стек от сьомга, половин треска, 600 г сирене, 1 – 2 тиквички, чери домати, чесън, сос терияки и класически соев, сусам. Мариноваме сьомгатга в соев сос, скаридите – в терияки. Нарязваме натънко тиквичките и смесваме с чесъна. Приготвяме сиренето в тиганите, а морската храна изпичаме на грила. За украшение посипваме със сусам.

Помнете, че храните върху грила и тиганите не трябва да се бодат с вилици. Металните прибори развалят покритието. В помощ идват пластмасовите и дървените шпатули и лопатки, каквито понякога са включени в комплектите.

Вижте и ТОВА: Мултикукър Rosberg R51985E5 и другите най-търсени модели. Мнения и цени.

Видео: Швейцарско блюдо раклет.

3 мнения за “Най-добър раклет грил. Какво е? Мнения”

 1. Хванах промоция на klarstein и си купих супер грил за 100 лв, за 4 души е, много добре готви.

  Отговор
 2. Препоръчвам ROMMELSBACHER RCS 1350, специално го изписвам, защото е от малкото с три плочи, да не кажа, че като купувах нямаше друг. Готвим за 14-15 човека, няма проблем.

  Отговор
 3. В Лидл са пускали и по-рано раклет грилове, аз имам един такъв от 2019 г. Доволна съм, ама наистина е много къс кабела.

  Отговор

Вашият коментар