Боб с кисело зеле в мултикукър

Необходими съставки за боб със зеле в мултикукър. По-долу ще видим как се прави с прясно зеле, как да си играем с подправките и как се приготвя в тенджера или фурна.

    • 500 г предварително сварен и отцеден боб
    • 1/2 средно голяма кисела зелка
    • 1 средно голяма глава лук
    • 1 морков
    • 4-5 скилидки чесън
  • 3-4 супени лъжици олио или друга мазнина
  • Червен и черен пипер
  • Джоджен, дафинов лист и магданоз по желание

Приготвяне на боб с кисело зеле в мултикукър

Ето как да приготвим вкусен постен боб с кисело зеле в мултикукъра:

Започваме с почистване на 500 грама бял боб и го оставяме да се накисне във вода за около 8 часа. След това го прецеждаме, за да се отстрани излишната течност и поставяме боба в съда на мултикукъра. Заливаме с прясна вода така, че тя да покрива боба с около 2 пръста и включваме уреда на програма за варене под налягане за 40 минути.

Докато бобът се вари, подготвяме останалите продукти – нарязваме на дребно половин средно голяма кисела зелка, една глава лук, 4-5 скилидки чесън и 1 морков. Отделно си приготвяме любимите подправки – червен и черен пипер, малко количество джоджен, дафинов лист и пресен магданоз.

Bob S Kiselo Zele B Multicooker 02

Погледнете и ТОВА: Мултикукър Нинджа. Мнения за еър фрайър. Ninja Foodi и OP300EU. Упътване за 15 в 1.

След като бобът е готов, го прецеждаме и отделяме водата. Връщаме боба обратно в мултикукъра и добавяме приготвените зеленчуци заедно с подправките. Заливаме с около чаша зелев сок от предварително свареното кисело зеле и 3-4 супени лъжици олио. Включваме отново уреда на програма за готвене под налягане за 20 минути.

Когато времето изтече, разбъркваме добре ястието с лъжица и проверяваме дали зеленчуците са омекнали достатъчно. Ако е нужно, оставяме боба със зеле още 5-10 минути да довари. Поръсваме с прясно нарязан магданоз и сервираме ароматното ястие директно от купата на мултикукъра.

Как да действаме, ако бобът е от буркан

Bob S Kiselo Zele B Multicooker 03Ако използваме готов варен и консервиран боб от буркан, процесът на приготвяне в мултикукър е опростен:

Започваме с изваждане на боба от буркана, прецеждаме го и изплакваме с вода, за да премахнем остатъчната сол и течността от консервацията. Подготвяме нарязаните на ситно зеленчуци – половин кисела зелка, глава лук, 4-5 скилидки чесън и 1 морков. Добавяме любимите подправки.

Още нещо интересно ТУК: Как се готви с мултикукър Тефал? Приготвяне на боб и откъде да вземем книжка с рецепти.

Поставяме предварително изцедения и изплакнат боб заедно с нарязаните зеленчуци в купата на мултикукъра. Прибавяме 1 чаша зелев сок от киселото зеле и 3-4 супени лъжици олио или друга мазнина. Включваме мултикукъра на програма за варене под налягане за 20 минути. След изключване разбъркваме добре и оставяме още 5-10 минути да престои, за да омекнат зеленчуците.

Поръсваме ястието с пресен магданоз и сервираме готовия боб с кисело зеле от купата на мултикукъра.

Боб с прясно зеле

Bob S Kiselo Zele B Multicooker 04За да приготвим боб с прясно зеле вместо кисело в мултикукъра, постъпваме по следния начин:

Използваме 500 г предварително накиснат, сварен и прецеден боб. Вземаме едно средно голямо прясно зеле, обелваме го и нарязваме на резени. Прибавяме 1 глава лук и 4-5 скилидки чесън, също нарязани. Поставяме продуктите в купата на мултикукъра и добавяме подправките – сол, черен и червен пипер на вкус и 1-2 листа дафинов лист. Заливаме с 2-3 чаши вода или зелев сок така, че течността да покрие съставките.

Включваме уреда на програма за варене под налягане за 30 минути или до омекване на зелето. Ако е нужно, добавяме още малко течност по време на готвенето. В края поръсваме с нарязан пресен магданоз и сервираме ароматния боб с прясно зеле.

Какви подправки се слагат на боб със зеле

Има много възможности за креативни вариации на класическото ястие боб със зеле. Ето някои идеи за подправки и добавки:

Подправки:
  • Любимите черен пипер, червен пипер, джоджен, дафинов лист, магданоз и копър са перфектни за това ястие.
  • Може да експериментирате с различни подправки като кимион, канела, карамфил или звездан (дефицитната бобова подправка с латинското име трефоли).
  • Подходящи са и подправки като сушени чушки, бахар и чесън на прах.
Вариации и добавки:
  • Месо като свинско или птиче може да се добави за непостен вариант.
  • Ориз, леща или нахут пасват чудесно към комбинацията боб-зеле.
  • Моркови, гъби, зелен фасул или царевица могат да добавят хрупкавост и цвят.
  • За пикантен вкус може бобът със зеле да се комбинира с люти чушки.
  • Киселото зеле може да се замени с прясно или спанак за разнообразие.

Важно е да следим ястието и да опитваме на вкус – дали има нужда от повече сол, подправки или течност по време на готвенето. Да се почувстваме свободни да експериментираме!

Приготвяне във фурна или в тенджера

Bob S Kiselo Zele B Multicooker 05Каква е разликата между боб със зеле, приготвен в мултикукър и боб със зеле във фурна или в тенджера?

Приготвянето на традиционното ястие боб със зеле в мултикукър, фурна или обикновена тенджера води до някои разлики във вкуса, текстурата и времето за готвене.

Когато зелето и бобът се сготвят заедно в затворения съд на мултикукъра под налягане, те омекват по-бързо и вкусовете им се смесват още по-интензивно. Готвенето отнема обикновено 30-40 минути. Сочните зеленчуци запазват максимално хранителните си вещества при този метод на приготвяне. Текстурата е мека, сочна и кремообразна.

При печенето във фурна зелето и бобът също се смесват добре помежду си, но процесът отнема значително повече време – около час. Загубата на витамини и минерали е по-голяма. Затова пък ястието придобива хрупкави краища от препичането в съда.

Класическият метод с тенджерата също дава отличен резултат, макар и бавен – около час и половина варене, за да омекнат бобът и зелето. Тук контролът върху ястието е най-голям по време на процеса на готвене. Тенджереният вариант е удобен, когато искаме да правим последователно няколко работи в кухнята.

Още информация ТУК: Свинско със зеле в мултикукър под налягане. Как се прави с прясно зеле и с кисело?

Ето я и самата рецепта за боб със зеле във фурна или в тенджера:

Начин на приготвяне:
  • Лукът се нарязва на ситно и се запържва заедно с мазнината и червения пипер около 3-4 минути.
  • Добавя се нарязаният чесън и се задушава още 2-3 минути.
  • Прибавя се нарязаното на дребно и отцедено кисело зеле. Ако не е достатъчно сочно, се добавя малко зелев сок. Задушава се 15-20 минути.
  • Към зелето се прибавя предварително сварения и отцеден боб. По желание се добавят още мазнина и подправки.
  • Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна или на котлон в тенджерата 30-40 минути, докато зелето омекне. По желание може да се разбърква по време на печене.
  • След изваждане от фурната се поръсва с пресни подправки.

Вижте и ТОВА: 60 рецепти за мултикукър под налягане. Как се приготвя свинско в Тефал? Бърза вечеря.

Вашият коментар