Как се готви с мултикукър Тефал. Рецепти

Рецепти за зелен боб, пържени картофи и др. Мултикукър под налягане. Приготвяне на зрял фасул, ориз и котлет сьомга. Моркови на пара. Мнения.

Какво се готви с Тефал? Отговорът е: буквално всичко. Ето и някои проверени и харесвани рецепти от потребители и от книжките към уредите.

Боб в мултикукър Тефал – зелен и зрял

Готвенето на фасул е времеемка работа, най-малкото иска планиране, тоест накисване. Кукърът ускорява сваряването и добре се справя с боб, който не увира по обикновения начин. Цялата процедура приключва за под половин час.

Сварен в мултикукър Тефал стар фасул става на чорба, яхния, за гарнитура, като добавка в салати и супи. Той е суровина за вегетариански кюфтета и пастети.
как се готви с мултикукър тефал, зелен боб, пържене, рецепти

Благодарение на високото си съдържание на протеин бобът се приравнява по хранителна стойност към месото и рибата, така че следващите рецепти са горещо препоръчителни за вегетарианците.

Зрял боб
 • Рецепта 1 с предварително накисване: накисваме боба за 6 – 10 часа и го промиваме. Слагаме го за 10 мин. на програма Pressure cook (под налягане). Изпускаме парата, изливаме водата и изплакваме боба. На този етап той е готов като заготовка за супи, салати, вегетариански кюфтета, пастети и др. Ако готвим яхния, продължаваме, като към боба слагаме лук, чушка, домати (пресни, от консерва или пюре), моркови, подправки и прясна вода до нивото на боба. Отново стартираме програмата под налягане – 5 минути. Финалната запръжка (кавърдисване) е по стандартния начин;
 • Рецепта 2 без накисване в Cook4me: слагаме боба с вода на „Стандартно готвене“ и „Запечатване“. Загряването се слага на максимална степен. Капакът остава отворен, докато бобът заври.  Това отнема около 5 минути. Изхвърляме водата, изплакваме боба. Процедурата може и да се повтори за сигурност. Нататък продължаваме по рецепта 1.

  мултикукър Тефал 05
  Боб от Тефал
Зелен фасул
 • Рецепта 1 постен зелен фасул: зелен фасул, лук, морков, чесън, магданоз и домати (може на пюре) се слагат заедно в кукъра. Затваря се капакът. Избира се програма „под налягане“ на средна мощност, задава се време за готвене 20 мин.;
 • Рецепта 2 зелен фасул с джолан: първо се сварява джоланът под налягане или на програма Simmer (къкрене). Под налягане месото с кост е готово за 15 мин. Изважда се, отделя се бульона и се обезкостява. Месото се връща в кукъра, добавят се зелен боб, лук и домати, подправки и вода. Отново 15 мин. на програма под налягане.

Мнения за Мултикукър Тефал и идеи

Класации и мнения във форумите в последните години премират модели на Тефал за най-добър мултикукър на годината и въобще. Особено привличат модификациите с бебешка програма и тези с пържене, както и капакът за запичане.

Общото мнение е, че френският производител е на ниво. С неговия кукър животът е различен – лесен и свободен. Тефал е просто чудесен, възкликва потребителка от БГ-мама. Цената също е напълно удовлетворителна за българския купувач.

В социалните мрежи има групи и канали, в които се споделят рецепти за готвене в уреди Тефал.

ВАЖНО: Вижте още мнения за мултикукър Тефал и дайте и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Идеи за рецепти?

как се готви с мултикукър тефал
Cook4me готви бързо и самостоятелно, почиства се в съдомиялна и се ръководи от приложение.

Картофи в мултикукър Тефал

 • Картофи на пара: На пара картофите стават само за 3 минути, споделят потребители. Нарязаните картофи се слагат в приставката и почти веднага ги имаме сварени за салата, за гарнитура или за пюре;
 • Бавни картофи: 800 г картофи, 200 г твърд кашкавал, пипер, сол, олио. Картофите се нарязват на неголеми кубчета (2 см), кашкавалът се настъргва на едрото ренде. В чашата на мултикукъра наливаме 1 с.л. олио и с помощта на силиконова четка намазваме стените почти догоре. Слагаме картофите + 2/3 от кашкавала, подправките. Разбъркваме, отгоре покриваме с останалия кашкавал. Затваряме капака и слагаме на програма „Ориз“ или „Бавно готвене“. Времето е 45 мин.
Пържени картофи

Те се случват идеално със специалния капак Extra crisp, който осигурява функция еър фрайър и се продава отделно. Картофите се нарязват и омазняват. Слагат се в кукъра. Оригиналният капак на уреда не се затваря. Чашата се затваря с отделния капак Extra crisp. Влиза се в „меню“ и се избира програма 3, която е за пържени картофи. Нейната фабрична дължина е 33 минути.

Картофи соте

Нарязваме картофите на кубчета и ги слагаме в приставката за пара. Нагласяме на съответната програма за 1 – 2 минути.

зелен боб в мултикукър тефал
Стандартен панел на Тефал мултикукър

Изваждаме, изливаме водата и връщаме в чашата само картофите. Добавяме малко масло, сол, пипер, копър, магданоз, чесън.

Затваряме капака и стартираме програмата за фраер (№3). Ястието е готово за 15 до 20 минути.

Ориз в мултикукър Тефал

Има две тънкости за готвенето на ориз в мултикукър. Едната е да се измие съвсем добре, докато спре да отделя бяла вода. Това гарантира, че оризът няма да се захване за дъното. Другата тънкост е съотношението с водата – 1:1 или 1 чаша ориз, 1 чаша вода.

Чист варен ориз се приготвя с добавка на малко сол и масло. Всичко се слага в чашата и се включва програмата за ориз (RICE). Тя е със зададена продължителност от 10 мин., общо отнема 15 – 16 минути със загряването.

Ориз по китайски или ориз със зеленчуци

Към ориза по основната рецепта се прибавят зеленчуци като тиквички, царевица, грах, лук, чесън, моркови. Изборът е по собствен вкус както спрямо вида, така и спрямо количеството.

Зеленчуците се запържват предварително на програма FRY за 10 мин. с малко мазнина. Не изчакваме програмата да завърши и изключваме ръчно. Слагаме ориза, вода и включваме на програма за ориз (RICE) за стандартната й продължителност.

Котлет сьомга на мултикукър Тефал

Най-бързата и простра рецепта за сьомга е за капака на Тефал за запичане. Чашата се намазва със зехтин или олио, нарежда се рибата на средни парчета, посолява се и се намазнява отгоре. Уредът се наглася на програма №3 на капака за 25 минути. Готова е без обръщане.

При липсата на капака за запичане котлетите се приготвят на програма BAKE, като отдолу се слага хартия за печене. Необходимо е едно обръщане в средата на приготвянето. Общото време за готовност е 20 мин.

 • Тази риба идеално върви със сос от ½ лимон, по 2 с.л. сметана, масло и кокосово мляко, 1 жълтък. Сгъстяваме с 1 ч.л. брашно и при готовност слагаме зелени подправки.
Моркови на пара в мултикукър Тефал
пържене в мултикукър тефал
Мултикукърът на Тефал готви почти всичко – традиционно или не

Нарязваме морковите на желаните като големина парчета. Слагаме ги в приставката за пара, наливаме вода според инструкцията. Поставяме на програма Steam за 10 минути.

Книжка с рецепти за мултикукър Тефал pdf

Моделите Cook4me на Тефал са придружени от 150 вградени рецепти, които се намират в едноименното приложение. То се изтегля от Гугъл плей и ръководи уреда чрез WiFi.

За останалите модели мултикукъри има рецепти в многообразието от готварски сайтове, както и в книжарниците, където се продават десетина книги за мултикукър. Безплатно ще се сдобием с идеи и конкретни рецепти в социалните мрежи, където охотно се споделя опит.

Безплатна книжка с рецепти в pdf формат за свободно изтегляне за жалост не съществува.

Как се готви с мултикукър Тефал?

Ключовият момент при мултикукърите е да се избере правилната програма според желаното ястие. Програмите имат заложена продължителност, която гарантира 100% успешен резултат.

Основните програми на Тефал:

рецепти за мултикукър тефалмултикукър Тефал мнения

Домакинята може да премине към работа на ръчен режим, когато придобие достатъчно лични впечатления от принципа на действие на кукъра и времето за готвене.
Идеи за мултикукър под налягане

Тефал CY621D32 с 32 режима на готвене е безспорния лидер сред мултикукърите под налягане за настоящата 2023 г. Той се премира от потребителите заради идеалното си съотношение между качество и цена. За жалост този модел не се внася в България. Ще намерите още интересни идеи ТУК: За мултикукърите Делимано!

У нас е популярен ONE POT CY505E30, който разполага с 25 програми и струва 300 лв. От по-скъпите модели привлича погледа серията интелигентни уреди COOK4ME+, които са около 600 лв. Последните уреди имат 2 г. международна гаранция, 15 г. сервизно поддържане на разумни цени и безплатно приложение, което ръководи стъпка по стъпка изпълнението на 150 запаметени рецепти.
Мултикукърите от френската марка «Tefal» се отличават с интелигентност, качество, функционалност и надеждност. Те са удобни и безопасни в експлоатацията, бързо нагряват и предлагат голям избор от програми.

Устройствата са конструирани да съвместяват няколко уреда – готвене под налягане, на пара, пържене, хлебопекарна, подквасване, запичане. Комбинацията зависи от модела, но винаги има надграждане над базовата функция.

Тефал произвежда и бюджетни модели, и по-скъпи с екстри.

Мултикукъри Тефал на БГ пазара
Параметър Диапазон на моделите
Мощност от 350 W (RK601800) до 2000 W ( Cook4Me)
Брой програми от 6 програми (CY855830) до 25 програми (One Pot CY505E30); масовите модели са с по 10 – 12 програми
Капацитет от 2 литра (RK601800), повечето модели са в диапазона 4.8 – 6 л)
Цена от 130 лв (SimplyCook RK622130) до 660 лв (Cook4Me Touch CY912831)
Цвят бял, сив, червен, черен

Вижте и ТОВА: Мнения за мултикукър Rosberg. Цена, предимства и недостатъци на на RP51985A6, RP51985D5, R51985E5.

Видео: Ревю на водещия модел Тефал CY621D32 (на руски).

3 мнения за “Как се готви с мултикукър Тефал. Рецепти”

 1. Боб на Pot pro не накисвам, варя го под налягане 5 минути, хвърлям водата и пускам лука, морков и чушка, олио, нова вода и пак затварям за 30 минути на pressure cook, нищо сложно сам се готви.

  Отговор
 2. Колебах се между Тефал и Филипс, натежа Тефала. Доволна съм от избора си, идеален уред!

  Отговор
 3. Четох в една група във фейса, че мултикукърите Тефал давали най-много грешки и дефекти. Дали има резон?

  Отговор

Вашият коментар