Ултразвукова четка за зъби. Мнения. Най-добрите модели

Разлика между звукова, електрическа и ултразвукова четка за зъби. Кои са най-добрите. Видове четки Филипс, какво дават в Технополис, DM и др.

Ултразвуковата четка за зъби е скъпо удоволствие, но разликата с обикновена четка е от небето до земята. Ултразвукът чисти с неимоверна ефективност. Не изисква да бъде движена, достатъчно е да се насочи към зъбите. Премахва зъбен камък, макар и постепенно.

Автоматизирани четки за зъби
Вид Какво представлява
Звукова (електрическа) електрическа четка, чиито власинки извършват амплитудни движения
Ултразвукова пиезокерамичен елемент създава ултразвукова вълна

Всички електрически четки с изключение на ултразвуковите са звукови. Такива са продуктите на брандовете Oral-B и Philips.Флунаризин и Демир бозан 03

Най-известните производители на ултразвукови четки са Emmi-dent, Megasonex и Donfeel. Много търговци се възползват от незнанието на потребителя и не разграничават ултразвук от звук. По-долу ще видите и звукови четки, възприемани и дори рекламирани като ултразвукови.

Мнения за най-добра ултразвукова четка за зъби

В БГ-мама има отделна тема за ултразвуковите четки. Похвалени са модели на Omron, неназована четка от веригата ДМ (за 60 лв), професионален вариант на Dr. Mayer. Доколко тези продукти са действително ултразвукови, не може да се установи. Участниците в дискусията изтъкват още Орал Би и Филипс Соникеър, които категорично не са ултвазвукови.

В чужди форуми се срещат по-запознати потребители. Там се осъзнала, че ултразвуковите четки са единственият вариант за премахване на зъбен камък, и то на цената на 1 – 2 чистения при зъболекар. Силно се хвалят модели на DR.BEI, Megasonex, CkeyiN, Hailicare и някои други, които не са познати добре в България, но се продават.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добра ултразвукова четка за зъби, оставете и своето мнение за модели, които сте ползвали, или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Ултразвукова четка за зъби Philips Sonicare ProtectiveClean 5100

Този модел на Филипс не е ултразвуков. Това е електрическа (звукова) четка с повишена ефективност. Извършва 62 000 движения в минута. Работи в три режима и има някои сензори, които правят управлението й по-детайлно.

Ultrazvukova Chetka Za Zabi 02 Philips Sonicare Protectiveclean 5100

Ултразвукова четка за зъби Oral-B

Braun, собственикът на Oral-B, произвежда само електрически (звукови) четки за зъби. Някои търговци изтъкват високотехнологичната серия Pro 7000 Smart Series Black Bluetooth като ултразвукова, но това не отговаря на истината. Моделът много качествен, но работи на принципа на механичните движения. В листовката е описано: 3D почистващото действие, при което четката трепти,върти се и пулсира.

Ultrazvukova Chetka Za Zabi 01 Oral B

Задължително вижте и ТОВА: Oral B или Philips Sonicare? Мнения за най-добрите електрически четки за зъби. Звукови и ултразвукови.

Ултразвукова четка за зъби Dr. Mayer GTS 2085

Още един модел, който се представя за ултразвуков, но работи с вибрации. Извършва до 41 000 вибрации в минута, което показва, че моделът е звуков.

Плюс на Dr. Mayer GTS 2085 е ниската цена при добри качества. Той работи по 5 програми с различен интензитет. Разделя обработките на времеви сегменти по 30 секунди, като се ръководи от таймер. Предвидени са по 4 цикъла за всяка обработваема зона.

Като типичната ел. четка, тази на Dr. Mayer трябва да се движи в устата и методично да се обработват отделните зони.

Ultrazvukova Chetka Za Zabi 03 Dr. Mayer Ultrasonic Toothbrush

Ултразвукова четка за зъби Xiaomi SOOCAS Van Gogh X3U

Моделът, декориран с елементи от картина на Ван Гог, работи със звукови вълни. Това е написано и на самата кутия – electric toothbrush. Създава 39600 вибрации. Предвидени са 4 режима и в комплекта има 3 глави за тях.

Плюс на Xiaomi SOOCAS Van Gogh X3U е, че избелва зъбите за 4 седмици, работи тихо (65 dB), готова е за работа само за 5 сек.

Ultrazvukova Chetka Za Zabi 04 Xiaomi Soocas Van Gogh X3u

Ултразвукова четка за зъби Aquasonic Black Series

Акватоник също е звукова четка. Ако четем внимателно рекламните текстове, тя се представя като „ултрва избелваща“, а не ултразвукова. Иначе изделието е много добро. Вложен е качествен VPM мотор. Поражда 40 хил. трептения и работи в 4 режима. Предвидени са 8 различни накрайници.

Ultrazvukova Chetka Za Zabi 05 Aquasonic Black Series

Ултразвукова четка за зъби Bitvae for Adults

Ултразвукова четка само за 42.90 лв – това е посланието на Bitvae D2. Четката е електрическа, с честота на вибрациите от 40 хил. на минута. Работи в 5 режима с таймер на 30 сек., който припомня да се сменя зоната.

Плюс на Bitvae са четките с влакна DuPont, които прилягат към зъбната линия и измиват по-добре, както и автоматичното изключване на четката след 2 мин. ползване.

Ultrazvukova Chetka Za Zabi 06 Bitvae For Adults

Истински ултразвукови четки

Истинските ултразвукови четки вибрират не с хиляди, а с милиони движения в минута. Можем да ги разпознаем по този параметър. Някои завършват с остър накрайник и са описани като уреди за почистване на зъбен камък. Други имат традиционна глава – четка. Видът на накрайника зависи от политиката на производителя.

  • Ултразвукова четка Megasonex извършва 96 млн. движения с ниска амплитуда, което предполага възможно най-нежното въздействие върху зъбите. Ултразвукът е на терапевтична честота 1,6 МHz и е комбиниран с обикновено звуково действие. Прониква във всяко кътче на устата, без нужда от движение и насочване. На върха на главата е вграден пантенован компонент Megacrystal™. Индикатори показват нивото на батерията и използваната скорост. Цена към април 2024 г. в България – 295 лв.
  • Emmi-dent от Германия произвежда ултразвукови четки. От България се закупуват чрез търговец на адрес ultrazvuk.bg. Най-евтиният модел с паста и две глави струва 250 лв. Platinum Starter Set Blue е върхово високотехнологично изпълнение на цена от 380 лв. Тук виждаме 96 милиона вибрации на минута, но те могат да бъдат напълно изключени и да се използва на 100% чист ултразвук. Пиезо-чипът се намира в главата. Това позволява изключително дълбоко проникване в тъканите.
  • Hailicare DHS-02 е комплект от традиционната четка тип звукова с ултразвуков накрайник за премахване на зъбен камък. Афишира се като комплект за избелване. Към момента се предлага само в Емаг, като е на промоционална цена от 161 лв.
Добра детска ултразвукова четка за зъби

Секторът на четките с пиезокристал не е достатъчно разширен, за да има специализация на изделия за деца и възрастни. На този етап за децата се предлагат подходящи звукови четки. Лидерите в сектора Филипс и Орал-Би имат отлични модели за малки потребители.

Какво предлагат в Технополис, DM и други големи магазини?
  • Технополис е заредил 108 модела ел. четки за зъби на цени от 41 лв за AENO SONIC DB7 с 30 хил. вибрации и 3 режима. Най-скъпият модел е ORAL B iO 9 Black със 7 режима на 720 лв.
  • DM България предлага 19 модела ел. четки на цена от 22.90 лв до 230 лв. Най-евтина е Trisa Sonic Power Protection, която е в три варианта на твърдост. Работи с батерии АА.
  • На адрес philips.bg ще разгледаме всички продукти на Филипс Соникеър, които в момента са от четири серии – Diamond Clean, Protective Clean, Daily Clean, Sonicare For Kids. За пример на цена DiamondClean HX9914/54 струва 679 лв.
  • Техномаркет продава 122 модела ел. четки и нито един ултразвуков. Ценовият диапазон е 49 лв – 759 лв. Повечето продукти са Philips и Oral – B.

Електрическа или ултразвукова четка за зъби?

Високотехнологичните четки за зъби са скъпи, независимо от използваната технология. Ако човек е готов да инвестира сериозна трицифрена сума, може да се поинтересува от същността на технологиите.

Ултразвукова четка за зъби 02
Ето един от световните производители на ултразвукови четки

Електрическите модели на големите производители са достатъчно усъвършенствани на база десетилетия опит. Те работят абсолютно предвидимо, имат добър сервиз, аксесоари за смяна, но това не гарантира ниска цена.

Ултразвуковите четки не са достатъчно познати, но затова пък обещават недостижимо качество. Сред най-добрите марки са четките Emmi-dent, чийто пиезокристал е в главата. Така ултразвуковата вълна прониква във венците и оказва лечебно въздействие при пародонтит, джобове, възпаления и др.

С главата на четката не се извършват никакви движения – четката се държи неподвижно. Това е твърде необичайно за потребителя, затова компаниите за такива уреди Megasonex и Donfeel комбинират ултразвукова със звукова четка (движеща се глава). Такава четка изглежда като обикновените, но има пиезокристал, генерира ултразвук и чисти наистина дълбоко. Визираните марки чистят по-плитко от Emmi-dent, защото пиедокристалът е в тялото, а не в накрайника и съответно вълните не проникват толкова дълбоко.

Звукова или ултразвукова? Има ли разлика?

Електрическа и звукова четка не са различни устройства. Това са синонимни имена на един и същ уред за почистване на зъбите. Електрически двигател произвежда звукови вълни, които принуждават сместа от слюнка и паста да циркулира в устата и да измива зъбите от всички страни.

Всички електрически четки са звукови. Такива са Oral-B и Philips. Единствено ултразвуковите са различни, защото източник на трептенията е пиезокристал.

Как се използва ултразвукова четка за зъби

Под действието на ултразвуковата вълна се генерира вибрация с фина честота. Тя атакува бактериите, твърдите частици, налепа върху зъбите и зъбния камък, като ги разрушава.

Паралелно се разпръсква вода, която измива разбитите частици и охлажда зъбите. Устройството се поставя в устата. Неговите вълни достигат до всички повърхности. Не е нужно движение или обхождане на зъбния ред.

Противопоказания за ултразвукови четки

Ултразвуковата технология е провъзгласена за безопасна. Тя не застрашава организма като цяло, нито в частност зъбите. Не се осъществява контакт с тъкани, не се използват химически средства.

Противопоказанията за ултразвукова четка са възприети по-скоро профилактично и предпазно. Те са насочени към хора с нарушено здраве – при инфекция с висока температура, ракови процеси, епилепсия, невротични заболявания и т.н. Не се разрешава ултразвуково чистене при болестна пигментация на лицето, херпес, алергични обриви и следи от изгаряния.

Ultrazvukova Chetka Za Zabi 09 Seshoari

Вижте и ТОВА: Мнения за най-добрите марки сешоар за коса, евтини или професионални. Dyson, Philips, Парлукс, BaByliss, Valera, Remington.

Видео демонстрация: ето как работи ултразвуков уред за почистване на зъби.

Вашият коментар