Мнения: Най-добрите дробилки за клони

Коя е най-добрата дробилка за клони? Шредери за дърва от Лидл, Практикер, Бриколаж. Цени за електрическа, бензинова и професионална клонотрошачка

През пролетта и лятото в селските имоти се събира планини от клони. В повечето случаи те са безполезни, трупат се в двора и няма къде да се изнесат.

На помощ идва дробилка за клони. Адекватно е да се закупи такава за имоти с повече овощни дръвчета. Надробените клони намират приложение за оформяне на пътеки в градината.

Критерии за избор на дробилка
Параметър Какви видове има
Задвижваща енергия бензинова, електрическа, акумулаторна; бензиновите изискват определени навици за опериране, контрол на свещи, филтри и профилактика
Механизъм за смилане ножове, фреза, спирален винт; дискът с ножове е евтин и с лесна поддръжка, но не дърпа клоните сам
Мощност на агрегата битов до 1.5 кW (мели до 25 мм), полупрофесионален до 3 кW (мели до 40 мм), професионален до 9 кW (мели до 80 мм)
Екстри регулиране на скоростта, реверсивна функция за освобождаване при задръстване, защита от случайно пускане и др.

Мнения за най-добра дробилка за клони

Във форума Направи си сам се коментира просторно темата за добрите дробилки за клони. Хора с опит налагат виждането, че битовите (тип хоби) дробилки не вършат достатъчно работа, не са удобни и не стават за дебела и твърда дървесина.

Дробилка за клони 01 Дробилка за клони 02

Подчертава се, че добрите дробилки сами изтеглят клоните. Другият тип, които предвижда ръчно подаване с натиск, биват определени като „недоносчета“. Стопаните искат не само дробилката да върши работа, но и да показва висока производителност.

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добрите дробилки за клони, дайте и своя ценен отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Дробилки за клони в Лидл. Парксайд

Марката Парксайд се намира в Лидл, но към момента в асортимента на веригата отсъства дробилка за клони. Търсим при други търговци, защото Парксайд се отличават с бюджетната си цена. Моделът от 2800 W към момента в emix.bg струва 279 лв.

  • Параметри на Парксайд: шредер 2800 W, мотор с високи обороти и ниско ниво на шума. Безстепенно регулиране на плочата за притискане. Контейнер от 60 л и предпазно изключване на дробилката при отстраняването му. Работи с клони до 42 мм.
  • Плюсове: Защита от претоварване. Здрава конструкция, приспособена за леко транспортиране.

Drobilka Za Kloni 01 Lidl Parkside

Бензинова дробилка за клони

Цената на бензиновите шредери започва от около 1300 лв и може да надхвърли 5000 лв. Ще представим някои бюджетни модели.

  • Параметри на Little Farmer с 4-тактов OHV двигател 6.5 к.с. Реже дърва с диаметър до 76 мм. Ръчно стартиране. Колело 10 инча, цилиндър 196 cmc. Режещ механизъм – валяци. Корпус – метален. Възможност за непрекъснато продължително използване.
  • Параметри на Konner & Sonnen KS 400WS с бензинов двигател 6.5 к.с. Макс. обороти скорост 3600 в минута. Реже дърва с диаметър до 76 мм. Ръчно стартиране. Корпус – метален.
  • Параметри на Blackstone Briggs & Stratton – бензинов двигател 6.5 к.с, ремъчно предаване. Максимална дебелина на клоните до 76 мм.

Drobilka Za Kloni 02 Benzinova

Професионална дробилка за клони

Професионалните дробилки са създадени за поддържане на паркове, градини и горски стопанства. Те са с висока производителност и съответно – на висока цена. Бюджетните модели започват от 2000 лв, а горният клас надхвърля 100 хил. лв. Цената е функция от мощността и производителността.

За рязането на големи количества се предпочитат бензинови и дизелови мотори. Те са по-мощни от електрическите, но техен минус е големият габарит и тегло, които ги правят трудни за транспорт и боравене. Плюсът е, че раздробяват дървета до 18 см в диаметър.

По-компактните и леки модели са електрически. Те имат място в стопанствата, фермите и фабриките. Минусът им е, че се налага да бъдат стационарни, тоест материалът се закарва при машината, а не обратното.

Най-мощни са прикачащите се дробилки, които работят с клони с дебелина до 20 см. Подаването е автоматично, а на изхода се получават стърготини за мулчиране. Моделите изискват наличието на собствен трактор.

Drobilka Za Kloni 03 Profesionalna

Електрическа дробилка за клони

Обикновено те са с мощност от 2000 – 3000 W и намират приложение в двора и градината, където има няколко дръвчета или храсти. Ще разгледаме няколко по-евтини предложения.

  • Einhell GC-KS 2540 – мрежово захранване, мощност от 2000 W, 3800 оборота. Реже клони с дебелина до 40 мм. Ниво на шума 106 dB. Цена 215 лв.
  • Mac Allister – мрежово захранване, мощност от 2500 W, 2850 оборота. Реже клони с дебелина до 40 мм. Обем на контейнера 60 литра. Ниво на шума 101 dB. Цена 231 лв.
  • Heinner VTRV002 – мрежово захранване, мощност от 2500 W,  4500 оборота. Реже клони с дебелина до 45 мм. Без контейнер. Ниво на шума 96.7 dB. Цена 274 лв.

Drobilka Za Kloni 04 Elektricheska

Валцова дробилка за клони

HECHT 626 SILENT работи посредством назъбен вал. Раздробява клони с диаметър до 40 мм. Мощ6ност от 2600 W. Екстри: спирачка и реверсивно движение за освобождаване на заседнал материал. Назъбена ролка автоматично издърпва клоните. Защита от претоварване. Цена 546 лв.

Drobilka Za Kloni 05 Valcova

Дробилки за клони в Практикер

Веригата класифицира този тип машини под името „клонотрошачи“. Разполага със 7 продукта на цени от 217 лв за EINHELL GC-KS 2540 до 490 лв за BOSCH RAPID 2000.

  • Параметри на FIELDMANN FZD 4018-E: непрофесионална ел. дробилка за двора и градината. Реже клони с максимална дебелина от 40 мм. Мощност от 2600 W.

Drobilka Za Kloni 06 Praktiker

Обяви „Продавам дробилка за клони“ втора ръка

Сред предложенията за продажба на дробилки цените варират в огромен диапазон. Има нови евтини машини и професионални втора употреба дробилки за няколко хиляди лева.

Парксайд валцова се намира за 242 лв. Използвана бензиноза 13 к. с. е оферирана на 1450 лв.  На 500 лв е използвана електрическа Макита.

Drobilka Za Kloni 09 Kamina

Вижте и ТОВА: Форум за пелетни камини. С водна риза. Втора ръка или нова? Откъде да вземем евтина и хубава?

Дробилка за клони от Бриколаж

Към момента във веригата няма нито едно предложение за дробилка.

Drobilka Za Kloni 07 Bricolage

Как да си направим дробилка за клони?

Този въпрос силно вълнува сръчните домашни майстори и дори темата се коментира във форума на Направи си сам. Дадени са предложения за приспособяване на дробилка от ненужна фуражомелка, но така и не се прави практически опит. Ако вие сте сглобили от подръчни материали дробилка, непременно ни пишете в коментарите.

Дробилка за клони под наем. Услуги

В сайтовете за частни обяви се анонсират услуги с дробилка или отдаване под наем.

Най-изгодна цена дава Rentex за района на София. Професионална дробилка струва 17.60 лв на час (за контакт 0878170016).

Най-мощните (професионални) машини „вървят“ в комплект с оператор. Цената на такива обяви е от порядъка на 300 – 500 лв и подлежи на договаряне.

  • Например за района на София Краси с тел. 0898753201 предлага професионална дробилка за клони до 20 см с оператор за 500 лв.
  • В Добрич виждаме цена от Моника (0895791157) 35 лв на час или 200 лв на работен ден. Машината е бензинова, професионална с мощност от 15 к.с. Раздробява до 12 см диаметър.

Още по темата ТУК: Камина с водна риза на дърва 35 кв. Кои са най-добрите пелетни камини?

Резервни части, сервиз аксесоари

Астралис България astralis.bg е специализиран сервиз за ремонт и поддържане на дробилки. Осигурява гаранционен и следгаранционен сервиз, без значение от модела на машината. Работи на място или в сервизната база. Използва оригинални и алтернативни резервни части, според предпочитанието на клиента и неговия бюджет. Компанията е с 15-год. опит.

Освен ремонт, компанията започва и подменя ножове, филтри, ремъци, обтегачи и други части, които се износват при употребата. Сервизът е в София, бул. Европа 564, номерът за сервиз и за доставка на резервни части е 0879 100 510.

Компания от Ловеч произвежда дробилки, а също осигурява сервиз и ремонт. Адресът е бул. Скобелевско шосе 1, за запитвания е тел. 087 990 0209.

arva.bg е компания за сервиз и ремонт на дробилки за района на Пловдив – Асеновград – Първомай. Поддържа всякаква градинска и горска техника. Сервизът в Асеновград е на адрес  ул. Цар Иван Асен || 137, тел. 0888 452911.

Ножове за дробилка за клони

Ножовете за дробилки са бързо изхабяващ се консуматив. Такива се предлагат от множество електронни търговци на аксесоари и резервни части като onlinemashini.bg, ems.bg, tashev-galving.com, generalmotor.bg.

Цените на ножовете корелират със стойността на дробилката. В etools.bg виждаме ножове за EINHELL за 21 лв и комплект за HBM Hyundai на 263 лв.Drobilka Za Kloni 08 Trion

Още нещо много интересно ТУК: Как да изберем хубав акумулаторен трион за клони? Мнения за модели електрическа резачка на Бош, Рейдър и Айнхел.

Видео: дробилка в действие.

Вашият коментар