Избор на саблен трион за клони. Мнения, цена

Избор на саблен трион. Електрически или акумулаторен трион за клони? Каква е разликата между саблен трион и прав трион? Parkside, Бош, Райдер, Макита, Dewalt, Einhell в Лидл и онлайн.

Основният въпрос, който ни интересува като купувачи, е какъв точно саблен трион да изберем и откъде.

Мнозина потребители правят компромис с удобството и закупуват трион със захранващ кабел, за да спестят значителна сума. Но точната сума отстъпва като значим фактор пред изискването инструментът да е удобен, гъвкав, лек и да реже точно. Ако ще ползвате саблен трион вътре в работилницата си, става и с кабел. Но за клони далеч в градината е немислимо човек да се омотае с разни жици. Това освен че е неудобно, е и опасно.

Ако все пак вземете решение да купите електрическия трион с кабел, трябва да си подсигурите и макара с достатъчно метри, както и да бъдете особено внимателни. Най-добре е да има и втори човек в градината, който да ви асистира. Имайте също така предвид, че често пъти цената на хубавата макара е съизмерима с тази на някои от моделите триони.

Какво се продава в Лидл, Практикер, Бриколаж, онлайн

Марката на Лидл е Парксайд. В Практикер ще намери най-голямо разнообразие от Райдер.

Хубав акумулаторен саблен трион Парксайд пуснаха в Лидл през май 2023 година. Вероятно подобни промоции ще се правят и в следващите години. Цената му беше около 140 лева, като това включваше и два ножа допълнително. Но, както често се случва, батерията трябваше да се търси и купи отделно. Предлаганият модел позволяваше да се правят лесни срезове не само в дървесина, но и в пластмаса, в метал и в леки строителни материали. Гаранцията е пет години.

Саблени триони на най-добра цена
Саблен трион в Емаг Саблен трион в Зора
Саблен трион в Emag Саблен трион в Зора
Виж цена Виж цена

Мосю Бриколаж не показва предпочитание към марка, а към цена – той избира модели от най-ниския ценови клас. Максимумът в този хипермаркет е 170 лв за BOSCH PSA 700 E 710W. Тук виждаме и представител на марката SKIL от 900 W за цената от 150 лв.

Избор на саблен трион за клони

Саблен трион Parkside Парксайд от Лидл

PSTKA 12 B3 е един от изгодните ценови модели на ПаркСайд. Работи с напрежение 12 V, обороти 1500 – 2800 в минута. Дължината на хода е 18 мм, максимална дълбочина 70 мм за дърво и 3 мм за алуминий.

Този трион Parkside има някои приятни екстри като автоматично подаване на мощност, което осигурява постоянна производителност при рязане. Махалото се регулира за ускорено и за фино рязане, задават се брой удари. Има защита срещу прекалено начупване и функция издухване „без стружки“. Режещият диск се сменя лесно.

Недостатък на тази оферта е, че не включва батерия и зарядно. Сред аксесоарите има триони за дърво и метал, както и ограничител.

01 Parkside Sablen Trion

PSSA 20-Li A1 е модел, който отлично се справя с дърво, пластмасови изделия, метал, тухли, бетон и др. строителни материали. Дължината на хода е 20 мм, дълбочината е 100 мм в дърво и 20 мм в стомана. Обороти до 3000 в минута.

Този модел се харесва заради плавното регулиране на оборотите, съвместимостта с повечето разпространени ножове, добавена ножовка за дърво. Минус на модела е липсата на зарядно и батерия в комплекта.

Акумулаторен саблен трион (на батерии)

Акумулаторни модели присъстват при всички типове електроинструменти, в това число и при трионите. Към момента на пазара моделите на батерии преобладават като брой, те са около 120.

01 Akumulatoren Sablen Trion

Съвременните акумулатори са способни да обезпечат работа във всякакъв режим на интензивност. Тези триони са по-компактни, по-леки и много по-тихи от моделите на ток. А и захранващият кабел определено е пречка.

Основен недостатък на акумулаторните модели е тяхната по-висока цена в сравнение с електрическите. Най-скъпият, който намираме при онлайн търговците, е саблен трион Makita за 1685 лв. Минималната цена е за Raider RD-RSL01. Той струва 80 лв, но се продава без батерия и зарядно.

Саблен трион Bosch Бош

Моделите на Бош са в ценовия диапазон от 180 лв до 990 лв. Има бюджетни  и професионални варианти.

Bosch PSA 900 E е с масивен издръжлив корпус и позволява регулиране на ъгъла на рязане. Плюс на модела е системата за бърза смяна на ножовете, електронно регулиране на скоростта и мека ръкохватка. Като минус на модела е сравнително ниската мощност от 900 W, липсата на батерия и зарядно в комплекта.

01 Bosch Sablen Trion

Bosch, GSA 18 V-LI C е професионален акумулаторен трион. Той е снабден с някои екстри, които улесняват работата, например осветяване на мястото на среза със светодиодна светлина. Позволява промяна на скоростта, поради което трионът обработва различни материали. Внедрена е система за бърза смяна на ножа. Плюс на модела е антивибрационна система. Минус е сравнително слабата батерия, която захранва до 100 среза. Дълбочината е 200 мм в дърво.

Саблен трион Makita (Макита)

Makita JR3061T е от бюджетните модели на марката. Той е с мощност от 1250 W. Харесва се, че осигурява дължина на хода от 32 мм и дълбочина 255 мм. Оборотите са 3000 в минута. Моделът е за полупрофесионална употреба. В работен режим издава шум до 99 dB.

01 Makita Sablen Trion

Makita DJR189Z е от средния ценови клас. Той има дължина на хода от 22 мм и провежда 3100 удара. Дължината н асреза е 255 мм. В цената не са включени батерия и зарядно.

Саблен трион Dewalt

Dewalt DWE305PK-QS е инструмент с отлично съотношение на качество и цена. Дължината на хода му е 28 мм. Мощността му е сравнително висока – 1100W. Оборотите са малко под тези на предходните модели – до 2800. Харесва се системата му за бърза смяна на ножа и затягане без нуждата от ключ. Позициите на острието са четири. Скоростта се регулира спрямо материала.

01 Dewalt Sablen Trion

Моделът DCS369, Quick fix е професионален. Негов голям плюс е безчетковия мотор. Трионът е много маневрен, с компактен, но здрав дизайн, позволява работа в тесни пространства. Вибрациите са изключително ниски. Това е инструмент за агресивно рязане с добра издръжливост. Негов плюс е работа с една ръка и вертикално над главата.

Саблен трион Einhell

Сериозен плюс на трионите от тази марка е бюджетната цена, която е в диапазона 133 лв – 380 лв.

Einhell PXC TE-AP 18 Li – Solo реже 100 мм дърво, 6 мм в стомана. Einhell Power-X-Change TE-A осигурява срез 180 мм в дърво и 12 мм в стомана. Това са добри инструменти за домашна работилница и за градината.

01 Einhell Sablen Trion

Плюс на моделите Einhell са моторите – ефективни и бързи, плоча с регулиране, ергономични повърхности и смяна на ножа без инструменти. За разлика от много други марки, тази се доставя с батерия и зарядно.

Електрически саблен трион

01 Elektricheski Sablen Trion

Към момента на пазара се предлагат около 100 модела електрически триони от разглеждания тип. Половината от тях са в ценовия диапазон от 100 лв до 200 лв. Минимумът е Steinhaus PRO-RS900, 900 W с 2 остриета за 70 лв. Максимумът е професионалният DEWALT на 1036 лв.

Наличните модели са с мощност между 650 W и 1250 W, обичайната максимална скорост е в диапазона 2500 – 3000 оборота в минута. По-долу ще видим някои конкретни марки и модели от тази група.

ВАЖНО: Вижте още мнения за саблените триони и оставете и вие своя ценен отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Кой е най-добрият според вас? От кои модели не сте доволни? Пишете! Нека бъдем полезни!

Мнения за саблени триони

Купувачите на саблен трион за домашни и хоби цели са напълно доволни от марките Парксайд и Райдер. Във форума на „Направи си сам“ се споделя, че издържат на големи натоварвания.

Има голяма група почитатели на марката Dewalt. Те са значително по-висок ценови клас, но се ценят от майстори, които работят по няколко часа дневно с този инструмент. Конкретно във форумите хвалят моделите dcs380 и dwe305.

саблен трион
Сабленият трион реже дърво, метал, ПВЦ, тухли и др.

Един чудесен отзив има за саблен трион Rems. Собственикът му е ползвал триони на Бош, Парксайд и Девалт, и на тяхна база заключава, че Rems е най-добрият от изброените. От акумулаторните инструменти има глас за STIHL.

Нашият избор

Саблените триони Макита показват богат сбор от качества и екстри. Но техен сериозен минус е цената, която ги прави нерентабилни за домашните и хоби майстори. Бош са много здрави и лесно се  манипулират. Имат разни екстри като противовибрационна ръкохватка и осветление на среза. Те обаче също не радват с цена за средния потребител. Същото може да се каже и за марката DeWALT.

Най-изгодният, цена/качество – ще откроим модела на Dewalt DWE305PK-QS, който става едновременно и за професионален, и за домашен майстор. Моторът му е достатъчно мощен 1050 W и с много качества, а цената е 300 лв.

Най-лесно се намират консумативи и ножове – ако отчитаме консумативите, Dewalt отстъпва на марки като Bosch. Например 18 ножа за Bosch струват 57 лв, докато 5 ножа за Dewalt са 42 лв.

Каква е разликата между саблен и прав трион

Това са два типа триони, които работят с възвратно-постъпателен ход на движението, но вършат различна работа и имат различно приложение. Отличава ги типа на ножа, който използват.

 • Пробивният (прав) трион има тънък и гъвкъв нож, който позволява да се изпълняват точни, фини срезове, за се изрязва по очертания, да се оформят фигури.
 • Сабленият трион не позволява фина работа, но той има голяма мощност и здравина. Използва здрави ножове с плътни зъби, които са предназначени за по-груби и бързи разрези. Саблените триони са удобни за раздробяване и демонтаж.

Електрическите триони са три типа в зависимост от принципа на работа: с възвратно-постъпателен механизъм, дисков и верижен. Всеки тип е предназначен за решаването на различен тип задачи.

Видове ел. триони
вид трион за какво е необходим
прободен с възвратно-постъпателни движения изрязва неправилни криви в дърво, метал и др. материали
саблен създаден като инструмент за демонтаж, за прерязване на материали като дърво, метал, пластмаса, пено и газобетон
верижен за грубо рязане на дървесина
циркулярен за точни дълги срезове в дървесина и всички типове материали на нейна основа, със специални дискове работи с пластика, цветни метали, алуминиеви сплави и др.
алигатор за рязане на тухли, бетонови и глинени материали

Видео демонстрация на DeWalt DCS380N

За разлика от физическите търговци, онлайн работещите им колеги предлагат практически всичко. В сайтовете за инструменти има качени над 200 модела от над 70 марки саблени триони. Инструментите са с подробни описания и могат да бъдат спокойно разгледани за достигането до оптималния избор.

Как да изберем саблен трион (критерии)

Изборът на саблен трион изисква анализирането на няколко основни детайла.

 • Електрически или акумулаторен – като качество и мощност те са идентични, но не и като удобство на работа и като цена. Ако имате удобен източник на ток, не е нужно да доплащате за акумулаторен трион. Плюс на ел. трионите е безкрайно време за работа и по-ниско тегло. Професионалистите винаги избират акумулаторни триони;
 • Компактен или мощен – мощните триони са по-тежки, по-слабите са компактни и се държат с една ръка. Последното е удобно за тесни пространства и работа над глава. „Едноръчните“ са триони за метал, те се справят отлично с тънки тръби и меки материали като ПВЦ. За тухли и чугун трябват по-големите и мощни модели;
 • Безчетков двигател – среща се само при акумулаторните модели. Техен плюс е, че отделят по-малко топлина и се отличават с дълъг срок на работа без подмяна. Моторите са по-мощни и работят по-дълго;
 • Орбитален ход – истинска находка за рязане на дърво. Създава се интензивно кръгово движение. Някои триони премиум – класа позволяват да се регулира интензивността;
 • Превключване на скоростите – има го и при най-евтините модели, но там са предвидени „ниска“ и „висока“ скорост. В универсалните модели се използват интелектуални регулатори.

Още приятни екстри при саблените триони са контрол на вибрацията, опора (стопер), лесна смяна на ножовете, светодиодно осветяване на среза. Всички екстри обаче имат своята цена, затова преценете кои от тях действително ще ви ползват.

Сервиз, резервни части, аксесоари.
 • Продуктите Макита се обслужват сервизно в собствен сервизен център в София, Околовръстен път №373, тел. 02/9210554.
 • Електроинструментите на Бош също имат собствен сервиз в столицата, насочването става чрез тел. 02 491 82 65.
 • Сервизен център Бушона обслужва инструментите Парксайд. Адресът е ул. Искър №55, тел. 029836313.
 • Сервизи Райдер има в 10 областни града, освен в столицата. Централният отговаря на тел. 0700 44 155.

Туул Експертс извършва ремонт и поддържане на всички марки саблени триони. Сервизът е на две локации в София – в Люлин 13 и в Левски, за запитвания служи тел.  0877 771 271.

Вижте и ТОВА: Съвместими батерии за машините Парксайд.

Видео изпробване на саблен трион Парксайд

3 мнения за “Избор на саблен трион за клони. Мнения, цена”

 1. От бюджетния клас добрите са Райдер и Айнхел, хубави машинки за малко пари.

  Отговор

Вашият коментар